“Waarom komt U niet bij onze vereniging?”
“Wat moet ik daar nu zoeken, of liever, wat kan ik er vinden?”
“Onze vereniging heeft slechts hoogbegaafde mensen als lid. Uw naam zou in ons ledenbestand niet misstaan. En om Uw IQ-punten hoeft U het niet te laten.”
“Me dunkt. Maar zoals ik al vroeg, what’s in it for me?”
“Welnu, U staat niet meer alleen, U kunt fijn van gedachten wisselen met verwante geesten.”
“Ach, ik moet U teleurstellen. Ik ben reeds lid van een andere club. De vereniging van hoogstbegaafde mensen. U zult begrijpen dat ik enig lid ben, daar ik mijn gelijke, laat staan meerdere, nog niet ontmoet heb. Het is een fijne vereniging. Ik hoef er met helemaal niemand van gedachten te wisselen, en dat bevalt me eigenlijk best.”
“Uw arrogantie is stuitend.”
“Nee, Uw arrogantie is stuitend, maar daar gaat het even niet om. Ik heb namelijk nóg iets ontdekt. Mijn gedachten worden eveneens liefdevol opgepakt door normaal begaafde mensen, sterker nog, zelfs door minstens één laagbegaafd sujet. Is dat niet wonderlijk?”
“Ik geloof U niet.”
“En dat is Uw goed recht. In tegenstelling tot het verspillen van mijn kostbare tijd. Onze wegen scheiden zich hier, Mijnheer. U wordt gegroet.”

 1. orfelio zegt op 16 maart 2003:

  Wat u allemaal over hebt voor uw lezers!

  Nu mist u de kans om met o.a. Robert M. Pirsig (ook een 2%er) van gedachten te wisselen over motoronderhoud en zo…

 2. mIKe zegt op 17 maart 2003:

  Mijn goedheid kent inderdaad zo af en toe geen grenzen, orfelio.

  Het hele concept van een vereniging waarvan het lidmaatschap afhankelijk is van het al dan niet in bezit zijn van een zeker (aangeboren) kenmerk heeft mij echter van jongs af aan al gestoord. Eigenlijk vind ik het zelfs een beetje eng. En dan ga ik nog voorbij aan het feit dat een IQ-test op z’n minst een discutabele manier is om te bepalen of iemand intelligent is.

  Wellicht het enige goede van de mensa is dat de heer Lijstje er per definitie geen lid van kan zijn.

 3. orfelio zegt op 17 maart 2003:

  U heeft gelijk. Maar is het niet zo dat deze vereniging gestart is omdat ‘hoogbegaafde’ mensen zich onbegrepen voelden door de ‘normaalbegaafden’ en dit een manier was voor hen om contacten te leggen met gelijkgestemden? Als het hen echter alleen om het prestige te doen is en het übermenschgevoel dan zijn ze natuurlijk fout bezig.

  En dan ga ik nog voorbij aan het feit dat een IQ-test op z’n minst een discutabele manier is om te bepalen of iemand intelligent is.

  Ook hier heeft U natuurlijk overschot van gelijk.

  IQ testen zijn te éénzijdig en lang werd er geen rekening gehouden met bijv. Emotionele Intelligentie in het resultaat.

  Eigenlijk word je dus alleen toegelaten bij Mensa als je autistisch bent? (met alle respect overigens)

 4. mIKe zegt op 17 maart 2003:

  Aha, dat is het! De hoogbegaafde mens die zich bij deze vereniging voegt is niet begaafd genoeg om begrijpelijk te zijn. Uw opmerkingen werpen in dat geval een ander licht op het geval Lijstje. Zowel onbegrijpelijk als autistisch zou hij qua profiel dan toch een aanwinst zijn voor deze club.

 5. Mijnheer Lijstje zegt op 17 maart 2003:

  he mIKe wat bedoel je allemaal hou je me voor de gek en ben je boos omdat ik je een brave burger heb genoemd nou dat is toch ook zo je bent een brave burger maa rik ook haha

  waarom mag ik niet bij mensa? ik ging altijd eten bij de mensa toen mocht het wel waarom nou niet?

 6. Cranium zegt op 18 maart 2003:

  En waartoe behoort men als men nog nimmer een IQ-test heeft afgelegd, en dienaangaande in het duister tast wat betreft de hoogte cq. grootte van zijn/haar verstandelijke vermogens? Want het kan wel *lijken* dat die in orde zijn, of op zijn minst acceptabel, maar wie zal zeggen of deze ongeteste geen onbegrijpelijke onbegrepene is? Laat staan op enig vlak begaafd? Over discutabel gesproken, zeg!

 7. mIKe zegt op 18 maart 2003:

  Even voor alle duidelijkheid, hoor, ik mocht eens verkeerd begrepen worden, ik zit helemaal niet bij die club, en wel om eerder geschetste reden. Een IQ-test heb ik wel eens gedaan, maar het resultaat daarvan zal U ongetwijfeld worst zijn. En terecht. Ik mag hopen dat U mij op iets anders zult willen beoordelen dan op een getal.

  En Mijnheer Lijstje, met de ontwikkelingen in de rest van de wereld in het achterhoofd, wil ik een daad stellen. Ik verklaar U de vrede! Nee, U krijgt geen ultimatum, geen bedenktijd, geen kans om Uw biezen te pakken … vrede zal het zijn, of U het nu wilt of niet. De wraak van de brave burger zal zoet zijn.

  En om het bruggetje van IQ naar Lijstje naar vrede naar oorlog naar Bush en weer terug te nemen, wat zal het IQ van de heer Bush nu eigenlijk zijn? De meeste urban legend verhalen (zie google: bush & IQ) schrijven deze man een IQ van 91 toe. Dit lijkt mij inderdaad een broodje aap verhaal. Het zal allicht minder zijn.

 8. Mijnheer Lijstje zegt op 18 maart 2003:

  Mijn goede vriendin Judy (erg hoog I.Q. schat ik) die een onderdaan van Bush is, schreef een tijdje geleden het volgende aan Mijnheer Lijstje betreffende zijn (Bush’s) I.Q. Het mondt uit in een discussie over kapitalisme maar dat is ook wel leuk:

  “They (mensen in een show over politiek op de New Yorkse TV (M.L.)) were talking about Bush and whether he really is as stupid as he is made out to be. They were discussing the fact that he could not have gotten into Yale University if his father and grandfather weren’t who they were. They mentioned his SAT scores in particular, which weren’t actually even all that low – they were very close to mine. Granted, probably not high enough to get into Yale (particularly since his High School grades were not that good), but it doesn’t exactly qualify him as a retard. But those who yell that he could never have gotten in if he didn’t come from the family he did come from, just end up seeming completely naieve to me. Do they not know that this is the way things work? I recently read a very illuminating book written by a former admissions officer (someone who worked in the admissions department) of a well-known private university (Duke University – it’s not an Ivy League school, but it comes close). And they always flag applications from alumni – particularly alumni who ahve donated money – and in fact anyone who comes from a family who donated money gets preferential treatment. So if your family has given enough money, you could be a complete moron, but you will get in (though you may never graduate). Colleges are businesses like everything else. Capitalism sucks. It is very similar in structure to a monarchy. I wonder if it is really possible to get away from this model? “communism” (which was never actually implemented) clearly didn’t work – why? Is it just in our nature as humans to want more than the next guy?

  yours truly,
  ….”

 9. Cranium zegt op 19 maart 2003:

  Ik zie nu dat aan mijn reactie de nodige grijnslachjes ontbreken, het was tenslotte al laat en dan mag er door ondergetekende weleens vergeten worden dat een tekstje slechts de boodschap van andermans interpretatie zou kunnen overbrengen… Denk er dus alstublieft wat ironische ondertonen bij!

  Overigens fascineren zowel getallen als Lijstjes me, zij het niet als basis voor eventuele karakterkunde ;)

 10. Liesan zegt op 19 maart 2003:

  Meneer Bush hoeft niet een erg laag IQ te hebben om toch erg dom te zijn, als zijn IQ werkelijk ver beneden de 90 zou liggen was hij op een veel prettiger manier gestoord dan waar hij nu blijk van geenft, mijns inziens

 11. Mijnheer Lijstje zegt op 19 maart 2003:

  Ik heb gehoord dat Clinton en mevrouw Clinton beide ontiegelijk intelligent zijn, veel intelligenter dan Bush. Jammer dat hij of zij geen president van de VS (meer) zijn.

 12. anoniem zegt op 1 augustus 2003:

  meneer en mevrouw clinton zijn inderdaad intellegent maar niet echt zo erg, mijn iq ligt hoger dan dat van hen, en ik ben nog niet de slimste in mijn klas, bewijst dat amerika ver moet zoeken om een intellegente president te hebben ;)

 13. anoniem zegt op 1 augustus 2003:

  he mike, wat is jouw iq eigenlijk?

 14. michel zegt op 18 januari 2006:

  Is niet alles per definitie discutabel ?
  Snijd maar een willekeurig onderwerp aan en de gepresenteerde werkelijkheid valt altijd wel in twijfel te trekken, desnoods op onwaarschijnlijke wijze.
  Het is dus makkelijk scoren jongens.
  Ga eerst gewoon eens een tijdje kijken binnen Mensa en trek dan jouw persoonlijke conclusies.

Voeg een reactie toe

N.B. Het e-mailadres wordt nooit gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *