Waar droomt een gezonde Hollandse jongen van als hij elf is? Geen idee. Ik droomde destijds echter van een computer. U kunt zich misschien indenken dat zoiets, begin jaren tachtig, nog niet heel erg voor de hand lag. Maar ik kreeg mijn nieuwsgierigheid niet getemd, en spaarde gulden voor gulden. Ik moest en zou zo’n ding hebben.

Op mijn verjaardag werd mijn spaargeld aangevuld tot de koopprijs van een klein doosje dat ik op het oog had. Een doosje waarmee ik de tijd die erop volgde meer dan zoet was.

 

 

 

De Timex Sinclair 1000 was een kloon van de Sinclair ZX81, en werd bejubeld als de eerste betaalbare thuiscomputer. Met zijn 2K RAM geheugen (zelfs 16K met de externe module) en 3.25MHz processor waren de mogelijkheden onbegrensd. Ik herinner me nog de eindeloze fascinatie die ik had voor het op het beeldscherm toveren van sinusoïdes. Uren was ik bezig met het schrijven van kleine programmaatjes die zulks deden. Later verkende ik het walhalla door machinetaal, assembler, te leren.

Zoals iedere voorsprong was ook deze remmend, en in de jaren daarna nam mijn interesse voor de computer af, mede door de snellere en betere varianten die de huiskamers van vriendjes bevolkten, en waar ik slechts jaloers naar kijken kon. Ik had er het geld niet voor, en schepte er als reactie daarop juist genoegen in om zonder computer de hemel te bestormen. Tot en met mijn studietijd waren pen en papier mijn wapens.

Nu is alles natuurlijk anders, zoals bekend.

Gek genoeg heb ik het zwarte doosje al die jaren bewaard. Nog steeds staat de Timex Sinclair 1000 bij mij thuis. Netjes ingepakt weliswaar, maar in werkende staat, en inclusief handleiding. Ik doe er echter niets mee, en weet zeker dat ik er ook in de toekomst niets meer mee zal doen. Ik wil er vanaf, maar toch kan ik het niet over mijn hart verkrijgen om het ding in de vuilnisbak te kieperen. Kon ik er maar iemand blij mee maken, maar wie is er nou geïnteresseerd in een doosje sentiment niet van deze tijd?

 1. drs. J. zegt op 18 februari 2004:

  Misschien wil je hem ruilen voor mijn Commodore Amiga? Ook zo goed als nieuw en uitgerust met 2 Competition Pro joysticks, die menige gamechamp op den blote knietjens hebben gebracht.

 2. Anoniem zegt op 18 februari 2004:

  mIKe, ik zou hem graag hebben om websites in te testen. Netscape 4 is mij niet extreem genoeg. Ik wil verder gaan. Heeft ie wel een ADSL-aansluiting?

 3. anneke zegt op 18 februari 2004:

  Ha, ha, dat doet me aan mijn MSX tijd denken. Dat je van die mooie spiralen op je TV kon toveren, ja. en een soort Mondriaanscreensaverachtig ding. Ik heb zelfs nog een cursus programmeren in basic gedaan.
  Toen ik daar examen voor deed kwam net de PC in opgang. In 1 klap was mijn hele programmeerkunst achterhaald. Teleurgesteld heb ik het hele fenomeen computers een fiks aantal jaren links laten liggen.

  Grappig, dat zelfs jouw ouwe doos mijn slapende herinneringen wekt :-)

 4. Sylvester zegt op 18 februari 2004:

  Geweldig stukje antiek. Ik had destijd een Sharp MZ800. Beter dan een MSX…

  Op de dag dat ik em kocht, ik moest er 150 gulden voor betalen, zou ik meteen met een kennis van m’n ouders naar een clubje gaan. zo’n clubje waar liefhebbers van hetzelfde apparaat kwamen praten over wat ze er nu weer uit gekregen hadden. Een soort pokeravondje, maar dan anders.
  Trots kwam ik aan,, Sharp onder de arm, maar m’n droom werd meteen aan flarden geschoten. De club werd opgeheven, vanwegen de overstap van de meeste mensen op de pc.
  Trots heb ik nog een paar jaar lang op[ mijn Sharp gewerkt, totdat het echt niet anders kon. Nu hoort ie thuis bij de antieke twee-oog fotocamera die op de schoorsteenmantel staat. Techniek uit lang vervlogen dagen, maar werken doet ie nog steeds…

 5. henk zegt op 19 februari 2004:

  Mijn eerste programmaatjes heb ik geschreven op een Aquarius van Mattel, een echte speelgoedcomputer met maar liefst 4K RAM, waarvan de helft gebruikt werd voor het beeldscherm. Zo snel mogelijk ben ik overgestapt op de Atari ST, om muziek mee te maken. de poor man’s Mac. Ik heb nog een tijdje met een Falcon gewerkt, maar sinds 5 jaar heb ik The Real Thing in huis, de blauw-witte G3/300. En nu heb ik het zo druk met Internet, dat ik aan muziek op de computer helemaal niet toe kom.

 6. Puck zegt op 19 februari 2004:

  > Kon ik er maar iemand blij mee maken, maar wie is er nou geïnteresseerd in een doosje sentiment niet van deze tijd?

  Ik, wel..

 7. tylani zegt op 19 februari 2004:

  geweldig stuk techniek! ik ben jammer genoeg door een brand al dat soort oude zooi kwijtgeraakt… ik zou em niet weg doen, bewaren voor je kleinkinderen :-)

 8. Inge zegt op 23 februari 2004:

  >Zoals iedere voorsprong was ook deze remmend,…

  Deze zin was bij vorige lezing niet eens opgevallen. Wat een interessante gedachte, mIKe. Ga ik maar eens op kauwen…

 9. mIKe zegt op 23 februari 2004:

  Goed zo! Ik wist ook wel dat ik niet voor blindemansogen schreef.

 10. Frank zegt op 17 juli 2006:

  Ik laat nu mijn zoon de Timex 1000 zien. Ik heb helaas geen adapter meer. Kun jij mij aangeven hoeveel mAmpere het apparaat maximaal mag hebben. 9 Volt is duidelijk en adapters heb ik nog wel.

 11. Toine zegt op 17 augustus 2006:

  Hallo Frank,

  Ik heb ook een Timex 1000 staan, en ik heb de adapter bekeken.
  De 9 volt klopt, en er staat 1,3A bij.
  Ik neem aan dat dit voldoende voor je is.

Voeg een reactie toe

N.B. Het e-mailadres wordt nooit gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *