Let je even niet op, staat er zomaar iemand tegen je been te piesen. Wat doe je dan?

Ik heb het hier over comment spam, maar het antwoord op de letterlijke interpretatie van bovenstaande is wellicht even interessant. Mocht U, waarde lezer, zich aangesproken voelen, dan moet ik U geruststellen. Deze schoen past U niet. U piest niet. Uw reacties mogen er zijn. En zelfs meer dan dat.

De comment spammer daarentegen is van een ander slag. Hij bezoedelt. En dat is onverteerbaar. Met toenemende regelmaat worden er, niet alleen hier maar ook elders, reacties geplaatst die vergelijkbaar zijn met de gemiddelde spam in Uw mailbox.

Een neuroot als ik verdoet zodoende zijn tijd met het op veertig graden handwassen van zijn dierbare log, en het bijschrijven van ip-adresjes op de zwarte lijst. Een even belachelijke als tijdrovende exercitie. Dweilen met de urinebuis open.

Waar moet dat heen? En wat moet ik met mijn ideaal: een weblog dat voor iedereen toegankelijk is, waarin de reacties de stukjes zo af en toe naar de kroon steken? Is dit de toekomst? Ik weet het niet. Het enthousiasme druipt er bij mij in ieder geval nu nog niet van af, ofschoon ik in genoemde oplossing toch ook een zekere elegantie meen te bespeuren.

Ik zou zo graag terug willen piesen. Opdat de spammer er zelf in verdrinkt. Liever dan een regenbroek te dragen met de bretels van een ander.

 1. elfjetwaalfje zegt op 1 april 2004:

  Vier streepjes in het vooruitgangsbalkje van de browser.
  Verder kom ik niet in het zoeken naar het antwoord op de vraag : Is DIT de toekomst?
  Met alle respect mIKe, ik heb graag dat links snel en goed werken.
  Nu blijf ik achter met onbevredigde nieuwsgierigheid.
  Wat is de toekomst ?

 2. mIKe zegt op 1 april 2004:

  Dát wellicht. Een door spam dichtgeslibd internet.

  Of de noodzaak tot het gebruik van beveiligingsmethodes juist tegen die spam, zoals die waar de link naar verwees. Deze methode komt erop neer dat er in een centrale database wordt gekeken of U wel de reactievoerder bent die U zegt te zijn. Vervolgens, indien dat het geval is, wordt Uw reactie geplaatst. Spammers komen er niet door.

  Ik voel er zelf niet zoveel voor om afhankelijk te zijn van zo’n database. En daarnaast vraag ik me af of een lezer überhaupt wel wil meedoen met dit gedoe. Iedere drempel is er een te veel. Zo vreselijk laagdrempelig is dit log toch al niet. Maar wie weet is het over een maand of wat de normaalste zaak van de wereld, en heeft iedereen een typekey-accountje.

  Technisch gezien vind ik het zelfs nog enigszins interessant. Maar de gedachte dat dit soort zaken nodig zijn stemt treurig. De onschuld lijkt verdwenen.

  Directe aanleiding van dit stukje was overigens een daadwerkelijke golf troep die dit log de afgelopen weken over zich heen kreeg. Met name potentiepillen deden het goed. En oplossingen tegen kaalheid.

  Aan mij niet besteed.

 3. Mijnheer Lijstje zegt op 1 april 2004:

  @elfjetwaalfje: dit is dus de toekomst, het dichtslibbende internet. Sinds een paar maanden geleden vormt spam geloof ik al 60% van al het emailverkeer bijvoorbeeld. Moet je nagaan, die vriend van mij die bij nacht en ontij altijd ‘changes’ moet doorvoeren op ‘routers’ in spannende oorden doet dit zodat al die troep rondgestuurd kan worden. Laatst vroeg ik me af hoeveel spaties er wereldwijd zijn, nu vraag ik me af hoeveel penisvergrotende mailtjes er wereldwijd zijn.

 4. Mijnheer Lijstje zegt op 1 april 2004:

  Sjonge, mIKe , we hebben precies tegelijk gereageerd.

 5. mIKe zegt op 1 april 2004:

  :-) Inderdaad. Erg geinig dat wij op exact hetzelfde moment dezelfde toekomst zien, Mijnheer Lijstje.

 6. elfjetwaalfje zegt op 1 april 2004:

  De onbevredigde nieuwsgierigheid maakt plaats voor frustratie.
  Spamfrustratie en het doembeeld dat de toekomst zwaar gehypothekeerd is.

  ‘Size does matter’ komt (te) vaak in mijn mailbox terecht.
  Blijkbaar gebeurt dit ook bij Mijnheer Lijstje.
  Eén troost Mijnheer Lijstje, U behoort tenminste tot de potentiële doelgroep…
  Enne, ik weet wel beter ;-)

 7. Mijnheer Lijstje zegt op 1 april 2004:

  Nou ben ik toch heel nieuwsgierig wie elfjetwaalfje is als zij zegt dat zij wel beter weet.

 8. Puck zegt op 1 april 2004:

  @M.L.: ‘Penisvergrotende mailtjes wereldwijd.’
  Ik zie hier een vreemde dubbelzinnigheid.

  Overigens schijnt commentspam eigen aan MT. Mocht u in elk geval tijdelijk uw ogen willen sluiten voor deze toekomst, dan raad ik u Pvot aan. Een leuk tooltje, vergelijkbaar met MT. Steeds beter. En zonder spam.

  Laat ik vooral heel gefocust blijven op de oplossingen.
  Oplossingen zijn de beste struisvogelpolitiek mogelijk, aangezien het een ingebouwde struisvogelpolitiek met betrekking tot die struisvogelpolitiek is.
  ‘Wat nou mijn ogen sluiten? Kijk mij eens dapper naar oplossingen zoeken!’

  Ik doe niet aan de toekomst.
  Er is geen toekomst.
  De toekomst is, dientengevolge, fijn en blij en spamloos.

  Ha.

 9. Puck zegt op 1 april 2004:

  > Pvot
  Da’s het koosnaampje voor Pivot 1.10 natuurlijk..

  Mijn vrouw heeft mij een commenthoer genoemd, trouwens.
  Ik geloof dat ze impliceert dat.. nou ja. Ik weet eigenlijk ook niet wat.

 10. Dr.D zegt op 2 april 2004:

  Zelfs de nee/nee sticker wordt aan dit adres door de folderaar genegeerd. Het dagelijks legen van de mailbox is emotioneel gezien bijna gelijk aan het wekelijks dichtknopen van de vuilniszak terwijl U met Uw knie de inhoud wraakvol plet.
  Omdat anders de zak niet dicht kan.

 11. robtheblob zegt op 2 april 2004:

  Waar las ik nu toch over Bill Gates? Hij had bedacht, danwel laten bedenken, dat je het versturen van e-mail gewoon niet meer gratis moet laten doen. Nu begon iedereen meteen te steigeren (“Bill is een loeder!”), maar het ging niet om geld. Je betaalt met rekenkracht. Een beetje maar, maar als je een miljoen piemelmails wilt versturen kost dat nogal. Klonk tamelijk geniaal in mijn lekenoren. Waar las ik dat toch?

 12. mIKe zegt op 2 april 2004:

  @Puck: Sjonge. Commentprostitutie. En ik maar denken dat het juist de logger is die hoereert. Hoe dan ook, Uw vrouw is maf, natuurlijk. En ondoorgrondelijk. En zo.

  Dus Pivot heeft geen last van comment spam? Hmm ..

 13. Mijnheer Lijstje zegt op 2 april 2004:

  He mIKe, hoe kan het dat specifiek MT zo’n last heeft van die spam? Ik denk omdat het zo veel gebruikt wordt? Misschien kan je iets in die command string veranderen op twee plekken, de versturende kant en de ontvangende kant en heb je daarmee de spammers tuk? Een variabele hernoemen, van bijv ‘reply’ naar ‘supermike’ of zo.
  Ik weet het niet, ik ben geen programmeur, maar het leek me zo een oplossing.

 14. Puck zegt op 2 april 2004:

  Er bestaat een plugin voor MT, een blacklist-dingske, speciaal voor, tegen en vanwege commentspam.
  Zie: http://www.google.com
  En zie ook: diveintomark.org

 15. Puck zegt op 2 april 2004:

  (oprechte excuses voor het – wederom – slopen van uw lay. U heeft alle reden, recht en toestemming die link onder mijn naam en uit het posje te gooien.)

 16. George zegt op 3 april 2004:

  De Blacklist van meneer Allen voor MT werkt briljant. Mocht er onverhoopt toch nog een spamdingetje doorheen flupsen dan is die met een link in het commentmailtje zo weggehaald en verbannen naar de eeuwige jachtvelden.

 17. mIKe zegt op 4 april 2004:

  @Puck: Vanaf heden wordt mijn lay niet meer vernaggeld, dankzij http://www.thegirliematters.com

  U kunt nu dus linken wat U wilt!

  @George: Ik hoor inderdaad meer juichverhalen over die MT blacklist. Merkwaardigerwijs lijkt Jay Allen zelf meer vertrouwen te hebben in het typekey-verhaal: http://www.jayallen.org
  Niettemin zal ik de blacklist eens proberen.

  Tot zover de geek-talk.

 18. George zegt op 4 april 2004:

  @mIKe: Dat klopt, maar TypeKey zit pas in MT3. En wat ik ervan gezien heb, van dat MT3, is dat niet wat je wilt. Maar dat kan ook aan de alpha versie liggen.

 19. Puck zegt op 5 april 2004:

  Ik wil een nieuw stukje.

  Deze ken ik al.
  En kom me nou niet aan met dat ik het anders moet lezen, dat elke keer een eerste keer moet zijn, nieuw oog, andere invalshoek etc.
  Ik heb er een toneelstuk van gemaakt, een kort verhaal, een novelle, een schilderij (abstract èn concreet) en een opera.
  Etsen kan niet – ik mag geen zoutzuur meer in huis van mijn mama – en klei bleek geen goed medium.

  Ja.
  Ik wil een nieuw stukje.

Voeg een reactie toe

N.B. Het e-mailadres wordt nooit gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *