En vandaag wilde ik het met U eens hebben over het in handen krijgen van de macht. Niet zozeer de macht over een beperkt aantal mensen of over een land, nee, daar hebben we de laatste tijd genoeg ellende over gezien. Ik kijk verder. Ik heb het over een greep naar de macht over deze aardkloot.

De geschiedenis laat ons een aantal treffende voorbeelden zien van individuen die zulks geprobeerd hebben.


Allereerst is daar Mijnheer the Brain en zijn compaan Pinky. Deze twee genetisch gemismanipuleerde muizen zijn misschien wel het bekendste en volhardendste voorbeeld van het selecte groepje personen dat zich daadwerkelijk bezig houdt met het veroveren van de wereld.

Een ander geval. Een tijdje geleden kwam ik op het spoor van een Zweedse jongen die het potdorie op eigen houtje bijna voor elkaar had. Het verslag van zijn greep naar de macht kunt U zelf nalezen. Het is bijzonder leerzaam.

De fout die zowel Mijnheer the Brain als onze Zweedse vriend maakte is vrij elementair: ze hebben geen geduld gehad.

Het is een fout die ik niet zal maken.

Jazeker, U raadt het al, ook ik ben natuurlijk bezig de macht over de wereld in handen te krijgen. Mijn adem is echter langer. Ik ben heel subtiel begonnen. Een eenvoudige website. Wat tekstjes hier en daar. En toen kwamen er lezers. Eerst één, toen twee, en nu soms wel tien of meer! Een kleine extrapolatie leert ons dat mikzlog binnen de kortste keren door heel Nederland gelezen wordt.

Als de tijd daar is dan wordt het raadzaam het een en ander te gaan vertalen, zodat ook de mensen buiten onze landsgrenzen bereikt worden. En daarna is het einde zoek. Miljoenen, miljarden mensen zullen gaan lezen en betoverd raken, want zoals U weet stop ik allerlei verborgen boodschappen in mijn teksten. Boodschappen die mijn lezers willoos maken. Nu nog met mate, maar als het eenmaal de moeite waard wordt, dan zal ik geen medelijden voelen.

Het is dus niet zozeer de vraag hoe ik de wereld zal veroveren, maar wanneer ik de wereld veroverd heb. Maar goed, ik heb geduld. En ik bedenk ondertussen wat ik nu eigenlijk zal gaan doen als ik de macht in handen heb.

 1. Mijnheer Lijstje zegt op 18 oktober 2002:

  Ik heb de brief van die gekke Zweed en de reactie van het bedrijf gelezen. Ik moest meteen denken aan mijn studententijd waarin een vriend van een vriend (die sterrenkunde studeerde, ja wat wil je) een brief stuurde naar Twix. Ze waren toen net van ‘Raider’ naar ‘Twix’ overgestapt. Deze sterrenkundige vroeg aan Twix of ze hem konden vertellen wat het meervoud was van Twix. Twices? Was dus 1 reep in het 2 repen bevattende pakje een Twix en waren de 2 repen tezamen 2 Twixen of misschien zelfs Twices? Of was Twix al meervoud en kon je spreken van 1 Twik en 2 Twix? Hij kreeg een leuke brief terug waarin vermeld stond dat ze de vraag zouden voorleggen aan het management team en in afwachting daarvan was een doos bijgevoegd vol met Twix.

  Zelf vroeg ik mij af hoe het met het woord ‘Bips’ zit. U kunt zelf het verhaal wel verzinnen. Ik moet nu stoppen anders krijg ik weer een figuurlijke klap voor mijn bips van mIKe.

 2. Ton zegt op 18 oktober 2002:

  Veel succes. Ik zal uw vorderingen met evenredig groeiende interesse volgen.

 3. Mijnheer Lijstje zegt op 18 oktober 2002:

  U denkt dus de macht over te gaan nemen. Nou, dat zal U bij mij niet lukken, want ik heb een firewall geinstalleerd die Uw overname tegenhoudt. Deze firewall blokkeert verborgen boodschappen. En hij doet het goed, want er is er tot nu toe geen enkele doorheen gekomen.

  En nu ga ik naar bed.

 4. Vanzo zegt op 18 oktober 2002:

  Macht is zo betrekkelijk. Als ik op de wc zit om te schijten en er komt niets voel ik me machteloos en als ik ziek ben geworden (wat ik overigens zelden ben) dan is de macht ook ver te zoeken. Ook het aanzetten bij het plassen kost kracht. Dus waarom streven naar dat wat nooit realiseerbaar zal zijn?. En daarbij wie wil nu macht hebben over een paar heikneuters die een site af en toe dan wel niet komen bezoeken. Hm lang relaas, beetje in de vorm van mijnheer lijst, zou die nu ook macht verloren hebben. Waarschijnlijk niet…

 5. Mijnheer Lijstje zegt op 18 oktober 2002:

  Macht maakt makkelijk
  Macht doet goed
  Macht maakt schappelijk
  als het moet

  Onmacht sloopt je
  maakt je kwaad
  zorgt tenslotte
  dat je haat

  (dit snelgedicht werd voor u gemaakt door Mijnheer Lijstje in 90 seconden)

 6. drs. J. zegt op 24 oktober 2002:

  Macht buigt altijd voor een hogere macht. De vraag is dan eigenlijk: wanneer ga jij buigen? En hoe zit het dan met onmacht? Daar ben ik nog niet uit… Iemand?

 7. jan jaap zegt op 13 september 2011:

  stuur een bom op amerika

Voeg een reactie toe

N.B. Het e-mailadres wordt nooit gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *