“Je kunt stellen dat ieder mens vier elementen in zich heeft,” zegt hij, z’n glas wijn heffend, “namelijk aarde, water, lucht en vuur.”

“Komt me bekend voor”, zeg ik, terwijl hij een slok neemt.

“Dat zou goed kunnen. Empedokles was me met deze gedachte nèt voor. Hoe dan ook, aarde staat voor nuchterheid, water voor emotie, lucht voor verstand en vuur voor woede of passie. Zo zal bijvoorbeeld bij het nemen van beslissingen, afhankelijk van de persoon, een van deze elementen prevaleren. De ene figuur zal ellenlang puur op ratio wikken en wegen, de ander op gevoel, weer een ander beziet eenvoudigweg de directe consequenties, terwijl het ook zo kan zijn dat een smeulend vuur de keuze voor een ja of nee onvermijdelijk maakt. Zoals gezegd, eenieder heeft alle elementen in zich, maar slechts met één loop je te koop, terwijl de rest wordt weggestopt. Eentje zelfs heel diep.”

“Tja, weet je wat het is? Bij persoonlijkheidstheorieën als deze heb ik altijd het gevoel dat er iets ontbreekt. Of dat er sprake is van willekeur. Ik bedoel, waarom zou dit nou waar zijn? Waarom zijn er geen drie elementen? Of zestien?”

“Kijk, en dat is nou typisch een reactie van iemand met lucht als belangrijkste element”, repliceert hij fijntjes. Even ben ik verbluft, dan lach ik om het feit dat ik weliswaar gelijk heb, maar hij meer. Natuurlijk gaat het in eerste instantie niet om het waarheidsgehalte van zo’n theorie, maar om wat je ermee doet. Het is maar gereedschap, geen kunstwerk op zich. Het gesprek zet zich voort, waarbij we elkaar met het door hem aangereikte botte mes verder ontleden.

Nog steeds denk ik met een glimlach aan deze avond terug. Het was veel te lang geleden dat ik hem sprak. En het ijlt nog wat na. Zo heb ik inmiddels ook U gecategoriseerd. Vurig, luchtig of waterig. Een enkeling zelfs aardig.

 1. Sas zegt op 24 oktober 2005:

  :)

 2. Willem zegt op 26 oktober 2005:

  Luchtige aarde; daar hou ik van.

  Vuur is me te heet; aarde kan ook warm zijn.
  Water is me te nat; lucht kan ook stromen en vloeien.

 3. Wiro zegt op 30 oktober 2005:

  Vandaar, dat er opeens minder mensen reageren? :-)

Voeg een reactie toe

N.B. Het e-mailadres wordt nooit gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *