Het is misschien een tikkie voorbarig om mijzelf als alcoholieker te bestempelen, maar eerlijk is eerlijk: ik heb iets met wijn, en wat niet is kan nog komen. De dagen waarop ik geen glas ledig zijn inmiddels in de minderheid, moet ik U bekennen. Omdat ik naast het effect van wijn tevens op de smaak ervan gesteld ben kunt U zich voorstellen dat deze liefhebberij onderwijl aardig in de papieren begint te lopen. Kostelijk is iets anders dan kosteloos, wil ik maar zeggen.

De pest is dat er zóveel verschillende wijnen te koop zijn dat een normaal mens al snel door de bomen het bos en door de ranken de gaard niet meer ziet. Een dure wijn kan af en toe flink tegenvallen, een goedkope mee. Zelfs onder de zogenaamde omfietswijnen is de kwaliteit wisselend. Daar komt nog bij dat ik onlangs een fles wijn heb mogen savoureren waardoor mijn buik subiet bevlinderd werd, zo subliem was ie. Juist deze wijn valt natuurlijk net buiten mijn dagelijks budget.

De strekking van mijn betoog is duidelijk: goede wijn behoeft wel degelijk een krans. Het is mij inmiddels zonneklaar dat prijs en etiket helemaal niets te betekenen hebben, en daarom wil ik mij graag op U, mijn gedistingeerd publiek, verlaten. Welke wijn raadt U mij aan? En waar is ie te koop? Uw lyrische proefnotities kunt U met gerust hart op het reactieformulier kwijt, en ik beloof U elke fles te ledigen en van een annotatie te voorzien.

 1. stoethaspel zegt op 6 maart 2008:

  Hangt dat niet een beetje van uw eigen voorkeuren af? Sinds ik verkast ben drink ik vrijwel dagelijks bij het eten een glas wijn, of twee. Voordien hoefde men mij geen wijn voor te zetten en nog steeds is het zo dat als stoethaspel een vies gezicht trekt bij het drinken, de wijn waarschijnlijk een frans etiket zal hebben.

  Ik drink dan ook de wijntjes uit de omtrek hier.
  Geinteresseerd?
  link

 2. Luc zegt op 6 maart 2008:

  Ik heb een vriend die zichzelf helemaal geen kenner en liefhebber noemt, maar steevast op basis van het etiket koopt. Welke criteria hij hanteert, blijft een raadsel. Hij is echter op een avond langsgekomen met een schitterende fles Italiaanse wijn uit Oltrepo Pavese met zo’n volle smaak waarbij ik ogenblikkelijk whisky proefde. Zo lekker dat ik de volgende dag in de nachtwinkel (waar hij de fles kocht) de laatste 2 flessen insloeg…
  Ikzelf kies op basis van de druif. Een cabernet sauvignon laat ik aan mij voorbij gaan. Geef mij maar een merlot, tempranillo, gamay, grenache noir of syrah.

 3. mIKe zegt op 7 maart 2008:

  Het was een Valmoro, geperst uit de Tempranillo, die mij met zachte doch dwingende hand uit de tijd tilde. Hulpeloos hing ik in het niets, de wijn nog op de tong, duizelend van gelukzaligheid. Terwijl de slok mijn keel in gleed dwarrelde ik weer neer, terug op aarde maar met de hemel voor ogen. Ik was weliswaar in ravissant gezelschap van zonder meer de meest intelligente dame die de afgelopen eeuw heeft voortgebracht, toch waag ik te veronderstellen dat ook de wijn bijdroeg aan mijn roes. €13,95 per fles, via internet te bekomen. Is dat duur? Zeker, maar niet voor zó’n ervaring.

  U heeft natuurlijk gelijk wanneer U stelt dat smaken verschillen, maar een aanbeveling als bovenstaande is mijns inziens al de helft van de pret. Graag zou ik de avonddis eens nuttigen met dezelfde wijn als die waarmee stoethaspel zijn eten wegspoelt. Lijkt me fantastisch! Of de Oltrepo Pavese van Luc, waar is die avondwinkel? Een miswijn van Oscar, if you catch my drift. Ziet U, ik heb niets met Hubrecht Duijker, maar wel met U.

 4. bjorn zegt op 7 maart 2008:

  Waar moet een mens beginnen, bij zo’n vraag ?
  Het antwoord lijkt alleen te kunnen zijn dat ik U aanraad wat ik zelf lekker vind.
  Welaan dan, mijn lievelingswijn van mijn lievelingsdomein uit mijn lievelingsstreek van Frankrijk : cuvée “La Falaise” van Chateau de la Négly uit de AOC La Clape in de Languedoc-Roussillon. Misschien wel nog een paar euro duurder dan uw Spanjaard.
  Maar wat een smaakbom: heel veel Syrah-stokken waar ze maar heel weinig druifjes hebben aan laten hangen en dus een supergeconcentreerde, bijna zwarte wijn opleveren. Behoorlijk wat tannines, zwart fruit, kruiden en peper ; geen wijn voor doetjes, maar daar reken zou ik U niet durven bijrekenen, waarde Heer.
  Een opmerking volledig terzijde: ik wist niet dat U reeds de kans had gehad om samen met mijn geliefde een glas wijn te drinken ; zal ik haar Uw groeten overmaken ?

 5. jan zegt op 7 maart 2008:

  Ik drink graag Verdicchio dei Castelli di Jesi. Twee belangrijke voordelen: goedkoop en zelfs na het ledigen van twee hele flessen voel ik mij ’s morgens nog fris. Hij is overal te koop.

 6. jwl zegt op 9 maart 2008:

  Ik ben geen grote wijndrinker. Maar Rioja Berberova 2003 reserva, te koop bij de Albert Smurf verrastte me onlangs.

 7. jnnk zegt op 10 maart 2008:

  Probeer eens een rode wijn uit Valtellina ergens vandaan te halen. Grumello, Sassello, Inferno of Sforzato (die laatste is mijn favoriet).

  Ook ging ik ooit naar een slijter tegen wie ik zei dat ik twee flessen Italiaanse rode wijn wilde hebben van maximaal € 10,- per stuk. Dat waren meesterlijke flessen en ik had het idee dat de toegevoegde waarde van een echte slijter (in plaats van een supermarkt die niet kan praten) bewezen was. Ik weet alleen niet meer wat voor wijn dat was. Van slijters kun je meer leren dan van omfietswijnen, denk ik soms. La Masseria Primitivo 2005 is voor mij een echte omfietswijn, al heeft de HEMA inmiddels ook een lichting 2006, die ook lekker is, maar niet zo lekker als die uit 2005.

  Wat mij nieuwsgierig maakt is die fles wijn die via internet gekocht is. Waarom?

  En drinkt u net zo graag witte als rode?

 8. mIKe zegt op 10 maart 2008:

  @bjorn: Formidabel, mijn waarde! :-) Uw wijn is mij een queeste waard. Wanneer ik mijn armetierig appartement heb ingeruild voor een passende residentie – ik ben daar reeds druk doende mee -, hoop ik mijn eerdere uitnodiging om ooit met U het glas te heffen concreet te kunnen maken. Dat belooft dan een memorabele avond te worden, zeker wanneer wij onze gemeenschappelijke geliefde daarbij betrekken.

  @jan: Als alcoholieker kan ik zo te lezen nog niet in Uw schaduw staan – mijn één à twee glazen per dag staan in schril contrast met Uw twee flessen -, maar Uw Verdicchio is alleraardigst, en heeft ook mijn papillen al eens naar tevredenheid mogen kietelen.

  @jwl: Zojuist mijn boodschappenlijstje aangevuld, Uw verrassing benieuwt mij.

  @jnnk: Dank voor Uw tips! Wat die internetwijn betreft, ooit proefde ik ‘m live bij wijnhuis Robbers & van den Hoogen in Arnhem, en nam vandaar een flesje mee. Bij nader inzien bleek hij nog verrukkelijker dan gedacht, en dus keek ik of het ook mogelijk was mijzelf een reis naar Arnhem te besparen. Dat kon. Ik ken geen andere slijter die deze wijn verkoopt.

  Vroeger dronk ik vrijwel altijd rood, maar tegenwoordig hangt het helemaal van het moment (en in mindere mate van het seizoen) af. Een Chileense Chardonnay zult U mij hoe dan ook niet snel zien afslaan.

 9. Wil zegt op 10 maart 2008:

  Een collega van mij distribueert wijnen uit Duitsland. Wil ik scrutineuze, hemelzoekende figuren als U met hem in contact brengen? Of denkt U ja lama Duitsland doet u mij 1 lol.

 10. Luc zegt op 10 maart 2008:

  Zaterdag heb ik in de Carrefour, bij wijze van experiment, een wijn in tetrabrik (1 liter) voor 1,93 euro gekocht. Peñasol, Vino de Mesa (Tinto). Netjes in een kruik gegoten en mijn schoonvader (een zelfverklaarde wijnliefhebber) laten proeven. Hij heeft het niet gemerkt en toen ik het hem opbiechte, leek hij niet bedrogen. “Je zal nooit een kurksmaak hebben met dat spul” was zijn commentaar!

 11. mIKe zegt op 11 maart 2008:

  @Wil: In eerste instantie denk ik het laatste. Maar mocht U de naam weten van zijn allerbeste wijn dan hou ik mij niettemin aanbevolen.

  @Luc: Een geinig experiment. Door de goedkope wijn in een dure fles te offreren manipuleerde U zijn orbitofrontale cortex, waardoor de wijn hem schijnbaar beter smaakte (zie bijvoorbeeld Mind Hacks).

 12. jwl zegt op 11 maart 2008:

  Schreef ik Berberova? Het moet Berberana zijn, maar dat had u wellicht allang gemerkt …

 13. Gert Maas zegt op 12 maart 2008:

  Ik werd op dit bericht geattendeerd door mijn waarde collega Wil. Ik importeer sinds kort inderdaad zelf wijnen uit Duitsland. Duitsland wordt als wijnland zwaar ondergewaardeerd aangezien de gemiddelde wijndrinkende mens in Nederland nog steeds aan zoete meuk uit de Moezelstreek denkt. Duitsland heeft de laatste jaren echter het vizier van wit, goedkoop en zoet verlegd naar kwaliteit, droog, zowel rood als wit.

  Qua rood zou je eens Dornfelder van goede kwaliteit moeten proberen; wat betreft wit kan er niets tegen een droge Riesling op.

  http://www.noordwestwijn.nl (ook veel achtergrondinformatie)

 14. mIKe zegt op 13 maart 2008:

  @jwl: Zowel de Berberova als de Berberana uit 2003 zijn al dagen uitverkocht bij de Albert Heijn die ik bezoek! Uw stem wordt gehoord, zo blijkt.

  @Gert Maas: Mijn dank! Een kniesoor zou de toenemende kwaliteit van noordelijk gelegen wijngebieden in verband brengen met de opwarming van de aarde, maar ik zal eerst eens proeven of dat nou écht zo is.

 15. jnnk zegt op 14 maart 2008:

  Ik dronk in de zomer een Oostenrijkse witte wijn. Bij een geweldig restaurant, op het terras. Deze wijn was heerlijk en mij is inmiddels opgevallen dat Oostenrijkse witte wijnen tegenwoordig vaker de wijnkaart van een vaak wat chiquer restaurant sieren. Opnieuw weet ik de naam niet meer – aan mij heb je ook niks! – maar laat je eens informeren en verrassen als je ergens een Oostenrijkse wijn op de kaart, in de supermarkt of bij de slijter ziet staan.

 16. karin zegt op 16 maart 2008:

  Ik ben zo’n goed als
  geheelonthouder.

 17. ylsa zegt op 17 maart 2008:

  ik onthoud mij ook graag geheel van commentaar (en van prijzig, onsmakelijk bocht).

 18. Oscar zegt op 27 maart 2008:

  Fijne fles champagne op z’n tijd kan ook geen kwaad.
  (Mits er voor een feestelijk klinkende kurkplop voldoende aanleiding bestaat, uiteraard)

 19. ylsa zegt op 28 maart 2008:

  verdronken?? dat komt er nou van..

Voeg een reactie toe

N.B. Het e-mailadres wordt nooit gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *