Glazige ogen in een ook verder vrijwel uitdrukkingsloos gezicht, het vel strak over de schedel gespannen, de kruin een dorre vlakte waarop het vaalblonde haar niet echt meer groeien wil, jukbeenderen die bijna door de huid heen prikken, de wangen ingevallen: deze man heeft een voorschot op de dood genomen, hoewel hij nog geen twee jaar ouder is dan ik. Hij zit tegenover me, en is mijn baas.

Uit het kleine hoofd komen grote woorden gevallen, die vervolgens bewegingloos op tafel blijven liggen. Over de crisis en meer wat mij niet interesseert. Dat er barre tijden komen, voor iedereen, en dus ook voor mij. De monotone cadans verdooft mijn zintuigen, en mijn gedachten dwalen af. Zou iemand zo humorloos en seksloos als hij (hooguit zijn lachje is stijf) überhaupt wel weten wat passie is?

Ik ken hem niet.

Hij kent mij evenmin, natuurlijk, maar hij is wel degene die mij beoordeelt, die mij weegt en te licht bevindt. Hij verhoogt mijn salaris niet. Het bevreemdt me meer dan dat het me verontrust, deze gang van zaken, zo is het immers altijd al geweest. Ook ik loop niet te koop met mijn gevoel, laat staan dat hij ervoor betaalt. Net als hij ben ik deel van het systeem, een niksje in een ongrijpbaar geheel.

Zomaar opeens geef ik me over aan een dagdroom van een nacht met mijn muze, in schril contrast met het geneuzel van mijn baas. Terwijl hij het heeft over Key Performance Indicators, vrij ik met mijn godin. De situatie is dermate absurd, dat ik het uitproest. Mijn slappe lach legt hem het zwijgen op.

Ook voor volgend jaar voorzie ik een loonstop.

 1. Mijnheer Lijstje zegt op 25 november 2008:

  Beste mIKe,
  Hier even een berichtje van je baas.

  Je wilt niet weten waar IK aan dacht tijdens ons gesprek!
  Ja ik ben je baas en ik lees toevallig je blog. Wist je niet he.

  Als je me beter zou leren kennen mIKe, in andere tijden, andere plaatsen, nou dan zou je kanten van me zien mIKe, die je nooit bevroed zou hebben.

  Je zag tijdens ons gesprek natuurlijk alleen mijn voorkant, he mIKe.
  Nee, dan zou je er gauw achterkomen wat ik echt bedoelde met Key Performance Indicators!

  Nou, tot maandag mIKe,
  misschien samen in de pauze even koffiedrinken of zo? Of een filmpje pakken of zo? Of iets anders pakken?

  groet,
  Baas

 2. Drs. J. zegt op 25 november 2008:

  If things go well you might be showing your O-face. “Oh… Oh… Oh!” You know what I’m talkin’ about. “Oh!”

 3. AnamCara zegt op 27 november 2008:

  Vrij hilarisch vind ik dit ;o)

 4. Actiereactie zegt op 27 november 2008:

  KPI’s daar wordt bij ons al enige jaren mee gewerkt, geweldig systeem!
  (U begrijpt dat ik al tijden niks anders meer doe dan vrijen met Godinnen, het gaat wennen mijn waarde. Heush.)

 5. Daniël zegt op 1 december 2008:

  In mijn tak van sport worden KPI samengevat als productie, waarbij ik altijd aan een grote hoop poep moet denken. Misschien heeft mijn vieze gezichtsuitdrukking mijn salarisonderhandeling ook geen goed gedaan…

Voeg een reactie toe

N.B. Het e-mailadres wordt nooit gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *