“Of ik misschien niet een klein beetje autistisch ben”, vroeg ik aan wat vrienden, behalve aan mijn broertje, want die heeft ervoor doorgeleerd, en zijn antwoord zou mij weleens onaangenaam kunnen verrassen (U ziet, ik ben dan misschien niet autistisch, maar daarom nog niet dom). Mij werd verzekerd dat ik me daar vooral geen zorgen over moest maken, ik zou “best wel normaal” zijn, en een aardige jongen bovendien. Gerustgesteld door deze woorden sloot ik me weer op in mijn eigen wereld om me daar als vanouds te verliezen in één van mijn vele projectjes. U moet weten dat mijn leven een aaneenschakeling is van “ideeën die nog uitwerking behoeven”. Ben ik niet bezig met de uitwerking van het ene idee, dan wel met het verzinnen van een ander. Normaalgesproken werk ik aan een handvol ideeën tegelijkertijd, die ik “mijn projectjes” pleeg te noemen. Als het meezit, en dat is niet altijd het geval, weet ik zo’n projectje nog af te ronden ook. Hoe dan ook, het is nooit rustig in mijn hoofd.

Ik betwijfel of de wereld buiten de mijne er ook beter van wordt, van al die projectjes, vandaar dus de vraag die ik niet aan mijn broertje durf te stellen. Om de ernst van de situatie te illustreren gun ik U een kijkje in mijn hoofd. Eén van mijn laatste projectjes betreft de oplossing van een probleem dat mij al lange tijd dwarszit: ik kan niet tegen mijn verlies. Zo nu en dan wil ik ter ontspanning op het internet nog wel eens een partijtje snelschaak spelen. Stelt U zich daarbij een bedenktijd van 5 minuten per speler per partij voor. Hoeveel potjes ik wel niet in gewonnen stelling verloren heb omdat ik door mijn vlag ging! Bah. De oplossing lijkt simpel: sneller spelen. Maar hoe doe je dat? Welnu, een spel als schaken doet in eerste instantie een beroep op het al dan niet gezonde verstand. Daarnaast, en daar komt het, valt er een beperkte set steeds terugkerende patronen te onderkennen. Wie die patronen ‘ziet’ hoeft er niet meer over na te denken, en dat scheelt tijd. Snelschaken blijkt voor een belangrijk deel domweg patroonherkenning, en dat valt te trainen.

Toen ik dit eenmaal doorhad besloot ik stellingen te gaan verzamelen, zoals een lepidopterist vlinders. Met een netje ving ik de wekelijkse opgave in de zaterdagkrant, ik joeg in de buurt van iedere vlinderstruik die ik op het internet kon vinden, uit mijn eigen partijen destilleerde ik de meest interessante posities, en zo kwam ik tot een verzameling van tientallen, honderden en uiteindelijk zelfs duizenden stellingen. Ik ontwierp een methode om die stellingen op te slaan in een database, en ik bouwde er een website omheen, die het mogelijk maakte om mijzelf te hersenspoelen. Oefenen, oefenen, oefenen, dat is al wat mij nu nog rest. En daar blijf ik steken. Want er zijn nog zoveel meer projectjes! Ik moet mijn achtste taal nog leren. En het getal π. Tot 42000 cijfers achter de komma …

 1. ArieBos zegt op 24 mei 2011:

  lepidopterist mooi woord, kende ik niet.
  Arie

 2. Cathy zegt op 24 mei 2011:

  Those little white lies..

 3. Sas zegt op 24 mei 2011:

  Cute.

 4. Oscar zegt op 25 mei 2011:

  Anders dan uw broertje heb ik er niet voor doorgeleerd maar iemand die het getal π nog niet eens tot een armoedige 42000 cijfers achter de komma in kaart heeft, heeft recht noch reden zich autist te noemen.
  Lijkt mij.

  Dat u slechts zeven talen machtig bent lijkt me eerder iets om u zorgen om te maken.

 5. Oscar zegt op 25 mei 2011:

  ‘polyglot’

  (speciaal voor Arie)

 6. Oscar zegt op 25 mei 2011:

  (Overigens: eerste wat me bij globale lezing van uw tekst opviel was dat deze uit 3127 tekens bestaat. Inclusief spaties.
  Maar dat terzijde.)

 7. henk zegt op 25 mei 2011:

  Laatst heb ik iets heel nieuws ontdekt: projectjes samen met andere mensen. Dit bijvoorbeeld: http://www.theaterdeplaats.nl/spijkerkwarts.html
  Misschien ook iets voor u?

 8. Arie zegt op 25 mei 2011:

  @Oscar: ‘polyglot’ had ik al

  maar á propos – om het flauwe btw maar te vermijden – lijkt me een leuk projectje om een site met projectjes op te zetten en zo anderen te (kunnen) laten meegenieten; overlap, samen werken, uitbesteden, een wereld gaat open.

 9. mike zegt op 26 mei 2011:

  @Arie: U bedoelt een soort Facebook? ;-) Maar zonder gekheid, aarzelt U niet om de link te plaatsen wanneer U dat projectje heeft uitgewerkt.

 10. Arie zegt op 27 mei 2011:

  @Mike: had in gedachten om die (googlesite) open te stellen voor allen die de link hebben, maar daar hoort uw nasleep – met alle respect – niet bij.
  (Overigens ook mijn bezwaar tegen Twitter, als ik iemand (Maarten van Rossem bijv.) wil volgen, geldt dat zeker niet voor zijn volgers.)
  Dus mogelijk dat ik die privé mail. Is nu nog under construction.

 11. Sas zegt op 27 mei 2011:

  Nasleep? Is dat het nieuwe apriori defrienden van 2011?

 12. Puck zegt op 29 mei 2011:

  De vraag lijkt me niet of u al dan niet autistisch bent.
  De vraag is veel meer: ondervindt u hinder van dat wat u eventueel aan autisme zou kunnen toeschrijven, en zo ja: zou het benoemen die hinder wegnemen?
  Bij een ‘nee’: let it be.
  Bij twee ja’s: waarom dan Broertje’s antwoord vrezen..?

 13. mike zegt op 30 mei 2011:

  @Puck: Da’s een heel fijn ezelsbruggetje, dank daarvoor! Als ik het goed begrijp is de boodschap dus ook ‘let it be’ als niet ik maar anderen hinder van mijn eigenaardigheid ondervinden. Kijk, daar kan ik wat mee ;-)

 14. Puck zegt op 30 mei 2011:

  Die laatste, die is tricky.
  Als je anderen tot wanhoop drijft, maar die wanhopigen zijn onbekenden of mensen aan wie u zich (anderszins) niet stoort: ach ja, ‘let it be’.
  Alleen… stel dat u het heerlijk vindt om dagen slapeloos en voedingsloos en zeeploos (daarmee bedoel ik: ongewassen – maar het loos-ritme zat er zo mooi in..) – om, dus, dagen alom-loos in uw projecten te verdrinken, maar uw geliefde ondervindt daar dermate veel hinder van dat ze u vaarwel zegt… tsja. Dan ondervindt u daar uiteindelijk, zij het secundair, toch ook hinder van.
  ’t Is een afweging, wil ik maar zeggen. Waarin u ook dient mee te nemen hoeveel het u hindert als u anderen hindert.

  1 en 1 is nog steeds 2, maar de dagelijkse praktijk is altijd net iets ingewikkelder. Soort Windows: selecteer stuk voor stuk, en je hebt alle zichtbare bestanden. Ctrl + A, en ineens worden er allemaal verborgen bestanden bij opgeteld.
  (als dat nog ergens op slaat)

Voeg een reactie toe

N.B. Het e-mailadres wordt nooit gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *