Na Uw gestuntel bij het beantwoorden van de voorgaande vraag, beste lezer, is het natuurlijk wel zo eerlijk om ook mijn licht over deze kwestie te laten schijnen.

Om te beginnen zijn mij de fysieke verschillen tussen man en vrouw bekend. Beide typen mens heb ik wel eens naakt mogen aanschouwen, en ook van de onderhuidse soortspecifieke architectuur ben ik op de hoogte. U begrijpt dat ik daar dan ook niet op doelde.

Nee, het gaat mij vanzelfsprekend om het gedrag, of karakter zo U wilt. Mijn standpunt is even simpel als schokkend, en wel als volgt. De ene sexe gedraagt zich niet anders dan de andere omdat beide smaken verschillen, maar omdat iedereen zegt dat ze verschillen. Wij worden door onszelf gehersenspoeld.

Van kinds af aan wordt een mens willens of onwillens in de rol gedrukt die door zijn of haar geslacht wordt opgelegd. Men moet dan ook wel heel sterk in de schoenen staan wil men niet zelf gaan geloven in de mythe van het man zijn, of vrouw zijn.

Komt U nu alstublieft niet aanzetten met oerinstincten, of bijvoorbeeld met het idee dat mannen jagers zijn. In de huis-, tuin- en keukenomgeving waar wij onze kunstmatige leventjes leiden is dit vergelijk domweg absurd. Niks geen instincten, het zijn allemaal geconditioneerde reflexen.

De man die voor zijn onbetamelijk of lomp gedrag zijn evolutionaire erfenis als excuus opvoert heeft geen ballen. Net zoals de vrouw die zich doelbewust als lid van het zwakke geslacht afficheert op mij niet bepaald sterk overkomt.

Een enkeling zal mij misschien voor de voeten willen werpen dat een man een vrouw nooit volledig zal kunnen begrijpen, daarmee doelend op het veronderstelde verschil. Welnu, laat mij U uit de droom helpen. Niemand zal een ander ooit volledig kunnen begrijpen, ongeacht de aanwezigheid van borsten.

De verlichte geest die mijn vorige stukje van enige statistieken voorzag staat eigenlijk nog niet zo heel ver van mij af. Niemand is gemiddeld en dus is iedereen gelijk.

De verschillen tussen man en vrouw zijn verwaarloosbaar ten opzichte van de overeenkomsten, en het zou U sieren als U hetzelfde uitdroeg. Sterker nog, als iedereen dat zou doen, dan wordt het misschien ooit nog wat met deze wereld.

 1. pom zegt op 16 juni 2005:

  Verschillende hersenen, verschillende hormonen, verschillend gedrag. Zo makkelijk zijn die oerinstincten niet van tafel te vegen.

 2. KatYo zegt op 16 juni 2005:

  Ik geloof wel zeker dat er verschillen zijn. Qua hersenen en hormonen en lichaamsbouw.
  Wil niet zeggen dat alles als excuus daarop gebouwd hoeft te worden.
  Wil ook niet zeggen dat alle vrouwen elkaar en alle mannen elkaar begrijpen.
  Allen zijn wij anders. En ergens ook gelijk.

 3. Actiereactie zegt op 17 juni 2005:

  Ik protesteer een stil protest!

 4. stoethaspel zegt op 17 juni 2005:

  U lijkt wel een vrouw, heer miKe.

 5. maarten zegt op 17 juni 2005:

  Ha, daar is nurture vs nature weer.

 6. mIKe zegt op 17 juni 2005:

  @Actiereactie: Bird Gehrl overstemt het stille protest.

 7. Mijnheer Lijstje zegt op 17 juni 2005:

  Misschien zijn de verschillen wel aan het verdwijnen in de loop van de evolutie, omdat ze niet meer relevant en productief zijn.

 8. miss cleopatra zegt op 18 juni 2005:

  U heeft nog op de Sociale Akademie gezeten in de jaren zeventig?

 9. Puck zegt op 19 juni 2005:

  Ik zou u graag willen tegenspreken, met u in discussie gaan.
  Maar ten eerste leert de ervaring dat dat in dit geval zinloos en frustrerend voor beide partijen is, en ten tweede voel ik mij danig de mond gesnoerd door uw toon, uw wijze van formuleren.

  Overigens is het aanwijzen van verschillen nog wel iets heel anders dan het als excuus gebruiken van die verschillen. Ik heb mijzelf althans nog nooit kunnen betrappen op het mij achter mijn vrouwelijkheid verschuilen.
  Wat een vrij bizarre zin is. Maar dat terzijde.

 10. Actiereactie zegt op 19 juni 2005:

  Toe Puck.. U heeft bijvoorbeeld nog nimmer de ‘vrouw in nood met blonde haren en gouden onderstel’ tactiek toegepast wanneer er in de directe omgeving ook maar iets van een ‘ridder’ zich ophield?

 11. mIKe zegt op 20 juni 2005:

  @Puck: Laat U niet van de wijs brengen door de toon. Natuurlijk ben ik mij bewust van mijn ongenuanceerdheid. Maar, sjonge, het luchtte wel op!

  De kern van de zaak, daar gaat het natuurlijk om. En daar sta ik, zo U weet, zonder meer achter. Maar U heeft gelijk: discussies hierover, en in dit geval, zijn veelal uiterst frustrerend.

 12. miss cleopatra zegt op 21 juni 2005:

  Mja, toch klopt het niet hoor, wat u zegt. Er zijn cognitieve verschillen tussen man en vrouw, die worden niet alleen sociaal-cultureel bepaald.

  Er is zeker sprake van een psychologische genderontwikkeling, waar u waarschijnlijk op doelt, maar dat is maar een onderdeel van het hele plaatje.
  Dichotomisch denken is een beetje achterhaald. De hersene ondergaan wel degelijk een ‘vermannelijking’ of een ‘vervrouwelijking’. Zoekt u maar eens op de term hersendimorfisme.

  Het standpunt mag u van mij dus best hebben, zolang u maar in het achterhoofd houdt dat dat standpunt niet wetenschappelijk gedragen wordt.

  Leesvoer:

  Kimura, D. (2002). Sex Hormones Influence Human Cognitive Pattern. Neuroendocrinology Letters, 23, 67-77.
  Kimura, D. (2004). Human sex differences in cognition: fact, not predicament. Sexualities, Evolution & Gender, 6, 45-53.
  York, F. (2004). Gender differences are real.
  Buss, D. M. (1998). Psychological sex differences origins through sexual selection. In Devor, H. (1998). Where it all begins : The biological bases of gender. In D. L. Anselmi & A. L. Law (Eds.), Questions of gender. Perspectives and paradoxes. New York: McGraw-Hill.

 13. mIKe zegt op 22 juni 2005:

  Mijn dank voor Uw bijdrage, miss cleopatra! Ik zal welzeker de door U genoemde artikelen gaan lezen, en ja, ik doel inderdaad hoofdzakelijk op de psychologische ontwikkeling van de man dan wel vrouw. Zelf ben ik van mening dat dit, wat U slechts een onderdeel van het hele plaatje noemt, door velen wordt gebagatelliseerd. De enige manier om de psychologische ontwikkeling anders te doen geschieden is een (wellicht utopische) radicale verandering van denken omtrent het onderscheid in zogenaamde mannen- en vrouwenzaken. Vechten tegen de bierkaai, natuurlijk. Uw opmerkingen hou ik niettemin in het achterhoofd. Wellicht kom ik er later nog op terug.

 14. Tiresias zegt op 13 oktober 2006:

  Leuk, surfen! Dan kom je een jaar na datum nog es op een interessante discussie!

  Mooie argumenten, Mike! Laat je niet van de wijs brengen, het is niet omdat het gros van de maatschappij ze totaal verwerpt, dat ze geen waarde zouden hebben. Ze hebben wel genoeg andersdenkenden verbrand, maar toch is de Aarde niet plat.

  Ik verwijs graag iedereen door naar informatie zoals: http://www.phenomenologycenter.org/course/berdache.htm over genderrolvariatie bij Indianen. Doet je even nadenken over wat er nu cultureel is en wat natuurlijk aan onze rollen. En het énige wat ik hoor als antwoord in deze waanzinnig relevante discussie is: ‘ach, daar heb je de nature-nurture discussie weer, voer van feministes!’

  Welnu, beste man hier, leg me eens uit – ben je minder gevoelig dan een vrouw? Waarom kan je niet huilen? Omdat je bent aangeleerd je ten allen tijde sterk op te stellen. Huilen is privé. Eerste reacties zijn: stilte of agressie. Niet testosteron, aangeleerd gedrag.

  Ik wil maar zeggen: deze nature-nurture discussie gaat volgens mij onder de mat omdat we misschien iets te diep in onszelf zouden moeten beginnen kijken, en ook eens naar hoe mannen en vrouwen met elkaar omgaan, alsof we tot twee verschillende volken zijn gemaakt. Raar vind ik, als er ook iets bestaat als aantrekkingskracht.

  Maar ik ben aan het ratelen. Dit blijft een mooie afsluiter: http://www.crimethinc.com/a/gender/

 15. mIKe zegt op 19 oktober 2006:

  Dank U, Tiresias! Uw reactie, tevens steun in de rug, doet ook een jaar na dato deugd :-) Deze discussie is nogal tijdloos.

 16. Frank Berretty zegt op 14 februari 2007:

  mIKE.
  Je hebt je blijkbaar en duidelijk niet goed ingelicht over wetenschappelijk aangetoonde feiten. Er bestaan verschillen in onze hersenen en onze hormonen. Ik zal je een voorbeeld geven. Mannen hebben op volwassen leeftijd 7 keer zoveel testosteron, wat een hormoon is wat onderandere een grote rol heeft in de mannelijke geslachtsdrift. Omdat vrouwen hier 7 keer zo weinig van hebben zijn de cijfers van mannen die vreemdgaan tegen over de cijfers van vrouwen logisch. Nog een voorbeeld waarom vrouwen over het algemeen meer gesteld zijn op emoties en communicatie. het limbisch systeem ( zoek dat maar eve na als je het niet geloofd) is groter als bij vrouwen. In het limbisch systeem zitten emoties en gevoelens. Waarom mannen soms al in de 20 kaal worden. uit het mannelijke geslachtshormoon Testosteron word door het lichaam DHT aangemaakt. Deze stof bind zich aan de receptoren van de haarzakjes wat de electronen overdracht belemmerd. Waarom mannen beter kaart kunnen lezen terwijl vrouwen beter een routebeschrijving kunnen volgen. Bij vrouwen werken de h ersenen beter samen omdat hun hersenbalk groter is, wat voor samenwerking zorgt. dit heeft als gevolg dat vrouwen beter hun geheuge kunnen samen laten werken met wat ze lezen. mannen hebben beter ruimtelijk inzicht en kan zich beter concentreren op een doel tegelijk.

 17. Frank Berretty zegt op 14 februari 2007:

  je feminsme is een waangedachte van iets wat er niet is.

 18. Marijke zegt op 6 april 2007:

  Er zijn zeker verschillen tussen mannen en vrouwen. Maar mannen en vrouwen worden ook in rollen geduwd.
  Ik vind dat mensen dit veel te weinig beseffen. Het doet me deugd een man te horen die zich daar evenveel in kan opwinden als mij. Mensen beseffen te weinig hoe beïnvloedbaar ze wel zijn.

 19. honingrijk zegt op 10 april 2007:

  wat praten jullie tog zo moeilijk

 20. tja zegt op 25 juli 2007:

  Helemaal eens met de TO. de verschillen zijn er…maar zo minimaal! De cliche’s voor mannen gaan op voor vrouwen en anders om! Wij (ik vrouw) denk net zo vaak aan seks als mannen. Inlegkruisjes zijn er niet omdat we “lekken” en kinderen vinden pap net zo lief als er gedreigd wodrt met “wacht maar tot mam thuis komt!” vanwaar de angst? vanwaar het verschil willen benadrukken? Waarom NIET gebruik maken van elkaars menselijke sterktes te gebruiken ipv maatschappelijke? Ik ben vrouw, goed in cijfers, werk met een man, goed in zorg….maakt mij geen fuck uit. Anderen maken zich er erg druk om. Raar

 21. Jan zegt op 7 augustus 2007:

  Een feministe spreekt…. De toon alleen al.

  Armpje drukken?????

 22. piet, ans en hormoon zegt op 23 november 2007:

  hoi,
  wij vinden dat wij gelijk zijn,
  want wij zijn hetzelfde,
  want ik ben ik met 3 persoonlijkheden,
  dus wij vinden dat wij gelijk zijn,
  dus..
  wij vinden dit,
  en niet dat!
  kusjes van piet en ans en hormoon

 23. meem zegt op 18 maart 2008:

  Mike, mooi om te lezen ook dat iedereen zo protesteert tegen het idee dat genderverschillen niet bestaan en dat niemand het eens van de andere kant bekijkt. Als je het ziet zoals jij het ziet, en jouw visie strookt niet met de mening van iemand anders, dan ben je een feminist of niet goed ingelicht. Haha!
  Maarrr, ik ben blij dat er ook andere mensen zijn die denken zoals ik, zoals jij! Die kijken naar de diepgang in de mens en snappen dat alles inderdaad is aangeleerd (hier is tevens wetenschappelijk bewijs voor; het is maar wat je wilt geloven en waar je je dus in wil verdiepen, of niet?). Komt het iedereen niet beter uit om aan te nemen dat bepaalde lompe acties ‘natuurlijk’ zijn, want hier gaat het toch eigenlijk om? Want niemand heeft het over de fantastische eigenschappen van mannen en vrouwen! Zelfs hoe mensen denken is ingeprent, ziehier de bewijzen! Hulde aan jou Mike, geloof in je gevoel. Ook al denkt bijna heel de wereld er anders over!

 24. Sas zegt op 9 maart 2012:

  Ik kan prima kaartlezen. Alleen doen de wegen niet altijd wat ik wil. Dat dan wel weer.

Voeg een reactie toe

N.B. Het e-mailadres wordt nooit gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *