Het besturingssysteem van de machine waarop dit log draait bestaat uit open source software. Net zoals de webserver, de database, en de scripttaal waarmee binnenskamers gesproken wordt. Zelfs de links alhier worden sinds enige tijd met behulp van open source libraries bij elkaar gesprokkeld. En welbeschouwd is ook mikzlog zelf een bron die open ligt. Aan al wat ik spui mag de wereld schaven.

De noodzaak tot overstappen naar wordpress lijkt me hiermee afdoende verklaard.

Het hele open source verhaal, of althans de filosofie erachter, heeft mij altijd al sterk aangesproken. Daarnaast vermaak ik me kostelijk met het knutselen achter de coulissen, hetgeen ik nu dan toch voor het voetlicht wil brengen, aangezien juist die schermen niet stroken met eerdergenoemde filosofie. Openheid is immers het devies.

Zo vindt U hier sinds kort bijvoorbeeld een preview knopje. U vroeg zich natuurlijk al af waar dat paternalistisch gedoe voor nodig was. Wilt U eens een keer reageren, krijgt U eerst een voorbeschouwing over U heen. Waarom? Het is niet eens standaard wordpress functionaliteit.

Het feit dat ik zelf graag even denk voordat ik doe, c.q. preview voordat ik post, is natuurlijk geen reden om U dat op te dringen. Zomin als dat ik met deze methode die ene lezer tegemoet kom die moeite heeft met meerdere knoppen tegelijk. Het zijn slechts bijkomstigheden. Nee, dat knopje is helemaal niet voor U, maar voor de robots!

Werd ik vroeger nog regelmatig verveeld met gezanik van spambots in de reacties, nu worden ze door de preview knop met een kluitje in het riet gestuurd. Neemt U van mij aan, op deze manier reageren is veel te moeilijk voor die apparaten, zij doen slechts maar denken niet. En dat laatste is toch echt vereist.

Ik hoop natuurlijk niet op deze manier de spontaniteit uit Uw reacties gehaald te hebben, en verwacht dat het verhaal van de robots U overtuigd heeft. U mag zich zelfs gevleid voelen, daar ik U in tegenstelling tot deze spambots zeer wel in staat acht de juiste knoppen te beroeren.

Maar goed, het is inmiddels de hoogste tijd om mij op belangrijker zaken te richten waarmee ik de open source gemeenschap, en U, kan dienen. Ik ben zoekende naar een mooi project.

Mocht U een ideetje hebben, U weet hoe U het mij kenbaar kunt maken.

 1. jimmy zegt op 8 september 2004:

  Mooi mooi mooi.

  Dat preview knopje is geniaal.

  Het is bewonderenswaardig om te zien welke moeite U zich getroost om het uw lezers naar de zin te maken en tegelijkertijd de functionaliteiten, van uw keuze, te integreren in uw weblog.

 2. Mijnheer Lijstje zegt op 8 september 2004:

  Hey mIKe, ja goed gedaan zeg. Zullen de robots echter ooit zo slim worden dat ze dat knopje ook zelf in kunnen drukken?

  Wat een nieuw project betreft: een logo dat zich automatisch aan jouw stemming aanpast lijkt me een goed idee, dat gaat dan via een sms-je vanaf je telefoon bijv. 1x per uur is voorlopig voldoende. Op werkdagen van half acht tot 6. Later misschien wat vaker dan 1x per uur, MAAR DAT IS ALLEMAAL NOG NIET ZEKER. Misschien dat je evt later ook avonddiensten zou willen draaien? Het is wel wat werk voor je, maar ja, je doet het natuurlijk voor ons! Want, ja, de concurrentie is groot, er zijn vele weblogs, je moet wel wat doen om de lezers te binden he.

 3. Mijnheer Lijstje zegt op 8 september 2004:

  Blender, je log is tegenwoordig flink sneller zeg! Even klikken en hup daar is het al.

 4. Willem zegt op 8 september 2004:

  HA! ENDLICH!

  WordPress…

  Misschien ga ik na die paar maanden Pivot wel over op deze.

  Misschien op Textpattern, als ik dan toch met MySQL aan het stoeien ga.

 5. Mijnheer Lijstje zegt op 8 september 2004:

  @Willem: Nucleus schijnt ook een eenvoudige maar hele goeie te zijn. Ik moet zeggen: WordPress installeert wel griezelig makkelijk.

 6. mIKe zegt op 9 september 2004:

  @jimmy: Dank! Fijn U hier te zien.

  Mijnheer Lijstje, er zou hier ooit wel eens een stemmingsgevoelig logo kunnen komen, maar zoals U al zo treffend zegt: DAT IS ALLEMAAL NOG NIET ZEKER. Wat die robots betreft, die worden natuurlijk nooit echt slim. Want wie zich de hele dag bezighoudt met het verspreiden van spam is bij voorbaat al reddeloos verloren. Mochten ze overigens op een kwade dag wél door het knoppendoolhof heenkomen, dan staat er nog een meedogenloos spamfilter op ze te wachten. Dit log is tot de tanden gewapend!

  @Willem: Ik heb Textpattern ook bekeken. Erg mooi, maar een tikje duisterder dan WordPress. Dean Allen is zeer OK, maar ik koos toch voor de grotere groep (goede en minder goede) actieve ontwikkelaars van WordPress. Ach, uiteindelijk is het ongetwijfeld lood om oud ijzer.

 7. Ronald zegt op 30 september 2004:

  Maar werkt het ook echt? (of is het nog te vroeg om daar over te oordelen?)

 8. mIKe zegt op 1 oktober 2004:

  @Ronald: So far, so good. Tot nu toe heb ik nog geen spam gezien. Ik hou mijn vingers gekruist.

Voeg een reactie toe

N.B. Het e-mailadres wordt nooit gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *