Alessandro Moreschi werd nou nooit eens geteisterd door opspelend testosteron. In zijn vroege kinderjaren verloor hij de bron van al het kwaad, en zo behield hij zijn onschuld. Voor hem geen adamsappel. Zijn van tranen doordrenkte stem leverde hem met reden de bijnaam l’Angelo di Roma op.

In 1904, hij was toen 46 jaar oud, deed Moreschi iets unieks. Hij maakte een opname van zijn zangkunst, opdat mensen zoals U en ik zich ook een eeuw later door hem kunnen laten betoveren, gewoon via een mp3’tje.

Ofschoon er figuren zijn die beweren ‘dat Farinelli beter was’ is er geen levende ziel die deze legendarische 19e eeuwse castraat ooit heeft gehoord. Hij was al driekwart eeuw dood op het moment dat Moreschi geboren werd.

Daarnaast ben ik persoonlijk zeer onder de indruk van het Ave Maria dat Alessandro Moreschi hier ten gehore brengt, en ik heb me afgevraagd waarom. Speelt de uniciteit van deze opname een rol, het feit dat de soprano castrato niet van deze tijd is? Ongetwijfeld, maar ik weiger mee te gaan in de gedachte dat dat alles is. Mocht ooit blijken dat deze geluidsregistratie een hoax is, dan nóg doet ie me wat.

Wat ik erin hoor is de verpletterende kracht van kwetsbaarheid, en dat wordt niet alleen veroorzaakt door het getik en gekraak van de fonograaf. Deze man zingt zich in mijn oren met recht de Eeuwigheid in, iets wat in deze tijd van overschreeuwing vrijwel niemand lukt.

 1. jwl zegt op 19 december 2007:

  Nee, zeker geen hoax, ik ken de opnamen van Moreschi. Het is prachtig historisch muzikaal materiaal. In mijn oren klinkt het wel erg larmoyant, maar voor die tijd schijnt het volstrekt normaal te zijn. Muzikaal is het zeker. Alleen, die pianist …

 2. Oscar zegt op 19 december 2007:

  Interessante materie die u hier aansnijdt, m’n Waarde!
  (vergeeft u mij in dezen mijn ongelukkige woordkeus)

  Als doorgewinterd Mariavereerder heb ik in m’n leventje reeds vele Ave Maria’s mogen beluisteren, en hoewel mijn voorkeur wellicht naar andere uitvoeringen uitgaat mag die van de heer (?) Moreschi er qua intensiteit absoluut wezen!

  ‘Larmoyant’, zoals de heer jwl van mening is?
  Hmm.., nu ja… inderdaad: wellicht een pietsie.

  Aan de andere kant: voor een hartstochtelijk katholiek als ondergetekende, die religieuze gezangen niet slechts op hun muzikale merites taxeert, kan een ‘Ave Maria’ niet sentimenteel genoeg zijn.

 3. Oscar zegt op 19 december 2007:

  (P.S. @jwl: Het is inderdaad tragisch dat de zinsnede ‘don’t shoot the pianoplayer’ zo wijdverbreid in zwang is geraakt…)

 4. ylsa zegt op 31 december 2007:

  Helaas, ook de nieuwe mIKe verdient het om omgelegd te worden wegens verregaande inactiviteit. Of heeft hij het te druk met het bijeenzoeken van voornemens?

Voeg een reactie toe

N.B. Het e-mailadres wordt nooit gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *