Niet ie­de­re atheïst blas­fe­meert. Het is im­mers heel goed mo­ge­lijk om God met een kor­rel zout te nemen zon­der daar ver­der een woord aan vuil te maken. In de let­ter­lij­ke zin is een gods­las­te­ring voor mij be­te­ke­nis­loos. Toch voel ik me gek ge­noeg wat on­ge­mak­ke­lijk als een der­ge­lij­ke kracht­term mij per on­ge­luk ont­snapt, en het ge­beurt me dan ook zel­den.

Ziet U, het ene woord is god­ver­dom­me het an­de­re niet.

Maar wat ver­oor­zaakt de voor mij be­la­den ge­voels­waar­de van een vloek? Op­voe­ding, res­pect, fat­soen? Waar­schijn­lijk al­le­maal, maar dan wel in twee­de in­stan­tie. De prima causa is van­zelf­spre­kend de ge­loofs­ge­meen­schap zelf. Als nie­mand in God ge­looft, kun je Hem ook niet be­le­di­gen.

En dus. Vind ik het erg dat een on­be­te­ke­nend woord on­ge­vraagd van zo’n ne­ga­tie­ve con­no­ta­tie is voor­zien? Eer­lijk ge­zegd niet. Ik red me prima zon­der het ooit uit te spre­ken. Met vrij­heid van me­nings­ui­ting, of de in­per­king daar­van, heeft het niets van doen. Ik zeg U, onder dát mom heeft het geen en­ke­le zin de we­reld stijf te vloe­ken.

  1. karin zegt op 9 fe­bru­a­ri 2006:

    Ik weet niet waar­om het een la­ding heeft. Al­lah­dom­me zou dan net zo goed ook kun­nen …

  2. Wil­lem zegt op 9 fe­bru­a­ri 2006:

    Is het niet kin­der­ach­tig om be­wust te po­le­mie­ren al­leen maar om de gren­zen van vrij­heid van me­nings­ui­ting te ver­ken­nen?

  3. mIKe zegt op 9 fe­bru­a­ri 2006:

    @karin: Tja. Als ik mij in ge­zel­schap be­vind, en ie­mand vloekt hart­gron­dig ter­wijl er te­vens een diep ge­lo­vig mens bij zit dan vind ik dat een pijn­lij­ke si­tu­a­tie. Dan schaam ik me plaats­ver­van­gend, en heb ik prompt de nei­ging ex­cu­ses aan te bie­den. Of de botte boer te­recht te wij­zen.

    @Wil­lem: Zeker! En ik be­grijp dan ook niet waar­om een aan­tal kran­ten het nodig vond om die ge­wraak­te car­toon te her­pu­bli­ce­ren.

    Voor een a-re­li­gi­eus per­soon heeft een vloek geen be­te­ke­nis. Hij weet al­leen dat hij er een ander mee kan kwet­sen. Wat an­ders dan dat kan de be­doe­ling zijn van gods­las­te­ring? Het gaat hier niet om de vrij­heid van me­nings­ui­ting, maar over het recht om te kwet­sen. Per­soon­lijk vind ik dat geen grond­recht.

    Van­zelf­spre­kend valt de re­ac­tie van de is­la­mi­ti­sche we­reld naar aan­lei­ding van die car­toon even­min te ver­de­di­gen. Maar dat hoort U mij hier niet doen.

  4. stoet­has­pel zegt op 9 fe­bru­a­ri 2006:

    Beste heer mIKz,

    Als u, ge­tui­ge uw post, graag op uw taal­ge­bruik let, zou ik u wil­len aan­ra­den in plaats van het (ove­ri­gens niet-ne­der­land­se woord) ‘car­toon’ het woord ‘spot­prent’ te ge­brui­ken, wat de la­ding een stuk beter dekt dan het door u ge­bruik­te woord, wat in het ne­der­lands im­mers zo­iets be­te­kent als “strip­ver­haal”.

    Ove­ri­gens valt het nog maar te be­zien of er maar 1 en­ke­le reden kan be­staan om der­ge­lij­ke spot­pren­ten te creëren danwel te pu­bli­ce­ren.

  5. In­di­go zegt op 9 fe­bru­a­ri 2006:

    Er zijn toch ook ge­noeg spot­pren­ten van Jezus.

    Heeft het zin? Nee. Is het aar­dig? Nee. Het ge­tuigt niet van res­pect.

    Aan de an­de­re kant : er zijn al­tijd men­sen die graag wil­len pro­vo­ce­ren, daar kun je mee om­gaan, of je kunt een am­bas­sa­de in de hens ste­ken.

    In het oos­ten is men (nog) niet zo ‘vrij­den­kend’ als wij zijn.

    ‘Alles moet kun­nen.’ Blijk­baar niet.

  6. niemsz zegt op 10 fe­bru­a­ri 2006:

    trou­wens, de kracht­term god­ver­dom­me is niet gods­las­ter­lijk. Het is een gebed, een vraag aan god om de spre­ker te ver­doe­men: god ver­doem mij. Niets meer of min­der dan zelf­kas­tij­ding.

  7. henk zegt op 10 fe­bru­a­ri 2006:

    @niemsz: nee, dat klopt vol­gens mij niet he­le­maal. Neer­lands po­pu­lair­ste gods­las­te­ring is eer­der af­ge­leid van “God ver­doe­me”, m.a.w. God hoort in de Hel thuis. En dat is in elk geval in­der­daad een gods­las­te­ring.

  8. Ro­nald zegt op 10 fe­bru­a­ri 2006:

    (uw feed is al enige tijd naar zijn mal­le­moer)

  9. maar­ten zegt op 10 fe­bru­a­ri 2006:

    Nu stelt u wel dat ie­de­ren die het GVD ge­bruikt, bezig is an­de­ren te kwet­sen. Dat mag mis­schien zo zijn, ik denk niet dat ie­de­re ge­brui­ker zich zo be­wust is van die rol. Con­di­ti­o­ne­ring lijkt me een be­lang­rij­ke fac­tor bij het vele en on­door­dach­te ge­vloek. Vloe­ken is aan­ge­leerd, zoals de Bond al jaren zegt.

  10. mIKe zegt op 11 fe­bru­a­ri 2006:

    (http://​mikz.​net/​log/​index.​xml werkt al­tijd; ik heb de me­ta­tag voor de dui­de­lijk­heid aan­ge­past, dank voor het mel­den)

Voeg een re­ac­tie toe

N.B. Het e-mail­adres wordt nooit ge­pu­bli­ceerd. Ver­eis­te vel­den zijn ge­mar­keerd met *