“Maar Mijnheer, wat is er met U aan de hand?”, vraag ik aan de man, die zijn hoofd snikkend in zijn armen begraven heeft.
De man richt het hoofd wezenloos op, en prevelt zonder mij aan te kijken: “Ik ben de weg kwijt, Mijnheer. Ik ben het spoor volledig bijster.”
“Dat treft”, zeg ik.
Nu kijkt de man mij wel aan. “Wat zegt U nu?”
“Dat treft, zeg ik”, zeg ik.
Terwijl de man mij niet-begrijpend aan blijft kijken, vervolg ik: “Ik heb zojuist een zoeksysteempje ingericht, kijkt U maar rechtsboven op deze pagina. U zegt dat U de weg kwijt bent. Ik kan me geen betere manier voorstellen om hem terug te vinden. Middels deze zoekmachine dus.”
Een sprankje hoop verschijnt in ’s mans ogen. “Kunt U mij dan uitleggen hoe ik de weg weer vind?”
“Nu ja, dat is vrij eenvoudig. U typt bijvoorbeeld in: waar vind ik de weg? De oplossing is vervolgens precies één druk op de enter-toets van U verwijderd. U zult zien dat U daarna weer hier uit komt. De machine vindt immers de woorden die ik zojuist heb gezegd. Waarmee dan weer aangetoond is dat U de weg helemaal niet kwijt bent, maar dat U zich er gewoon op bevindt.”
De man kijkt even stil voor zich uit, begint dan te lachen, geeft mij uit pure blijdschap een kus op het voorhoofd, en begint driftig te typen.
“Graag gedaan, hoor”, mompel ik nog. “En als U nog eens wat zoekt …”

 1. Mijnheer Lijstje zegt op 20 oktober 2002:

  Zoekmachine graaft zijn weg
  door honderdduizendmiljoen Meg
  steekwoord hier en trefwoord daar
  na 10 miliseconden klaar

  Zoekmachine niet snel moe
  hoeft bijna nooit naar bedje toe
  zwoegen doet hij zonder zeuren
  geeft zijn hits in felle kleuren

  Zoekmachine is heel braaf
  zoekmachine vind het gaaf
  soms wel dertigduizend hits!
  graag is zoekmachine gids

  Doch 1 ding komt hij maar niet tegen
  op zijn Zoekmachine-wegen
  toch is dat voor hem een must:
  af en toe (slechts een beetje) RUST!!!!!

 2. Puck zegt op 21 oktober 2002:

  ‘Er zijn geen pagina’s gevonden met “happiness for dummies”.’
  Zeg, als je nog eens wat weet. Teleurstellingen zijn niet goed voor wie toch al het spoor bijster is.

 3. mIKe zegt op 21 oktober 2002:

  Maar jij bent toch helemaal geen dummy, dummy!

  En aangezien dit log vooralsnog in het Nederlands is geschreven, vindt men meer hits wanneer men “geluk” in plaats van “happiness” als zoekterm gebruikt. Daarnaast krijgt men weer wel een hit als men “happiness for dummies” in de reacties zoekt. Fascinerend.

 4. Dr.D zegt op 23 oktober 2002:

  En de zoekmachine zoekt tot de vondst…

Voeg een reactie toe

N.B. Het e-mailadres wordt nooit gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *