Na Uw ge­stun­tel bij het be­ant­woor­den van de voor­gaan­de vraag, beste lezer, is het na­tuur­lijk wel zo eer­lijk om ook mijn licht over deze kwes­tie te laten schij­nen.

Om te be­gin­nen zijn mij de fy­sie­ke ver­schil­len tus­sen man en vrouw be­kend. Beide typen mens heb ik wel eens naakt mogen aan­schou­wen, en ook van de on­der­huid­se soort­spe­ci­fie­ke ar­chi­tec­tuur ben ik op de hoog­te. U be­grijpt dat ik daar dan ook niet op doel­de.

Nee, het gaat mij van­zelf­spre­kend om het ge­drag, of ka­rak­ter zo U wilt. Mijn stand­punt is even sim­pel als schok­kend, en wel als volgt. De ene sexe ge­draagt zich niet an­ders dan de an­de­re omdat beide sma­ken ver­schil­len, maar omdat ie­der­een zegt dat ze ver­schil­len. Wij wor­den door ons­zelf ge­her­sen­spoeld.

Van kinds af aan wordt een mens wil­lens of on­wil­lens in de rol ge­drukt die door zijn of haar ge­slacht wordt op­ge­legd. Men moet dan ook wel heel sterk in de schoe­nen staan wil men niet zelf gaan ge­lo­ven in de mythe van het man zijn, of vrouw zijn.

Komt U nu als­tu­blieft niet aan­zet­ten met oer­in­stinc­ten, of bij­voor­beeld met het idee dat man­nen ja­gers zijn. In de huis-, tuin- en keu­ken­om­ge­ving waar wij onze kunst­ma­ti­ge le­ven­tjes lei­den is dit ver­ge­lijk dom­weg ab­surd. Niks geen in­stinc­ten, het zijn al­le­maal ge­con­di­ti­o­neer­de re­flexen.

De man die voor zijn on­be­ta­me­lijk of lomp ge­drag zijn evo­lu­ti­o­nai­re er­fe­nis als ex­cuus op­voert heeft geen bal­len. Net zoals de vrouw die zich doel­be­wust als lid van het zwak­ke ge­slacht af­fi­cheert op mij niet be­paald sterk over­komt.

Een en­ke­ling zal mij mis­schien voor de voe­ten wil­len wer­pen dat een man een vrouw nooit vol­le­dig zal kun­nen be­grij­pen, daar­mee doe­lend op het ver­on­der­stel­de ver­schil. Welnu, laat mij U uit de droom hel­pen. Nie­mand zal een ander ooit vol­le­dig kun­nen be­grij­pen, on­ge­acht de aan­we­zig­heid van bor­sten.

De ver­lich­te geest die mijn vo­ri­ge stuk­je van enige sta­tis­tie­ken voor­zag staat ei­gen­lijk nog niet zo heel ver van mij af. Nie­mand is ge­mid­deld en dus is ie­der­een ge­lijk.

De ver­schil­len tus­sen man en vrouw zijn ver­waar­loos­baar ten op­zich­te van de over­een­kom­sten, en het zou U sie­ren als U het­zelf­de uit­droeg. Ster­ker nog, als ie­der­een dat zou doen, dan wordt het mis­schien ooit nog wat met deze we­reld.

  1. pom zegt op 16 juni 2005:

    Ver­schil­len­de her­se­nen, ver­schil­len­de hor­mo­nen, ver­schil­lend ge­drag. Zo mak­ke­lijk zijn die oer­in­stinc­ten niet van tafel te vegen.

  2. KatYo zegt op 16 juni 2005:

    Ik ge­loof wel zeker dat er ver­schil­len zijn. Qua her­se­nen en hor­mo­nen en li­chaams­bouw.
    Wil niet zeg­gen dat alles als ex­cuus daar­op ge­bouwd hoeft te wor­den.
    Wil ook niet zeg­gen dat alle vrou­wen el­kaar en alle man­nen el­kaar be­grij­pen.
    Allen zijn wij an­ders. En er­gens ook ge­lijk.

  3. Ac­tie­re­ac­tie zegt op 17 juni 2005:

    Ik pro­tes­teer een stil pro­test!

  4. stoet­has­pel zegt op 17 juni 2005:

    U lijkt wel een vrouw, heer miKe.

  5. maar­ten zegt op 17 juni 2005:

    Ha, daar is nur­tu­re vs na­tu­re weer.

  6. mIKe zegt op 17 juni 2005:

    @Ac­tie­re­ac­tie: Bird Gehrl over­stemt het stil­le pro­test.

  7. Mijn­heer Lijst­je zegt op 17 juni 2005:

    Mis­schien zijn de ver­schil­len wel aan het ver­dwij­nen in de loop van de evo­lu­tie, omdat ze niet meer re­le­vant en pro­duc­tief zijn.

  8. miss cle­o­pa­tra zegt op 18 juni 2005:

    U heeft nog op de So­ci­a­le Aka­de­mie ge­ze­ten in de jaren ze­ven­tig?

  9. Puck zegt op 19 juni 2005:

    Ik zou u graag wil­len te­gen­spre­ken, met u in dis­cus­sie gaan.
    Maar ten eer­ste leert de er­va­ring dat dat in dit geval zin­loos en frus­tre­rend voor beide par­tij­en is, en ten twee­de voel ik mij danig de mond ge­snoerd door uw toon, uw wijze van for­mu­le­ren.

    Ove­ri­gens is het aan­wij­zen van ver­schil­len nog wel iets heel an­ders dan het als ex­cuus ge­brui­ken van die ver­schil­len. Ik heb mij­zelf al­thans nog nooit kun­nen be­trap­pen op het mij ach­ter mijn vrou­we­lijk­heid ver­schui­len.
    Wat een vrij bi­zar­re zin is. Maar dat ter­zij­de.

  10. Ac­tie­re­ac­tie zegt op 19 juni 2005:

    Toe Puck.. U heeft bij­voor­beeld nog nim­mer de ‘vrouw in nood met blon­de haren en gou­den on­der­stel’ tac­tiek toe­ge­past wan­neer er in de di­rec­te om­ge­ving ook maar iets van een ‘rid­der’ zich op­hield?

  11. mIKe zegt op 20 juni 2005:

    @Puck: Laat U niet van de wijs bren­gen door de toon. Na­tuur­lijk ben ik mij be­wust van mijn on­ge­nu­an­ceerd­heid. Maar, sjon­ge, het lucht­te wel op!

    De kern van de zaak, daar gaat het na­tuur­lijk om. En daar sta ik, zo U weet, zon­der meer ach­ter. Maar U heeft ge­lijk: dis­cus­sies hier­over, en in dit geval, zijn veel­al ui­terst frus­tre­rend.

  12. miss cle­o­pa­tra zegt op 21 juni 2005:

    Mja, toch klopt het niet hoor, wat u zegt. Er zijn cog­ni­tie­ve ver­schil­len tus­sen man en vrouw, die wor­den niet al­leen so­ci­aal-cul­tu­reel be­paald.

    Er is zeker spra­ke van een psy­cho­lo­gi­sche gen­der­ont­wik­ke­ling, waar u waar­schijn­lijk op doelt, maar dat is maar een on­der­deel van het hele plaat­je.
    Di­cho­to­misch den­ken is een beet­je ach­ter­haald. De her­se­ne on­der­gaan wel de­ge­lijk een ‘ver­man­ne­lij­king’ of een ‘ver­vrou­we­lij­king’. Zoekt u maar eens op de term her­sen­di­mor­fis­me.

    Het stand­punt mag u van mij dus best heb­ben, zo­lang u maar in het ach­ter­hoofd houdt dat dat stand­punt niet we­ten­schap­pe­lijk ge­dra­gen wordt.

    Lees­voer:

    Ki­mu­ra, D. (2002). Sex Hor­mo­nes In­flu­en­ce Human Cog­ni­ti­ve Pat­tern. Neu­roen­do­cri­no­lo­gy Let­ters, 23, 67-77.
    Ki­mu­ra, D. (2004). Human sex dif­fe­ren­ces in cog­ni­ti­on: fact, not pre­di­ca­ment. Sexu­a­li­ties, Evo­lu­ti­on & Gen­der, 6, 45-53.
    York, F. (2004). Gen­der dif­fe­ren­ces are real.
    Buss, D. M. (1998). Psy­cho­lo­gi­cal sex dif­fe­ren­ces ori­gins through sexu­al se­lec­ti­on. In Devor, H. (1998). Where it all be­gins : The bi­o­lo­gi­cal bases of gen­der. In D. L. An­sel­mi & A. L. Law (Eds.), Ques­ti­ons of gen­der. Per­spec­ti­ves and pa­ra­doxes. New York: Mc­Graw-Hill.

  13. mIKe zegt op 22 juni 2005:

    Mijn dank voor Uw bij­dra­ge, miss cle­o­pa­tra! Ik zal wel­ze­ker de door U ge­noem­de ar­ti­ke­len gaan lezen, en ja, ik doel in­der­daad hoofd­za­ke­lijk op de psy­cho­lo­gi­sche ont­wik­ke­ling van de man dan wel vrouw. Zelf ben ik van me­ning dat dit, wat U slechts een on­der­deel van het hele plaat­je noemt, door velen wordt ge­ba­ga­tel­li­seerd. De enige ma­nier om de psy­cho­lo­gi­sche ont­wik­ke­ling an­ders te doen ge­schie­den is een (wel­licht uto­pi­sche) ra­di­ca­le ver­an­de­ring van den­ken om­trent het on­der­scheid in zo­ge­naam­de man­nen- en vrou­wen­za­ken. Vech­ten tegen de bier­kaai, na­tuur­lijk. Uw op­mer­kin­gen hou ik niet­te­min in het ach­ter­hoofd. Wel­licht kom ik er later nog op terug.

  14. Ti­re­si­as zegt op 13 ok­to­ber 2006:

    Leuk, sur­fen! Dan kom je een jaar na datum nog es op een in­te­res­san­te dis­cus­sie!

    Mooie ar­gu­men­ten, Mike! Laat je niet van de wijs bren­gen, het is niet omdat het gros van de maat­schap­pij ze to­taal ver­werpt, dat ze geen waar­de zou­den heb­ben. Ze heb­ben wel ge­noeg an­ders­den­ken­den ver­brand, maar toch is de Aarde niet plat.

    Ik ver­wijs graag ie­der­een door naar in­for­ma­tie zoals: http://​www.​phe​nome​nolo​gyce​nter.​org/​course/​berdache.​htm over gen­der­rol­va­ri­a­tie bij In­di­a­nen. Doet je even na­den­ken over wat er nu cul­tu­reel is en wat na­tuur­lijk aan onze rol­len. En het énige wat ik hoor als ant­woord in deze waan­zin­nig re­le­van­te dis­cus­sie is: ‘ach, daar heb je de na­tu­re-nur­tu­re dis­cus­sie weer, voer van fe­mi­nis­tes!’

    Welnu, beste man hier, leg me eens uit – ben je min­der ge­voe­lig dan een vrouw? Waar­om kan je niet hui­len? Omdat je bent aan­ge­leerd je ten allen tijde sterk op te stel­len. Hui­len is privé. Eer­ste re­ac­ties zijn: stil­te of agres­sie. Niet tes­tos­te­ron, aan­ge­leerd ge­drag.

    Ik wil maar zeg­gen: deze na­tu­re-nur­tu­re dis­cus­sie gaat vol­gens mij onder de mat omdat we mis­schien iets te diep in ons­zelf zou­den moe­ten be­gin­nen kij­ken, en ook eens naar hoe man­nen en vrou­wen met el­kaar om­gaan, alsof we tot twee ver­schil­len­de vol­ken zijn ge­maakt. Raar vind ik, als er ook iets be­staat als aan­trek­kings­kracht.

    Maar ik ben aan het ra­te­len. Dit blijft een mooie af­slui­ter: http://​www.​crimethinc.​com/​a/​gender/

  15. mIKe zegt op 19 ok­to­ber 2006:

    Dank U, Ti­re­si­as! Uw re­ac­tie, te­vens steun in de rug, doet ook een jaar na dato deugd :-) Deze dis­cus­sie is nogal tijd­loos.

  16. Frank Ber­ret­ty zegt op 14 fe­bru­a­ri 2007:

    mIKE.
    Je hebt je blijk­baar en dui­de­lijk niet goed in­ge­licht over we­ten­schap­pe­lijk aan­ge­toon­de fei­ten. Er be­staan ver­schil­len in onze her­se­nen en onze hor­mo­nen. Ik zal je een voor­beeld geven. Man­nen heb­ben op vol­was­sen leef­tijd 7 keer zo­veel tes­tos­te­ron, wat een hor­moon is wat on­der­an­de­re een grote rol heeft in de man­ne­lij­ke ge­slachts­drift. Omdat vrou­wen hier 7 keer zo wei­nig van heb­ben zijn de cij­fers van man­nen die vreemd­gaan tegen over de cij­fers van vrou­wen lo­gisch. Nog een voor­beeld waar­om vrou­wen over het al­ge­meen meer ge­steld zijn op emo­ties en com­mu­ni­ca­tie. het lim­bisch sys­teem ( zoek dat maar eve na als je het niet ge­loofd) is gro­ter als bij vrou­wen. In het lim­bisch sys­teem zit­ten emo­ties en ge­voe­lens. Waar­om man­nen soms al in de 20 kaal wor­den. uit het man­ne­lij­ke ge­slachts­hor­moon Tes­tos­te­ron word door het li­chaam DHT aan­ge­maakt. Deze stof bind zich aan de re­cep­to­ren van de haar­zak­jes wat de elec­tro­nen over­dracht be­lem­merd. Waar­om man­nen beter kaart kun­nen lezen ter­wijl vrou­wen beter een rou­te­be­schrij­ving kun­nen vol­gen. Bij vrou­wen wer­ken de h er­se­nen beter samen omdat hun her­sen­balk gro­ter is, wat voor sa­men­wer­king zorgt. dit heeft als ge­volg dat vrou­wen beter hun ge­heu­ge kun­nen samen laten wer­ken met wat ze lezen. man­nen heb­ben beter ruim­te­lijk in­zicht en kan zich beter con­cen­tre­ren op een doel te­ge­lijk.

  17. Frank Ber­ret­ty zegt op 14 fe­bru­a­ri 2007:

    je fem­in­sme is een waan­ge­dach­te van iets wat er niet is.

  18. Ma­rij­ke zegt op 6 april 2007:

    Er zijn zeker ver­schil­len tus­sen man­nen en vrou­wen. Maar man­nen en vrou­wen wor­den ook in rol­len ge­duwd.
    Ik vind dat men­sen dit veel te wei­nig be­sef­fen. Het doet me deugd een man te horen die zich daar even­veel in kan op­win­den als mij. Men­sen be­sef­fen te wei­nig hoe beïnvloed­baar ze wel zijn.

  19. ho­ning­rijk zegt op 10 april 2007:

    wat pra­ten jul­lie tog zo moei­lijk

  20. tja zegt op 25 juli 2007:

    He­le­maal eens met de TO. de ver­schil­len zijn er…maar zo mi­ni­maal! De cli­che’s voor man­nen gaan op voor vrou­wen en an­ders om! Wij (ik vrouw) denk net zo vaak aan seks als man­nen. In­leg­kruis­jes zijn er niet omdat we “lek­ken” en kin­de­ren vin­den pap net zo lief als er ge­dreigd wodrt met “wacht maar tot mam thuis komt!” van­waar de angst? van­waar het ver­schil wil­len be­na­druk­ken? Waar­om NIET ge­bruik maken van el­kaars men­se­lij­ke sterk­tes te ge­brui­ken ipv maat­schap­pe­lij­ke? Ik ben vrouw, goed in cij­fers, werk met een man, goed in zorg….maakt mij geen fuck uit. An­de­ren maken zich er erg druk om. Raar

  21. Jan zegt op 7 au­gus­tus 2007:

    Een fe­mi­nis­te spreekt…. De toon al­leen al.

    Arm­pje druk­ken?????

  22. piet, ans en hor­moon zegt op 23 no­vem­ber 2007:

    hoi,
    wij vin­den dat wij ge­lijk zijn,
    want wij zijn het­zelf­de,
    want ik ben ik met 3 per­soon­lijk­he­den,
    dus wij vin­den dat wij ge­lijk zijn,
    dus..
    wij vin­den dit,
    en niet dat!
    kus­jes van piet en ans en hor­moon

  23. meem zegt op 18 maart 2008:

    Mike, mooi om te lezen ook dat ie­der­een zo pro­tes­teert tegen het idee dat gen­der­ver­schil­len niet be­staan en dat nie­mand het eens van de an­de­re kant be­kijkt. Als je het ziet zoals jij het ziet, en jouw visie strookt niet met de me­ning van ie­mand an­ders, dan ben je een fe­mi­nist of niet goed in­ge­licht. Haha!
    Maar­rr, ik ben blij dat er ook an­de­re men­sen zijn die den­ken zoals ik, zoals jij! Die kij­ken naar de diep­gang in de mens en snap­pen dat alles in­der­daad is aan­ge­leerd (hier is te­vens we­ten­schap­pe­lijk be­wijs voor; het is maar wat je wilt ge­lo­ven en waar je je dus in wil ver­die­pen, of niet?). Komt het ie­der­een niet beter uit om aan te nemen dat be­paal­de lompe ac­ties ‘na­tuur­lijk’ zijn, want hier gaat het toch ei­gen­lijk om? Want nie­mand heeft het over de fan­tas­ti­sche ei­gen­schap­pen van man­nen en vrou­wen! Zelfs hoe men­sen den­ken is in­ge­prent, zie­hier de be­wij­zen! Hulde aan jou Mike, ge­loof in je ge­voel. Ook al denkt bijna heel de we­reld er an­ders over!

  24. Sas zegt op 9 maart 2012:

    Ik kan prima kaart­le­zen. Al­leen doen de wegen niet al­tijd wat ik wil. Dat dan wel weer.

Voeg een re­ac­tie toe

N.B. Het e-mail­adres wordt nooit ge­pu­bli­ceerd. Ver­eis­te vel­den zijn ge­mar­keerd met *