“U bent beïnvloedbaar”, zeg ik.
“Maar neen, ik ben altijd mezelf”, zegt de kerel uit één stuk.
“Uw hoop is ijdel. U kunt toch niet ontkennen dat U groeit?”
“Groeien doe ik, ja. Maar beïnvloeden laat ik me niet.”
“En dat, mijn vriend, kán nu eenmaal niet. Groeien is beïnvloed worden.”
“Verklaar U nader.”
“U denkt toch zeker niet dat iedere gedachte die U heeft van Uzelf komt? Uit het niets? Dat U een bron bent van originaliteit? Uw gedachten, Mijnheer, worden gevormd door wat U ziet, hoort en voelt. En dus niet door Uzelf. De wijsheid komt van elders.”
“Tja, als U het zo bekijkt …”
“Zo moeten wij het bekijken, ja.”
“Maar als alle gedachten altijd van elders komen, waar is dan die bron van originaliteit waar U het net over had? Gedachten moeten toch ergens vandaan komen? Is die bron er eigenlijk wel?”
“Die is er zeker wel.”
“Waar vind ik die dan?”
“U kijkt momenteel recht in zijn grijsgroene ogen.”
“U?”
“Ik.”

 1. Bemmel zegt op 11 november 2002:

  Ik beïnvloed mijzelf vanuit mijn omgeving.

 2. Mijnheer Lijstje zegt op 11 november 2002:

  Grijs groen. Die kleuren springen me ook op deze pagina tegemoet….

  Dit stukje kwam tot stand dankzij iedereen.

 3. Ton zegt op 12 november 2002:

  Niet!
  Ik heb nl grijsgroenblauwe ogen. Geheel anders, mijns insziens.

 4. Mijnheer Lijstje zegt op 12 november 2002:

  Misschien deugt uw spiegel niet. U weet toch dat de kleuren na verloop van tijd minder worden.

  En nu we toch bezig zijn, kunt u me misschien uitleggen waarom uw spiegel links en rechts wel omdraait en boven en onder niet??? En als je de spiegel een kwartslag draait, waarom dan niet boven en onder omgedraaid en links en rechts niet? Of doet die van u dat wel? Als dat zo is, is uwe spiegel echt kapot. Dan kloppen de kleuren van uw ogen zeker niet.

  Mijn spiegel beslaat tijdens het douchen. Weet u een truukje om dat te voorkomen (en dan niet zeggen dat ik me niet moet douchen). Kan men iets op de spiegel smeren zodat deze niet beslaat en men zichzelf gewoon kan zien kort na het douchen? Ik heb spiegels gezien waar dat wel het geval was. Ik wil mijn haren kammen en zien of het allemaal goed zit. En dat gaat nu niet.

 5. mIKe zegt op 12 november 2002:

  Verbazingwekkend waar zo’n stukje dan soms weer toe leidt.

  Ik ken een man die, gelijk U, heer Lijstje, de links-rechts dictatuur van de spiegel niet verdroeg. Na ampel wikken en wegen besloot hij zich te laten opereren. Hij heeft zijn ogen boven in plaats van naast elkaar laten zetten. Tot zijn onuitsprekelijke frustratie bracht dit geen verlichting. Tja, had hij mij maar moeten raadplegen, denk ik dan. Een spiegel verwisselt namelijk links en rechts helemaal niet. Slechts voor en achter worden verwisseld (tenzij Uw spiegel hol is, dan heb ik niets gezegd).

  Ogen zijn de spiegel van de ziel, ongeacht hun kleur. Echter zij verwisselen voor en achter zelden tot nooit. Men is geneigd slechts oppervlakkigheden, in plaats van diepzinnigheden, te delen. Dáár zou men eens wat aan moeten doen.

 6. Mijnheer Lijstje zegt op 12 november 2002:

  Die man die u kent is goed gek want hij had ook gewoon zijn hoofd kunnen draaien ipv een dure operatie te laten uitvoeren. U hebt geen gelijk over voor en achter die omgedraaid zouden worden door een spiegel want als ik in een spiegel kijk, zie ik niet mijn bips terwijl die toch zeker achter zit. Ook niet als de spiegel niet beslagen is.

  Misschien worden slechts oppervlakkigheden uitgewisseld omdat spiegels slechts 2-D zijn en zouden we, om diepzinnigheden uit te kunnen wisselen, beschikking moeten hebben over 3-D spiegels. Ik ga eens over deze bespiegelingen nadenken.

  Ondertussen ga ik voor Sinterklaas een nieuwe suikerspiegel vragen want die schijnt niet helemaal in orde te zijn.

 7. drs. J. zegt op 12 november 2002:

  Verwarmde spiegels – mits ze juiste temperatuur hebben en deze weten te behouden- beslaan bij normaal gebruik nimmer.
  De Enkhuizer Almaniak heeft al velen ogen geopend. Ogen die zich op een later tijdstip weer sloten. Tijdelijk of eeuwig. Deze wijsheid geef ik u allen cadeau. Gaat u nu gerust weer verder met uw mentale pikkenmeterij. Brood en spelen. Vanavond zal ik het zand in de arena aanvegen.

 8. mIKe zegt op 12 november 2002:

  Dankbaar dat wij nu tevens een man met een bezem in ons midden hebben, kan ik hem mededelen dat de rolmaat ontbreekt in ons spel.

  Niettemin is Enkhuizen inderdaad een bron van wijsheid die ik verzuimd had te vermelden.

 9. Mijnheer Lijstje zegt op 12 november 2002:

  Ik heb net mijn pik maar weer eens mentaal gemeten. Ik kan het iedereen aanraden, mentaal meten. Zei mijn natuurkunde leraar al niet: mentaal meten is mentaal weten.

 10. orfelio zegt op 13 november 2002:

  Als we het dan toch over uitspraken van leraren moeten hebben.

  Mijn leraar Fotografie zei altijd:

  Herhaling is de moeder van de porseleinwinkel. Herhaling is de moeder van de porseleinwinkel.(Inderdaad hij zei de zin altijd twee keer na elkaar)

 11. Mijnheer Lijstje zegt op 13 november 2002:

  Uw leraar was kennelijk geen aanhanger van het gezegde “Een goed verstaander…”

 12. Ton zegt op 13 november 2002:

  Volgens mij moet ’t mogelijk zijn een juist beeld te krijgen van jezelf voor de spiegel door een even aantal elkaars beelden te laten opvangen. Bij een oneven aantal ziet men zichzelf altijd gespiegeld, maar spiegelt men ’t gespiegelde beeld op zijn beurt weer, dan klopt ’t weer met de werkelijkheid. In zoverre men van werkelijkheid kan spreken, want dat is natuurlijk ook discutabel.
  Edoch, ik stel dus voor: 1 spiegel schuin rechtsvoor; 1 schuin rechtsachter; dan linksachter & linksvoor. Spiegel 1 vangt ’t 1e beeld, spiegel 4 is ’t uiteindelijke resultaat. Men dient enigszins vergrotende spiegels te gebruiken, juist afgesteld bovendien, wil men profiteren van deze methode. & De spiegels natuurlijk wel voorverwarmen. Anders ziet de Heer Lijstje nog niets.

 13. Ton zegt op 13 november 2002:

  Overigens vind ik ’t zelf altijd zeer verwarrend te kijken naar m’n ontspiegelde ik. Ik ben dat helemaal niet gewend. Bijv als je jezelf terugziet in een film, of in zo’n dubbele spiegel bij de kapper (als-ie net ff niet kijkt je vinger in je neus stoppen lukt dan niet). ’t Ziet er ongeloofwaardig uit. Misschien dat iedereen dat wel van mij vindt, maar opeens wordt ik met die gedachte zelf geconfronteerd.

 14. johan zegt op 22 december 2003:

  maar zijn spiegels geen bedrog. want als ge verschillende spiegels hebt met andere maten lengte en breedte dan zie ge er anders dan in een ander spiegel ofwel lijk je breder smaller groter bestaan er geen spiegels met het juiste beeld van u eigen ? en welke

 15. bart zegt op 11 april 2004:

  wat ik wou vragen is,of een spiegel u het werkelijke beeld geeft als in werkelijkheid?
  want ik heb in mijn kamer een grote kast met 3 spiegels dus de 2 buiten kanten kan ik naar mij toe omslagen zodat ik dus een profiel krijgt van mijn zij kant. maar tis vreemd. welk spiegel ik ook gebruikt zowel thuis als bij familie of vrienden, zie ik er anders uit in verschillende soorten spiegels. want als ik dicht bij de spiegel nadert, dan zie ik er zo uit, maar als ik verder van de spiegel nadert ongeveer 2meter dan zie ik mij eigen onduidelijk want dan zie ik de model/lijnen van mijn gezicht niet. mijn vraag is , geven de spiegels u het echte beeld van u eigen of is het niet, en kunt u mij zeggen of er wel van die spiegels bestaan die u het echte kleur en de vorm en de lengte van u gelaat geven. ik hoop dat je mij daarop kan antwoorden.

 16. Stefan Emmerik zegt op 10 mei 2004:

  Er is mij de volgende vraag gesteld:

  ‘Hoe groot (breedte en hoogte) moet een spiegel zijn, zodat je jezelf er helemaal in kunt zien?’

  Weet u misschien het antwoord? AUB zo spoedig mogelijk het antwoord sturen naar: stefanemmerik@hotmail.com

  Alvast bedankt!!

  Met vriendelijke groet,

  Stefan Emmerik.

Voeg een reactie toe

N.B. Het e-mailadres wordt nooit gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *