Mijn lichaam kent een aantal overtolligheden. Een voorbeeld dat mij nu toevallig te binnen schiet is de verstandskies (rechts onder). Een kniesoor die daar op let, natuurlijk. Zo iemand is de kaakchirurg, met wie ik hedenmiddag om een uurtje of tien over half drie een afspraak heb.

De kies moet eraan geloven, en dus ook ik.

Het is uiteraard niet de bedoeling dat U nu denkt dat ik enigszins gespannen ben. Of dat ik om een bemoedigend woord verlegen zit. Of, gruwel, dat ik zielig ben.

Neen, wat ik probeer te illustreren is dit: zo overtollig de kies, zo overtollig dit stukje.

 1. Actiereactie zegt op 9 juli 2004:

  Tuurlijk mijn waarde, en dus niet dat U het nodig heeft maar toch sterkte.
  Ervaring heeft me geleerd dat men over het algemeen beter af is bij de kaakchirurg dan bij de tandarts maar met de verklaring hiervan zal ik U niet vervelen.
  Ik neem aan dat U op de overige overtolligheden van Uw lichaam nog eens terugkomt zodat Uw lezers niet achterblijven met een beeld van wild aangegroeide vreemdvormige aanhangsels, tentakels en derde ogen.

 2. maarten zegt op 9 juli 2004:

  Overtollig? Wanneer was dat ook al weer *Blikt in de agenda*
  22 Juli 8 h 45 Kaakchirurg

 3. Inge zegt op 9 juli 2004:

  Wil dat dan zeggen dat met de kies ook het stukje verwijderd zal worden, straks?

  Verder: even op de tanden bijten, mIKe!

 4. mIKe zegt op 9 juli 2004:

  @Actiereactie: Toch bedankt, mijn waarde :-)

  Ik heb één eerdere ervaring met het trekken van een verstandskies (rechts boven). Niet de kaakchirurg, maar een tandarts-in-opleiding deed dat destijds ‘wel even’. Sindsdien ga ik wat minder enthousiast naar de tandarts.

  Overigens hangen mijn tentakels momenteel verlekkerd boven het toetsenbord, popelend om het beeld van mijn wild aangegroeide en vreemdvormige aanhangsels bij te stellen. Echter, ik gun mijn lezers ook hun waan, en knijp mijn derde oogje vooralsnog even dicht.

  @maarten: Waar het delen van smart al niet goed voor is. Ofschoon onnodig, sterkte gewenst.

  @Inge: Nee hoor, dit stukje zal in tegenstelling tot mijn kies de tand des tijds wel doorstaan. U moet weten, ik schrijf voor de eeuwigheid. Mijn lichaam desintegreert uiteindelijk volledig (al dan niet met behulp van een kaakchirurg), maar dat gaat voor mijn woorden niet op. Niettemin kunnen ze natuurlijk wel overtollig zijn.

 5. sandro zegt op 9 juli 2004:

  zal ie wel raar in je kaak zitten als je tandarts er niet aan wil, wens je veel sterkte toe, mijn jongste zoon die net zijn eindexamen heeft gehaald meldde tegelijkertijd dat zijn tweede verstandskies aan het doorbreken is. welk een boeiend oorzakelijke verband.

  mijn verstandkiezen ben ik allang geleden kwijt geraakt, waarvan de laatste drie op een dag. geen pretje kan ik mij herinneren. ze zaten wel recht, maar muurvast.

 6. Mijnheer Lijstje zegt op 9 juli 2004:

  Sterkte mIKe!

 7. Gerda zegt op 10 juli 2004:

  Na de behandeling ben je weer gelukkig.

 8. Mijnheer Lijstje zegt op 10 juli 2004:

  mIKe hoe is het gegaan?

 9. mIKe zegt op 10 juli 2004:

  Breek me de bek niet open, Mijnheer Lijstje (ik heb nu namelijk een beetje last van kramp in de kaken). Anyway, het was een wonderlijke ervaring. Ik kwam binnen, en gaf de man een hand. Hij vroeg waar. Ik zei rechts onder. En binnen 5 minuten had hij de kies eruitgesloopt. Verdwaasd stond ik daarna buiten met een receptje voor pijnstillers in de hand, en een bijtgaas in de mond.

  De assistente in de apotheek waar ik vervolgens heen was gefietst keek mij medelijdend aan, toen ik met de bloederige troep nog in m’n mond mijn bestelling probeerde te doen. “Zeg maar niets”, zei ze, en griste m’n recept uit m’n hand.

  De pijnstillers waren gisterenavond overigens wel nodig. Maar het goede nieuws was dat ze werkten!

 10. Mijnheer Lijstje zegt op 12 juli 2004:

  mIKe, hoe is het met het kiesstelsel?

 11. Willem zegt op 12 juli 2004:

  Die woordspeling is fantastisch.

 12. mIKe zegt op 12 juli 2004:

  Helse pijnen op zondag. Vanochtend heb ik mijn op een na laatste Brufen 600 bruisgranulaat weggeklokt. Ben een beetje bang voor het moment dat ik zonder zit. De grap is er voor mij nu een beetje van af. Zelfs met pijnstiller blijft het vervelend doorzeuren: een continue kiestoon.

 13. Mijnheer Lijstje zegt op 12 juli 2004:

  Die is ook goed zeg, “kiestoon”.

  Heb geduld mIKe, het is een kwestie van tijd en dan is alles weer “kieskeurig” om nog even door te gaan met woordspeling, want een beetje speling kan geen kwaad, zolang het maar woordspeling is nietwaer?

 14. Willem zegt op 13 juli 2004:

  Kiezen of delen, zeg ik maar.

  Ik hoor de laatste tijd wel meer over verstandskiezen; het zal het seizoen wel zijn. Meer dan een oprechte spijtbetuiging kan ik niet maken, want echt meeleven is mij onmogelijk: ik heb geen verstandkiezen en zal ze, als ik mijn tandards mag geloven, ook nooit krijgen.

 15. Mijnheer Lijstje zegt op 13 juli 2004:

  Willem, geen verstandskiezen? Dat is niet kies!

 16. Willem zegt op 13 juli 2004:

  Ik heb ze niet voor ’t uitkiezen.

 17. Mijnheer Lijstje zegt op 13 juli 2004:

  Echt niet? In dit kiesdistrict hier kan dat wel! (hm, de woordspelingen raken wel op langzamerhand).

 18. Willem zegt op 13 juli 2004:

  Ik bedacht mij er zojuist een met ‘kieskeurig’, echter deze is al door U, Heer Lijstje, gebruikt.

  Kent iemand nog een fijne uitdrukking met kiezels in de hoofdrol?

 19. Mijnheer Lijstje zegt op 13 juli 2004:

  Ik ben net naar de tandarts geweest (serieus), en die heeft de wortelkanaalbehandeling afgemaakt. Zonder verdoving (om de een of andere reden). Het was lang geleden dat ik zo’n pijn gevoeld had.

 20. Willem zegt op 13 juli 2004:

  *klemt kaken stijf op elkaar en vertrekt lippen to dunne streep*

Voeg een reactie toe

N.B. Het e-mailadres wordt nooit gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *