Wel eens gehoord van het verschijnsel math envy? Welnu, hiermee wordt de afgunst aangeduid die de niet wiskundig onderlegde mens kan voelen ten opzichte van de mathematicus. Meestal gaat het hier niet om een verschil in scholing, doch om het al dan niet aanwezig zijn van een zeker talent. De ene mens koestert een liefde voor het getal, voor abstracties, voor het onveranderlijke, voor de onverbiddelijke strengheid van het wiskundig bewijs, en weet met speels gemak om te gaan met deze materie. De andere niet.

Nooit, maar dan ook nooit, heb ik neergekeken op iemand die deze liefde voor de wiskunde niet met mij deelt. Ik heb het volste begrip voor de mens die niet verlekkerd kijkt naar een differentiaalvergelijking die om een oplossing schreeuwt, of voor de persoon die badend van het zweet wakker wordt van een flashback-achtige nachtmerrie waarin hij zich terug in de schoolbanken tijdens een wiskunde-examen geplaatst ziet, inclusief black-out.

Zoals U terecht veronderstelt zijn er niet zo veel zaken die mij afgunstig doen zijn. Immers, mijn volmaakte lichaam, mijn goed geoliede brein en de veelheid aan talenten die ik bezit geven mij wel heel erg weinig grond om te gaan zitten klagen en jammeren.

Toch kan ik wel iets bedenken. Iets wat enigszins vergelijkbaar is met de eerder genoemde math envy.

Zo af en toe ben ik weleens jaloers op mensen met een muzikaal talent, mensen die hun gevoel in klanken kunnen vertalen. Dit talent is mij niet gegeven. Ofschoon mijn interesse in muziek bijzonder groot is, ik in de loop der jaren een exquise CD-collectie heb opgebouwd waar ik bijzonder gelukkig mee ben, en ik ooit zelfs als ‘kenner’ werd beschouwd, blijft mijn relatie ten opzichte van muziek voornamelijk passief. Ik luister. En ik geniet.

In een lachwekkend verleden heb ik ooit eens aan de snaren van een basgitaar geplukt. Het was geen onverdeeld succes. Waar een ander hoort wat hij doet, ben ik veel te druk bezig met de techniek van het spelen, het omgaan met de onzekerheid die ik op zo’n moment continu voel en honderdduizend andere gedachten die allesbehalve sturing geven aan het geluid dat ik produceer.

Vanwaar dit verhaal? Welnu, ik heb een scoop voor U. In tegenstelling tot mijzelve is de heer Lijstje, U inmiddels meer dan bekend, wel degelijk muzikaal begaafd. Wiskundig mag hij misschien minder sterk zijn, doch muzikaal gezien staat deze begenadigde pianist zijn mannetje. Dit feit is overigens niet de primeur die ik U aankondigde. Die volgt nu.

Gisteren struinde ik door wat oude bestanden op mijn PC en vond daar plotsklaps een stokoude opname van de heer Lijstje! Hij maakte dit werkstukje in een verloren moment ooit speciaal voor mij, waarbij hij opmerkte: “Ik geloof dat ik qua timing af en toe wel eens een steekje heb laten vallen, maar ja.” Ik was er echter zeer verguld mee. Ik vermoed dat de heer Lijstje zich deze frivoliteit nog amper herinnert, maar hij zal begrijpen dat ik mij gisteren kostelijk heb vermaakt.

Als er dan toch een soundtrack bij mikzlog moet zijn, laat het dan deze wonderlijke 94 seconden van de heer Lijstje zijn. Het nummer met de titel bassie.

Mijnheer Lijstje, vergeeft U mij voor het distribueren van deze parel. Wellicht bent U minder tevreden over de kwaliteit van Uw kunststukje, en voelt U zich wederom ongemakkelijk om het steekje dat U mogelijk ergens heeft laten vallen, doch ik bewonder U oprecht, en hoor slechts een briljant stukje muziek.

Het past werkelijk waar prima bij dit log, temeer daar ook ik namelijk wel eens een steekje laat vallen, hetgeen echter alleen voor de zeer geoefende lezer te zien is.

Hoe vrolijk word ik toch van deze klanken!

 1. frédéric zegt op 5 mei 2003:

  Als gedeelde jaloezie halve jaloezie is, mag u uw leed bij deze als gehalveerd beschouwen.
  Wonderschön.

 2. Liesan zegt op 5 mei 2003:

  Hulde voor Mijnheer Lijstje

 3. Roseliek zegt op 5 mei 2003:

  Prachtig!

  Speelt u ook verzoeknummers, mijnheer Lijstje? Zo ja, dan wil ik graag die ene horen, u weet wel welke ik bedoel. :)

 4. Mijnheer Lijstje zegt op 5 mei 2003:

  mIKe!! Ongelofelijk. Dat je dat nog hebt, ouwe rakker en makker. Ik heb nog 3 seconden vanwege dat aardige konijn van jou, dus ik moet het even kort houden.

  Ik heb hem net beluisterd en ik vind het muziekje eigenlijk heel lekker, vooral als je een koptelefoon inprikt en het volume op 10 zet. Eigenlijk swingt het heel erg. Is dat stom om over je eigen product te zeggen?

  Zo zie je maar dat je soms gewoon niet moet nadenken, gewoon inspelen, en er niets meer aan doen.

  Roseliek, ik zou zeggen, doe eens een van de balletlessen die ik begeleid en dien je Lijstje met verzoeknummers voor de les even in. Dan maak ik er iets leuks van tijdens Plie, Tendu, Ronde de Jambe, Fondu, Adagio, Grand Battement, Grand Pas en Pas de Chat, en weet ik veel wat ze allemaal verzonnen hebben!!! Het kost twee euro vijftig per nummer, een kleine meerprijs voor een groot genoegen, niet in het laatst voor de pianist die er vervolgens een biertje van besteld: een van de weinig geneugten in zijn leven.

  Lang leve de Wiskunde en de Muziek!!!!!!

 5. Roseliek zegt op 5 mei 2003:

  Mijnheer Lijstje, ik heb het Windows opstart deuntje vervangen door uw muziek. Het is nu een waar genoegen om mijn laptop op te starten.

  Voor die balletles wil ik u vriendelijk bedanken. Mocht u echter ergens een keer te beluisteren zijn, dan kom ik dat graag doen.

 6. Mijnheer Lijstje zegt op 6 mei 2003:

  Roseliek, ik ben blij dat u mijn muziekje aan de opstartprocedure hebt gekoppeld, en niet aan ‘programmafout’. Ik wil eventueel nog wel een afsluitmelodie maken voor u. Het is allemaal vrij van copyrights.

 7. Roseliek zegt op 6 mei 2003:

  Graag!

 8. Mijnheer Lijstje zegt op 6 mei 2003:

  mIKe, ik zat eens even na te denken. Wat dacht je van muziek maken op de computer. Met een programma als Q-base. Is dat niet wat voor jou? Dan kun je ook nog wat wiskunde gebruiken.

  Ik las het volgende fascinerende nieuws, dat jou (en andere lezers) misschien ook interesseert: musicologen hebben een methode ontdekt om er achter te komen of bepaalde muziek door een bepaalde componist gecomponeerd zou zijn. Als ik het korte berichtje goed begrepen heb, gebruiken ze daarvoor het programma Winzip. Men neme een compositie, reducere het tot een midi-bestand, en zippe het.

  Men neme een compositie waarvan zeker is dat het van een bepaalde componist, zeg Mijnheer Lijstje, is, en comprimere dat ook. Als ze nou dezelfde compressie factor hebben, zou dat betekenen dat het dezelfde patronen bevat en dus een aanwijzing zijn dat het door dezelfde componist is gemaakt.

  Ze willen het zelfs gaan gebruiken om misbruik te gaan opsporen. Ik weet niet meer wat voor misbruik trouwens. Maar misschien moet je je zorgen gaan maken nu je de ‘compositie’ BASSIE online hebt gezet. (Mijn levenswerk ‘Adriaan’ ‘zit er aan te komen’ overigens).

  Ik weet nog wel zoveel van wiskunde dat ik denk dat ZIP als volgt werkt: het speurt patronen op en kijkt dan hoe vaak dat patroon voor komt en onthoud dan alleen patroon en frequentie van voorkomen, wat minder informatie is dan hetzelfde patroon herhaaldelijk opslaan.

  Ik weet niet in hoeverre mijn fantasie hier het een en ander ingevuld heeft, maar ik weet bijna zeker dat ik dit in het blad Intermediair heb gelezen.

  Als er iemand is die hier meer over kan vertellen dan hou ik me aanbevolen. En het lijkt me een mooi punt waar wiskunde en muziek samen komen. En wellicht kunnen we in de stijl van bijvoorbeeld Bach gaan componeren door de Mattheus Passion te zippen, de zip-logarithmes (of hoe dat allemaal ook mag heten (mIKe weet dat ongetwijfeld)) iets aan te passen, en dan weer te unzippen, en dan kijken wat er uit komt. Misschien dat het dubbel koor ineens een triple koor is geworden. Het lijkt me een spannend experiment.

 9. Mijnheer Lijstje zegt op 6 mei 2003:

  Ik bedenk me trouwens dat het toch iets anders moet zijn dan in bovengaand stukje door mij gereproduceerd. Want verschillende typische patronen zouden best eens dezelfde compressie factor kunnen hebben, terwijl ze toch echt anders zijn.

  Ach weet ik veel, ik heb verder geen verstand van Wiskunde.

 10. Puck zegt op 6 mei 2003:

  Als dat wiskunde is wil ik wiskunde studeren.

  Heer Lijstje, componeert u ook op verzoek?
  Ik wou wel een leuk requiem.

 11. Puck zegt op 6 mei 2003:

  Ik had eens een soortement vriendje die mij een zoet stukje voor viool en piano schreef en me vervolgens lens sloeg. Verwarrende combinatie. Dit terzijde.
  Wat ik zeggen wilde met mijn verzoek hierboven: uw Bassie beviel bijzonder goed. Maar ik ben niet zo goed in het geven van rechtstreekse complimenten, zo blijkt. Bij deze dus alsnog. Wonderschoon.

 12. Dimitri zegt op 6 mei 2003:

  Wat een domoor ben ik toch dat ik het pas nu zie. En het is zo eenvoudig, ja bijna rechtlijnig wiskundig! Dat deze o zo duidelijk referentie voor mij zó lang verborgen bleef. Mijnheer Lijstje, mag ik u vragen, heeft u Hongaarse voorouders?

 13. Mijnheer Lijstje zegt op 6 mei 2003:

  Dank u, Puck (en anderen)! Leuk om horen.

  Ik zit te denken aan een soort standaard-requiem. Die dan op verzoek geleverd kan worden. Wel vooruit betalen, natuurlijk. Men krijgt dan een inlognaam en wachtwoord en kan dan, na een wizzard doorlopen hebben, zijn eigen requiem downloaden.

  Zou daar een beetje handel in zitten denkt u? Ik bedoel, de een zijn brood is de ander zijn dood (dat geldt in ieder geval voor mijn bakker).

 14. Dimitri zegt op 6 mei 2003:

  Wel, heeft u?

 15. Mijnheer Lijstje zegt op 7 mei 2003:

  Dag Dimitri,

  Nou, voor zover ik weet heb ik geen Hongaarse voorouders. Hoe komt u daarbij?

 16. Dimitri zegt op 7 mei 2003:

  Mijnheer Lijstje ~ Herr Liszt ~ Josef Liszt.. Need I say more? Afkomst verloochent zich nimmer!

 17. Mijnheer Lijstje zegt op 7 mei 2003:

  Aha. Josef, is dat een broer van Franz Liszt?

  Ik heb er nooit over nagedacht dat dat mijn afkomst wel eens zou kunnen zijn. Ik zal eens een snelle search op Google doen.

 18. Dimitri zegt op 7 mei 2003:

  “Errare Humanum Est” placht mijn oude leraar Latijn te zeggen en dat spreekwoord geldt ook mijn laatste reactie op dit forum (niet voor niets ook een Latijns woord). Want ik doelde natuurlijk op Franz Liszt, de componist, en niet op de zijn veel minder bekende broer Josef, de electricien.

 19. Mijnheer Lijstje zegt op 7 mei 2003:

  Het wordt u vergeven hoor. Ik zeg altijd: “Vitae Scrotum Est” (het leven is klote).

 20. Gerda zegt op 7 mei 2003:

  Swing, ping, heerlijke muziek. Wel véél te kort natuurlijk.

 21. Mijnheer Lijstje zegt op 7 mei 2003:

  Het staat iedereen vrij om er een vervolg aan te geven! We plakken dan alles aan elkaar en dan ben ik benieuwd wat Winzip er van zegt. Waarschijnlijk
  “error while zipping: 401: more than one composer”

 22. Puck zegt op 7 mei 2003:

  @Mr L:
  Vitae is een dativus of genitivus van vita.
  “De balzak is (aan) van het leven”, of “De balzak van het leven is”, heeft u nu gezegd.
  Heel diep. Maar wat het betekent is mij niet helemaal duidelijk.

 23. Mijnheer Lijstje zegt op 7 mei 2003:

  Ik heb van wiskunde en van Latijn geen verstand. Of is het Grieks, ik weet het niet eens.

  Ik krijg al de kriebels als u die termen gebruikt. Brrr.

  Ik beperk mij maar gewoon tot A mineur en overmatige en verminderde akkoorden en hele toonstoonladders, dodecafonie, seriele muziek, en wat ze allemaal al niet bedacht hebben.

  Wat is dan de bijvoegelijke vorm van ‘kloten’ in het Latijn?

 24. Jochem zegt op 8 mei 2003:

  Heer Lijstje! Wat een parel van compositorisch en tonaal vernuft is uw ‘Bassie’! Mag ik u vragen, beroepshalve, of ook in beeldende Kunst iets doet of wat? Misschien zou ik zelfs financiële interesse aan de dag kunnen leggen.

 25. Mijnheer Lijstje zegt op 8 mei 2003:

  Meent u dat nou, Jochem? Het is zomaar een impro-tje. En wat doet u dan zoal?

  Wat hebt over voor mijn Bassie? Doe maar een bod.

 26. Jochem zegt op 8 mei 2003:

  ..correctie: ‘..of U ook in beeldende Kunst..’

  Hoeveel genegenheid ik uw prachtige componeerkunst ook toedraag, mijn professionele belangstelling gaat slechts uit naar de Beeldende Kunst en dan nog alleen die Beeldende Kunst die men kan ophangen.

  Bijvoorbeeld aan de muur. Maar als verre nazaat van de beroemde kunstenaarsfamilie Liszt moet u toch over méér talenten beschikken dan de toondichtkunst alleen? Ik hoop het.

 27. Mijnheer Lijstje zegt op 8 mei 2003:

  Bent U kunst-inkoper?

  Ik doe eigenlijk niet aan beeldende kunst maar ik heb wel vrienden die dat doen. Telt dat ook? Eentje gaat zelfs naar de Biennale in Venetie!! Of is dat niets bijzonders? Ik weet het niet zo goed.

  Verder heb ik net logees gehad, ook schilders, die als dank een Van Gogh voor me nageschilderd hebben, maar die is niet te koop!!!

  Ik zelf ben niet zo actief in de visuele wereld. Behalve dan dat ik web-designer aan het worden ben. Koopt u ook web-paginas?

 28. Jochem zegt op 9 mei 2003:

  Laten wij voor het gemak zeggen dat ik handelsreiziger in Kunst ben.

  U verkeert overigens in illuster gezelschap: schilders, beeldend kunstenaars en dergelijken omringen u. Wat een bof! Wellicht kunnen wij zaken doen.

  Kunt u niet wat ‘samples’ van uw beeldende vrienden aan mij e-mailen? Een stukje Kunst even onder de scanner houden en dan vloep? Ik hoor graag van u.

 29. Jochem zegt op 9 mei 2003:

  Ahum… ‘vloep’ had natuurlijk ‘floep!’ moeten zijn…

 30. Mijnheer Lijstje zegt op 9 mei 2003:

  Nou, als u het niet erg vindt, ga ik dat niet zo maar doen. Ik denk niet dat ze dat zullen waarderen….. Ze zijn wel op het internet te bewonderen.

 31. Jochem zegt op 9 mei 2003:

  Wie? Uw vrienden? Op het internet? Te bewonderen? Nee toch? Waar dan? Dank u.

 32. Mijnheer Lijstje zegt op 9 mei 2003:

  Ik zit ook in de handel. Dus dat wordt betalen per adres.

 33. Puck zegt op 9 mei 2003:

  Zeg eeh, alles leuk en aardig, en het is een fijn deuntje en een boeiende conversatie, maar wordt het niet eens tijd voor een nieuw postje?

 34. Mijnheer Lijstje zegt op 9 mei 2003:

  Mee eens.
  mIKe, mijn refresh-button kan er ook niet meer tegen. Laat ons niet langer smachten. Het is grijs weer, dus met de testosteron zal het ook wel meevallen, toch?

 35. plop zegt op 13 mei 2003:

  Verdomme. Laat ik nou en niet muzikaal en niet wiskundig aangelegd zijn. En inderdaad. Jaloers ben ik.

  Welja. 27 mei zal de totale ondergang worden.

Voeg een reactie toe

N.B. Het e-mailadres wordt nooit gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *