Een enkele maal word ik, zelfs ik, getroffen door een moment van zwakte. Paradoxaal genoeg getuigt het van kracht om dergelijke momenten van zwakte te onderkennen en uit te spreken.

Ik zal verder niet kinderachtig zijn, en U zonder omwegen vertellen wat mijn zwakke plek is. Degenen die kwaad willen hoeven dan in ieder geval niet eerst te gaan zoeken naar een bres in mijn verdediging, maar kunnen direct doelgericht aanvallen. Zie het als een service mijnerzijds.

Welnu, ik ben gevoelig voor schoonheid.

Een mens dient op te passen met woorden als ‘waarheid’ of ‘schoonheid’, ik weet het. Ze hebben een zekere ongrijpbaarheid en eeuwigheidswaarde, maar dat is natuurlijk tegelijkertijd hun kracht.

Veel mensen denken schoonheid te vinden in een lichaam. Zij hebben het niet begrepen. Waar is dan immers de eeuwigheidswaarde? Om van de ongrijpbaarheid maar te zwijgen. Nee, in een lichaam vinden wij van alles maar schoonheid is dat niet.

Anderen verwarren schoonheid met reinheid. Ook zij slaan de plank volledig mis.

Wat is echter wel die spreekwoordelijke plank? Hoe vertaalt zich schoonheid in het dagelijks leven?

De grap is dat schoonheid zich niet laat vertalen. Het hangt als een waas om een persoon, een object of een idee. Er bestaan wiskundige vergelijkingen van een onvoorstelbare schoonheid, er zijn woorden en zinnen die naar adem doen happen, en er is een meisje dat mij vertedert.

Het aanvalsplan is eenvoudig. Verpletter mij met schoonheid, en ik ben hulpeloos.

Het merkwaardige is dat mijn idee van schoonheid vaak de Uwe niet is, en andersom, hetgeen mijn zwakke plek gelukkig dan toch weer de nodige bescherming biedt.

  1. vanzo zegt op 13 augustus 2002:

    …en ook weer niet. Schoonheid blijft schoonheid, ondanks welke vorm deze aanneemt, en of deze de Uwe is of juist niet. Het is.

  2. Mijnheer Lijstje zegt op 13 augustus 2002:

    Ik had gisteren een heel verhaal ingetiept maar dat kwam niet door, omdat het berichtje niet verwerkt werd. Ik was best sneu, maar aan de andere kant…. het was een pareltje, best wel schoonheid, maar het heeft niet zo mogen zijn. Een mooi voorbeeld van de ongrijpbaarheid van schoonheid.

Voeg een reactie toe

N.B. Het e-mailadres wordt nooit gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *