De koude, snijdende wind die momenteel door het land waait is zeker niet mijn laatste reden om weer diensten te gaan draaien in deze schuilkerk. Ik vlucht voor de beeldenstorm die buiten woedt, en ben tegelijk dankbaar voor Uw gezelschap. “Ben ik nou gek?”, heb ik mij vaak genoeg afgevraagd bij het horen van alweer een absurd idee dat ‘onze’ regering ten uitvoer wil brengen. Hier, met U, kan ik tenminste zeggen: “Zijn wij nou gek?” Het is een schrale troost. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat in een land als het onze zoiets fundamenteels als het belang van kunst ter discussie staat? Of nou ja, discussie ..

Ik ben verzot op beelden, en daarom bang voor deze storm. Dus wat heb ik de afgelopen week gedaan? Ik heb zoveel mogelijk beelden veilig gesteld, opdat ze niet in handen van die ketters vallen. Het was me een hels karwei, maar het resultaat is er dan ook naar. Aan U durf ik het met een gerust hart te laten zien, want ik weet zeker dat U begrijpt. Fijne bijkomstigheid is dat Uw weekend alleen al met het bekijken van deze beelden op een aangename wijze is gevuld. Laat de krant maar rechts liggen. En vergeet U niet om, wanneer U deze Schilderijententoonstelling bezoekt (de muziek van Moessorgski moet U er zelf wel even bij denken), er af en toe eens eentje aan te klikken. U zult zien dat zo’n beeld tot leven komt.

Bij het samenstellen van deze tentoonstelling ben ik bewust de hele wereld over gegaan, en het is interessant om te zien hoe zich uit deze beelden het karakter van een land ontvouwt. Amerika, Europa of Rusland: de humor en diepgang zijn onvergelijkbaar. Ik geef toe, de Russen zijn nogal ruim vertegenwoordigd in deze selectie, maar in mijn ogen zijn ze dan ook het allerbeste. Naast grootheden als Yuri Norstein en Alexander Petrov ontdekte ik nog talloze andere, ook mij tot voor kort onbekende kunstenaars. Wat een rijkdom! Alleen Nederland laat zich jammer genoeg niet zien. Ik had er de grootste moeite mee om iets te vinden wat er werkelijk toe doet. In weerwil van onze te vuur en te zwaard verdedigde nationale identiteit blijkt Nederland tamelijk karakterloos. Enfin, alle reden dus om hier te lande eens flink te bezuinigen. Op kunst. Op cultuur.

  1. Sas zegt op 10 januari 2011:

    U begrijpt natuurlijk wel dat ik hier een tijdje stil van ben.

  2. ylsa zegt op 13 februari 2011:

    En hoeveel keer heeft u dat allemaal bekeken?
    Geen wonder dat er van schrijven niets meer kwam!

Voeg een reactie toe

N.B. Het e-mailadres wordt nooit gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *