De con­no­ta­tie van het woord slip­tong is er waar­schijn­lijk de oor­zaak van dat de juis­te schrijf­wij­ze niet te­vens de ge­brui­ke­lij­ke is. Goog­le vindt bij­voor­beeld meer slib­ton­ge­tjes dan slip­ton­ge­tjes. De mees­te eet­ge­le­gen­he­den ser­ve­ren even­eens de slib-va­ri­ant.

Ik­zelf wist net zo goed niet beter, en dacht tot mijn eeu­wi­ge schan­de dan ook het groot­ste ge­lijk te heb­ben toen ik de be­die­ning van dat ene res­tau­rant waar ze juist wél de cor­rec­te spel­ling han­te­ren op de hoog­te bracht van de schun­nig­heid op hun me­nu­kaart.

  1. maar­ten zegt op 6 de­cem­ber 2004:

    Slib zou ook niet ge­heel on­lo­gisch zijn als eer­ste deel van het woord. Vgl: dicht­slib­ben: dat ge­beurt bij water. En in water zwem­men vis­sen.

  2. Puck zegt op 6 de­cem­ber 2004:

    Het kost­te me een vol kwar­tier om de schun­nig­heid van het woord slip­tong über­haupt te zien.

    On­schuld is een mooi ding – aldus praat­te ze hoop­vol haar blind­heid weg.

  3. Puck zegt op 6 de­cem­ber 2004:

    Ove­ri­gens vind ik het nogal bruut dat u hier geen af­vink­hok­je heeft. Niet dat ik me bij u wil af­vin­ken, maar het gaat om het prin­ci­pe. Ik ben nogal ge­steld op keu­ze­vrij­heid.
    Mocht ik mij ooit in de ano­ni­mi­teit wil­len ver­zui­pen, dan wou ik zo graag een of­fi­ci­eel sta­te­ment maken. Mooi scherm­pje, hokje ont­klik­ken, wèg naam. Een Daad, een Af­slui­ting.
    Maar nu moet ik heel saai koek­jes gaan zoe­ken en weg­gooi­en. En eer­lijk ge­zegd heb ik geen flauw idee waar fire­fox zijn koek­jes stopt.

  4. Wil­lem zegt op 7 de­cem­ber 2004:

    Op­ti­ons > Pri­va­cy > Coo­kies

    Waar­om heet het dan slip­tong en niet slib­tong?

  5. mIKe zegt op 7 de­cem­ber 2004:

    @maar­ten: Pre­cies daar­om was ik er ook van over­tuigd dat het slib­tong moest zijn, een soort mod­der­vis.

    @Puck: Toen ik bezig was met het maken van mikz­log in word­press was ik te lui om zo’n af­vink­hok­je te fa­bri­ce­ren. Al die moei­te, ter­wijl het mis­schien niet eens wordt ge­bruikt. Dus dacht ik: zo­lang er nie­mand om zeurt is er niets aan de hand. Maar nu zeurt U! Ge­luk­kig is daar Wil­lem met een voor bei­den ver­los­send ant­woord.

    Ove­ri­gens is de ge­noem­de schun­nig­heid na­tuur­lijk zwaar dis­cu­ta­bel. Ik be­doel, wat is er nou ei­gen­lijk schun­nig? Be­scha­mend is slechts dat ik de slip­je-tong as­so­ci­a­tie als ar­gu­ment ge­bruik­te om de be­die­ning in dat ene res­tau­rant ervan te over­tui­gen dat slip­ton­ge­tje toch echt met een b ge­schre­ven dient.

    @Wil­lem: Dat blijft voor­als­nog in­der­daad een raad­sel.

  6. Puck zegt op 7 de­cem­ber 2004:

    slip·tong (de ~)
    1 on­der­maat­se tong

    Mis­schien is het een bees­ke dat door de mazen van het net slipt…

  7. Puck zegt op 7 de­cem­ber 2004:

    “De klein­ste tong wordt aan­ge­duid met de naam ‘slip­tong’ (en dus niet ‘slib­tong’) naar het En­gel­se ‘slip’ dat ‘klein’ be­te­kent.”
    [ http://​nl.​wikipedia.​org/​wiki/​Tong_(vis) ]

    Zowel slip als ton­gue be­ho­ren tot de fa­mi­lie van de so­lei­dae, het­geen te den­ken geeft over de ori­gi­ne van zowel de losse woor­den en hun be­te­ke­nis, als de uit­druk­king.
    Ik zou graag ver­der ety­mo­lo­gisch door­zoe­ken, maar ik moet nu iets gaan doen met ven­ster­ban­ken en verf en aan­ne­mers.
    Het­geen ta­me­lijk dub­bel­zin­nig klinkt, maar be­slist niet zo is be­doeld.

  8. jan zegt op 7 de­cem­ber 2004:

    Ik pro­beer al een jaar te­ver­geefs een aan­tal “ita­li­aan­se” fou­ten op de kaart van mijn eet­ca­fe te ver­an­de­ren. Uit­ein­de­lijk heb ik be­slo­ten dat ik dat niet moet wil­len. Eet­ca­fe’s en zo zijn er om te lek­ker te eten, niet om terug te krui­pen in de school­ban­ken.

  9. elf­jet­waalf­je zegt op 10 de­cem­ber 2004:

    @jan : klopt jan, dat van die school­ban­ken, maar ik eet toch nog net iets lie­ver cor­rect ge­speld, op voor­waar­de dat de maal­tijd ook goed en lief­de­vol klaar­ge­maakt is. smaakt lek­ker­der (of zou dat niet meer dan een rare her­sen­kron­kel zijn)
    btw : gor­don blue lijkt mij maar een zie­li­ge va­ri­ant van een cor­don bleu te zijn, ook al prijkt er op het sand­wich­bord : vers ge­maak­te gor­don blue

  10. uhlg zegt op 22 sep­tem­ber 2005:

    Ooit naar de schun­nig goede CD “Slip­tong” van Die­ren­park (voor­heen Ouwe Hans Die­ren­park) met o.a. Hans Van­den­burg (Grup­po Spor­ti­vo), Jan O. (Les Char­meurs) en Len­nard Bes (Burma Shave) ge­luis­terd?

  11. Ano­niem zegt op 20 juli 2006:

    be­staat slip op de tong

  12. Ano­niem zegt op 17 juni 2008:

    greep-grip, sne­de-snit, sle­pen-slip.

    Tong wordt ge­van­gen met sleep­net­ten.

Voeg een re­ac­tie toe

N.B. Het e-mail­adres wordt nooit ge­pu­bli­ceerd. Ver­eis­te vel­den zijn ge­mar­keerd met *