Techniek mag dan bijzaak zijn, maar oh, oh, oh, wat een genot is het toch om mijn zaakjes op Linux te regelen. Ondergetekende is voorgoed ontwaakt uit de dogmatische sluimer die Windows heet, sinds hij enige tijd terug, op 17 mei van het jaar onzes Heeren 2009 om precies te zijn, de harde schijf van zijn thuis-pc schoonpoetste, en er Vista voor Ubuntu verruilde. Nooit keer ik weerom.

De enige vraag die prangt is waarom ik dit niet jaren eerder heb gedaan, maar tot op heden wint de nerd het van de psycholoog in mij: hij telt zijn zegeningen. Eens de grens gepasseerd oogt de wereld anders, maar ook alleen dan. Ik kon het gewoon niet weten. Zomin als ik begrijp waarom U twittert als U twittert, alleen omdat ik het zelf niet doe.

Waar het nu om gaat is dat ik er weer lol in heb, in die computer, en alles wat ie kan, want dat blijkt meer dan ik voor mogelijk hield. En dat brengt ons weer bij de aloude vraag of het aanbod de vraag bepaalt of andersom. Het is nou net het verschil tussen progressief en conservatief. Ik dacht eraan toen ik onlangs Google Wave gelanceerd zag worden, duidelijk een gevalletje aanbod zonder vraag, waar mijn bek hoe dan ook van open viel. De nerd in mij wachten gouden tijden, zoveel staat vast. En ach, de psycholoog, die trekt wel bij.

 1. Wil zegt op 4 juni 2009:

  Wave is overbodige troep.

  Genot van Ubuntu; het is U absoluut gegund — U gamet in het geheel niet, vermoed ik? Fallout3 en cohorten draaien daar nameleyck niet op :)

  Foobar2000, muziekplayer extraordinaire, helaas ook niet.

  Ik heb zelf een Ubuntu spelebakje staan. Niet dat ik er veel mee doe. Systeemswitchen is minder comfortabel dan gewoon helemaal Win blijven.

 2. maarten zegt op 4 juni 2009:

  Als je ’t mij vraagt wordt Wave de volgende stap naar een internet dat alleen nog maar uit Google bestaat.

 3. mIKe zegt op 4 juni 2009:

  @Wil: Mijn punt is juist dat iets werkelijk vernieuwends per definitie ‘overbodige troep’ is: eens de grens gepasseerd oogt de wereld anders, maar ook alleen dan.

  Wave is een interessant concept met heel wat potentie. Om een webpagina real-time gewijzigd te zien worden vanaf verschillende plekken, dat vond ik tamelijk indrukwekkend. Zoiets schept onvoorziene mogelijkheden!

  Tja, Windows. Het was de zandloper, heer Wil, dat vermaledijde dingetje dat mij keer op keer deed wachten op .. ja, waarop eigenlijk? Mijn pc is nu afgrijselijk snel, en desgewenst draai ik er Windows virtueel bovenop (als ik wist wat Fallout3 was).

  Foobar2000, ja, daar heeft U een punt. Dat was ook mijn favoriet, vooral door het tempo waarmee die door mijn muziekverzameling vloog. Er zijn echter zeer acceptabele alternatieven, die net als Foobar2000 meer kunnen dan ik behoef.

  Grootste genot van Linux is dat ik nu in alle hoeken en gaten van mijn systeem kan wroeten. Niets werkt niet zoals ik wil.

  @maarten: Ware het niet dat Wave open-source zal zijn. Maar U heeft gelijk, de Google-expansie is soms beangstigend. Helaas maken ze verdomd mooie producten.

 4. maarten zegt op 4 juni 2009:

  Ok, dat Wave open source is, is nieuw voor mij. Verschillende websites linkten naar een presentatie van Wave op Youtube, maar die was meer dan een uur lang, dus daar heb ik (nog) niet naar gekeken.

 5. stoethaspel zegt op 5 juni 2009:

  Mag ik u geluk wensen? Ik hoop dat u ext4 gebruikt zodat het spulletje nog snellerder werkt dan het gewoonlijk al deed.

  Wat ik ieder mens dat met Linux begint altijd aanraad te bestuderen is

  http://tldp.org/LDP/Bash-Beginners-Guide/html/

  Ik kijk uit naar de dag dat u genoeg heeft van Ubuntu en in mijn mailbox hangt voor info met betrekking tot Gentoo :)

  PS: Ben de Tractatus niet vergeten hoor, maar dankzij u kwam ik weer eens uit bij FregeĀ“s Grundlagen der Arithmetik. Aanvaardt u toch mijn nederige excuses…

 6. mIKe zegt op 6 juni 2009:

  @stoethaspel: Dank voor Uw advies, mijn waarde. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik reeds tamelijk ervaren ben op de commandline; in mijn werkzame leven dwaal ik nogal eens rond op Linux servers, maar gek genoeg altijd vanaf een Windows werkstation met iets als PuTTY. Ik had niet verwacht dat de Linux desktop inmiddels zo volwassen geworden was.

  Overigens moet ik U mijn verontschuldigingen aanbieden! Het Tractatus avontuur is tijdelijk gestrand, en dat had ik U nog helemaal niet verteld. Naast het feit dat mijn aantekeningen over de eerste hoofdstukjes tezamen met mijn laptop gestolen zijn moet ik toegeven dat die hoofdstukjes me zwaarder vielen dan gedacht. Sterker nog, ik voelde mij bij lezen verwant met de arme Frege, waar U het juist over heeft, die reeds struikelde bij het begrip Sachverhalt, zoals blijkt uit een brief aan W. Die brief had ik geschreven kunnen hebben :-)

Voeg een reactie toe

N.B. Het e-mailadres wordt nooit gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *