Des nachts pleegt een ge­dach­te haar­scherp dan wel zo wol­lig als een nooit ge­scho­ren schaap­je te zijn. Laatst­ge­noem­de va­ri­ant over­komt mij ge­re­geld in de sche­mer­zo­ne tus­sen sla­pen en waken.

Zo peins­de ik van­nacht over het ver­schil tus­sen random en shuf­fle. U zult het met mij eens zijn dat sta­tis­ti­sche pro­ble­men al snel aan­lei­ding geven tot fa­ta­le mis­sers, zeker wan­neer men wol­lig denkt. Dat is ver­der even van geen be­lang.

Welnu, sinds kort ben ik in het rijke bezit van een ap­pa­raat dat mp3’s kan af­spe­len. Daar­naast, sinds lan­ger, van een nor­ma­le CD-spe­ler. Het eer­ste ap­pa­raat kent de func­tie random om num­mers wil­le­keu­rig af te spe­len. Het twee­de shuf­fle.

Het ver­schil is U wel­licht al lang dui­de­lijk. Random af­spe­len houdt in dat de kans dat op zeker mo­ment een ge­ge­ven num­mer wordt ge­speeld even­groot is als 1 ge­deeld door het to­taal aan­tal num­mers. Het­geen be­te­kent dat er een ze­ke­re, hoe­wel klei­ne kans is dat een­zelf­de num­mer twee­maal ach­ter­een wordt ge­ko­zen. Shuf­fle kiest slechts uit de niet eer­der ge­ko­zen num­mers, zoals het ook ei­gen­lijk hoort na­tuur­lijk.

Grap­pig nu is het mo­ment dat de random spe­ler nog maar één num­mer niet ge­speeld heeft. We noe­men dit num­mer de speld in de hooi­berg. De kans is na­me­lijk veel gro­ter dat het vol­gen­de te spe­len num­mer reeds te­vo­ren een keer­tje ge­ko­zen is dan dat de speld in de hooi­berg wordt ge­von­den. De speld in de hooi­berg kan frus­tre­rend lang ver­bor­gen blij­ven.

De shuf­fle me­tho­de vindt de speld in de hooi­berg ech­ter al­tijd, en wel di­rekt.

Mocht U der­hal­ve ooit iets zoe­ken, Uw sleu­tels, Uw sok­ken of de Ware Lief­de, dan hoop ik voor U dat U voor­zien bent van een shuf­fle func­tie, in­plaats van een random knop.

  1. CasaS­pi­der zegt op 14 ja­nu­a­ri 2003:

    Dat ik­zelf voor­zien ben van de random-func­tie daar kan ik nog wel mee leven. Veel leu­ker zou het zijn als ik als enige er­ach­ter zou komen dat de lotto en de rou­let­te­ta­fel vol­gens de shuf­fle-me­tho­de zou­den wer­ken… :-)

  2. Mijn­heer Lijst­je zegt op 15 ja­nu­a­ri 2003:

    Vol­gens mij is de random func­tie ook stiekum een shuf­fle, want vol­gens mij kiest deze func­tie in een ses­sie nooit twee keer de­zelf­de. Maar dat weet ik niet zeker.

    Het zijn fan­tas­ti­sche func­ties. Ik ge­bruik ze al­tijd als ik opera’s luis­ter. Of de Mat­theus Pas­si­on: het blijft gei­nig als de we­der­op­stan­ding voor de krui­si­ging plaats­vindt.

  3. Ac­tie­re­ac­tie zegt op 15 ja­nu­a­ri 2003:

    Dus mocht ik ten twee­de male de ‘ware lief­de’ in de­zelf­de vrouw zien mocht de echte me eeu­wig vreemd kun­nen blij­ven?

  4. mIKe zegt op 15 ja­nu­a­ri 2003:

    Mijn mp3-spe­ler kiest in 1 ses­sie af en toe wel het­zelf­de num­mer, Mijn­heer Lijst­je. Na de krui­si­ging doet hij deze zon­der ge­na­de nog eens dun­ne­tjes over, als hij daar zin in heeft.

    Ziet U de Ware Lief­de reeds in een vrouw dan hoeft U toch ook niet meer te zoe­ken, mijn waar­de heer Ac­tie­re­ac­tie? De speld is dan im­mers ge­von­den, en wat U ver­der op de hooi­berg wilt doen hoeft niet nood­za­ke­lijk iets met zoe­ken te maken te heb­ben. Of de Ware Lief­de in be­gin­sel il­lu­soir is, dat is na­tuur­lijk een heel ander ver­haal.

    Ove­ri­gens zijn de mees­te men­sen er vol­gens mij intuïtief van over­tuigd dat een rou­let­te­ta­fel shuf­felt, hoe­wel die in­der­daad zo random is als mijn mp3-spe­ler.

  5. Gerda zegt op 16 ja­nu­a­ri 2003:

    Mijn fiets­sleu­tel, die ik on­langs kwijt was en ra­de­loos begon te zoe­ken, maar waar? Bleek op mijn zadel te lig­gen. Een vriend gaf mij ver­le­gen grijn­zend die be­geer­de sleu­tel, hij zag hem.

  6. Loek zegt op 16 ja­nu­a­ri 2003:

    Moge u ook ge­ze­gend zijn met de “pro­gram” knop. Voor­af wel­l­is­waar iets meer ar­beid, maar voor­al pret­tig om te weten men daar­na alles kan ver­ge­ten, be­hal­ve dan het feit dat alles vlek­ke­loos en naar wens zal ver­lo­pen.
    Ik geef toe dat deze optie func­tie de ge­neug­te­lij­ke ver­ra­sin­gen van het leven iets weg­ne­men, maar met een flin­ke dosis ver­ge­tel­heid kan dit toch zeker wel ge­com­pen­seerd wor­den.

  7. Ac­tie­re­ac­tie zegt op 17 ja­nu­a­ri 2003:

    Daar, mijn waar­de heer Mike, heeft u dan toch een groot ge­lijk bij de scho­ne oren te pak­ken.

  8. Mijn­heer Lijst­je zegt op 19 ja­nu­a­ri 2003:

    Dop­pler ef­fect, shuf­fle knop­pen: het wordt me al­le­maal wel wat te veel. mIKe, ik heb uit be­trouw­ba­re bron­nen ver­no­men dat je een ko­nijn hebt. Kun je daar bv niet iets over schrij­ven?

  9. Ruben zegt op 20 ja­nu­a­ri 2003:

    2801? Waar is dat?

Voeg een re­ac­tie toe

N.B. Het e-mail­adres wordt nooit ge­pu­bli­ceerd. Ver­eis­te vel­den zijn ge­mar­keerd met *