Het aantal keren dat het mij is overkomen valt eigenlijk op de vingers van één, hooguit twee handen te tellen. De ervaring was er echter niet minder om, en van dien aard dat ik het nimmer vergeten ben. Ik heb het over bewust dromen, anders gezegd dromen terwijl men beseft dat men droomt. Misschien kent U dit verschijnsel al lang, misschien doet U het iedere nacht, voor mij blijft het echter een heilige graal die af en toe en slechts bij toeval gevonden wordt, om vervolgens snel weer verloren te geraken.

Toen ik een jaar of 12 was las ik voor het eerst over dit fenomeen, ik herkende het echter onmiddellijk. Het was de schrijver Frederik van Eeden die er melding van maakte, en in dit opzicht de term lucide dromen gebruikte.

Ik vatte het plan op om te leren lucide of bewust te dromen. Op commando, als het moest. Denkt U zich de mogelijkheden eens in. Na een vermoeiende dag legt U zich te ruste en het echte feest kan beginnen: afreageren! Eenieder die U die dag onheus bejegend heeft, kunt U in Uw droom zonder scrupules een lesje leren. Eenieder die U pijn, verdriet of angst inboezemde, kunt U hetzelfde of meer retourneren. Eenieder die U die dag onbedoeld op onzedelijke gedachten bracht, kunt U ongestraft met Uw handen in plaats van slechts met Uw ogen uitkleden. Dit laatste behoeft geen verder betoog, maar speelde, moet ik toegeven, een steeds grotere rol in het hoofd van de ontluikende doch onervaren jongeling die ik was.

En daarna kan men natuurlijk desgewenst nog een eindje gaan vliegen!

Hoe krijgt men het echter voor elkaar? Op welke manier kan men eerst gaan slapen om vervolgens in een droom te ontwaken?

Mijn speurtocht leidde langs vergeelde boeken, langs losse notities, langs meditatie, maar uiteindelijk kwam het er kortgezegd telkens weer op neer dat men zich continu bewust dient te zijn van de staat waarin men verkeert. Met andere woorden, wanneer U zich de gehele dag afvraagt of U droomt, belandt U vanzelf in een zeker ritme, waardoor U zich die vraag ook in Uw droom gaat stellen. Maar in dat geval kunt U plotsklaps bevestigend antwoorden!

Ofwel: wil men lucide dromen dan moet men lucide leven. De mens die lucide leeft heeft het echter niet gemakkelijk. Naast de inspanning die het kost om zichzelf continu te bevestigen, treedt er al snel een staat van vervreemding op. Niet alleen het onderscheid tussen droom en werkelijkheid dringt zich op, doch ook het verschil tussen de lucide mens en de niet-lucide mens, c.q. de rest van de wereld.

Ik moet U, met enige spijt, vertellen dat het mij niet is gelukt deze kunst onder de knie te krijgen. Op een gegeven moment ging ik dingen door elkaar halen, waarbij ik op momenten de werkelijkheid als droom ging zien met even desastreuze als lachwekkende gevolgen. Ik denk dat U zich hier best zelf een voorstelling van kunt maken.

Mocht U echter bij toeval het kunstje beheersen, en ook nog eens willen verklappen hoe het in z’n werk gaat, dan zou ik U niet alleen erkentelijk zijn, maar U ook als dank daarvoor overladen met geld. Al was het alleen maar in een droom.

 1. Mijnheer Lijstje zegt op 13 oktober 2002:

  mIKe, uw overdenking komt als geroepen: ik kom net uit het restaurant alwaar ik heerlijk heb gegeten met een vriend van me. Ik vertelde hem het volgende: in mijn familie komt zowel aan vader zijn als aan moeder haar kant nogal wat ‘gekte’ voor. Mensen die een chromosoompje missen of anderszins net iets anders zijn. Mijn vader vertelt graag het verhaal dat hij op een verjaardagsfeestje was waar er twee ‘gekke’ familieleden aanwezig waren en waar de ene mijn vader op een gegeven moment aanstootte en zei: “’t Is toch wat he, dat ‘ie niet helemaal in orde is!”, refererend aan het andere familie lid. Dit vind ik wel een grappig verhaal maar verontrustend tegelijk, om begrijpelijke redenen. Ik zal het even uitleggen voor de minder begaafde bijdrage-leveranciers onder ons: hoe weet ik zeker dat ik niet gek ben? Misschien dat mijn vriend vanavond, toen ik het verhaal aan hem vertelde, dit wel gniffelend doorvertelt aan zijn vrienden: “Ik was gisteren naar het restaurant met die Mijnheer Lijstje, je weet wel, ik doe toch dat vrijwilligerswerk, en weet je wat ‘ie zei?”

  Ik wil dan ook (ik vind de nu volgende gedachtensprong gerechtvaardigd) de vraag aan mIKe stellen: toen U per ongeluk de werkelijkheid voor een droom hield, hoe wist u zo zeker dat dat de werkelijkheid was dan? U vertelt mij net zelf dat u AF EN TOE een lucide droom hebt. De meeste dromen zijn dus gewone dromen. Welnu, dit was misschien ook een gewone droom. Daar helpt geen knijpen in armen aan. Die methode heb ik trouwens nooit vertrouwd. Waarom zou dat de ultieme test zijn om uit te vinden of je droomt? Ik heb wel eens gedroomd dat ik in een oorlog zat en bijna doodgeschoten werd. Ik werd jankend wakker. En dan zou een kneepje in je arm… Kom nou, daar kan ik me kwaad om maken.

  Maar goed. Misschien was die ene keer dus wel een droom, die afgelopen nacht toen je sliep zijn ende kende, en was vandaag weer de realiteit, wie zal het zeggen. (Hoe dat practisch geregeld is, weet ik even niet (was U wel gewoon naar Uw werk (zogenaamde slaapwerken waarin men gewoon aan het werk is en redelijk normale antwoorden aan collegae geeft) of niet) maar dat zoeken we later wel uit).

  Dan nog dit: als u wel eens een lucide droom hebt, dan zult u het volgende verschijnsel ook wel kennen: in een droom dromen dat je droomt. Dat heb ik namelijk wel eens gehad. Je zou dit ‘in het kwadraat dromen’ kunnen noemen. Ik noem dit, om te voorkomen dat u zegt: ‘Ja maar Mijnheer Lijstje, ik weet zeker dat het de werkelijkheid was, want even later viel ik in slaap en droomde ik.’ Welnu, u was toen dus aan het kwadraat-dromen.

  Dromen-tot-de-derde behoort dan natuurlijk ook tot de mogelijkheden. En dromen-tot-het-oneindige, hoewel u ergens wel vast zult lopen, wegens te weinig geheugen.

 2. CiCi zegt op 10 december 2003:

  Het kunstje van dit gebeuren is het volgende: Voor ’t slapen heel overtuigd blijven herhalen dat het je zal lukken. Je moet geloven dat ’t daadwerkelijk kan. Niet twijfelen, dat is het enige wat u zal tegenhouden om u het Lucide wereld binnen te treden.

 3. joost zegt op 16 februari 2004:

  het truukje is om je ong. 15 keer per dag af te vragen:droom ik.niet gelijk nee zeggen kijk of alles normaal is probeer te vliegen.dan zul je dat ook in een droom gaan doen dan krijg je een lucide droom

 4. nukit zegt op 2 april 2004:

  Kijk maar eens op http://www.ld4all.com
  Ik krijg het ook niet onder de knie en ben nu bezig een DreanWeaver te bouwen. Hoop dat dit wel lukt…

Voeg een reactie toe

N.B. Het e-mailadres wordt nooit gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *