Ergens in april 1500 komt Pedro Alvares Cabral aan in Porto Seguro, alwaar hij als eerste Europeaan voet op Braziliaanse bodem zet. Ruim 500 jaar later brengt een Boeing 767 mij op vrijwel dezelfde plek. Cabral, die in de veronderstelling verkeerde dat hij een eiland had ontdekt, vertrok net als ik na een goede week.

Natuurlijk is een tijdsbestek van 8 dagen veel te kort om een land als Brazilië te verkennen, en die moeite heb ik me dan ook bespaard. Mijn actieradius besloeg niet meer dan een kilometer of 30. Zonde? Een beetje, maar niet als U bedenkt dat ik mij slechts wenste op te laden. Want dát is in ieder geval gelukt.

Het stukje Bahia waar ik me bevond is relatief rijk, ofschoon de grootte van de gemiddelde bikini anders doet vermoeden. In tegenstelling tot de nietsverhullende strings waren de zonnebrillen immens. Tenzij letterlijk gaf niemand zich bloot. Na een week had ik het er eerlijk gezegd wel weer gezien. Net als Cabral.

En zo bleek de strandbevolking uiteindelijk metaforisch voor deze lastminutereis: weinig ziel, maar veel zaligheid.

  1. Sas zegt op 22 februari 2006:

    Zaligheid is goed voor het zieltje.

  2. wiro zegt op 26 februari 2006:

    Klinkt me zalig in de oren!

Voeg een reactie toe

N.B. Het e-mailadres wordt nooit gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *