Orde moet zijn, en daarom leek het mij zinvol de stukjes op deze site maar eens te gaan categoriseren. Ik had zojuist mijn verzameling CD’s op alfabet gezet, mijn boeken op grootte gerangschikt en mijn vrienden op waarde geschat, dus de tijd leek alleszins rijp om ook de schrijfsels in onderhavig log te sorteren. Beginnend met voor de hand liggende categorie├źn als Onbegrijpelijk, Niet ter zake doende en Soort van grappig, bekroop mij al snel een venijnige twijfel over het nut van deze bezigheid. Hoe ik ook probeerde te ordenen, altijd deed ik mezelf te kort. Een logische indeling kon ik niet bedenken.

Het meest bevreesd was ik nog voor het moment dat ik mijn eerstvolgend stukje zou produceren. Vermoedelijk zou ik alvorens een letter aan het beeldscherm te hebben toevertrouwd bedenken in welke categorie ik moest schrijven. Met welke tong ik zou spreken. Ik zou mezelf op die manier aan banden leggen.

Eenzelfde gevaar schuilt in de typering van een persoon, om maar eens een verlaten zijpad in te slaan. Stel voor dat ik mijzelf zie als introvert, bescheiden, verlegen en lief. Wanneer de overtuiging eenmaal daar is, dan ook de handeling. Wat nu als ik alleen maar lief zou zijn, omdat ik denk dat ik dat ben? Terwijl de werkelijkheid misschien wel heel anders is.

Nu is dit lichtelijk absurde voorbeeld (ik ben immers uiterst beminnelijk) misschien niet duidelijk genoeg. De kwestie verandert wellicht wanneer U ‘lief’ vervangt door ‘bang’ of ‘ziek’. Talrijk zijn zij die zich het ongeluk in storten doordat ze denken ongelukkig te zijn, of denken niet gelukkig te kunnen zijn. Etiketten zijn levenslink, zeg ik U, en beter plakt U Uzelf er geen op. Hoedt U zich voor de hokjesgeest, hij maakt U tot wat U niet bent.

Vandaar dus geen categorie├źn op dit log.

 1. elfjetwaalfje zegt op 17 augustus 2004:

  hoed u voor spellingfouten !!!
  ik had je in het hokje ‘correcte spellers’ ondergebracht, mIKe.
  alhoewel, ik twijfelde nog over het hokje ’taalvirtuozen’ en kon niet direct een keuze maken.
  blijkt er op hokjes toch enige speling te zitten.
  laat ons de hokjesmuren slopen.

 2. mIKe zegt op 17 augustus 2004:

  Hoedt U zich.

 3. elfjetwaalfje zegt op 17 augustus 2004:

  goed zo mIKe
  taalunieversum.org voor de mensen die houden van mooie taal en correcte spelling (welk hokje is dat nu weer ?)

 4. Puck zegt op 17 augustus 2004:

  @elfjetwaalfje: ‘goed zo mIKe’ vind ik walgelijk betuttelend, zo niet kleinerend. Maar goed, that’s just me.
  Overigens is hier [ http://www.taaldatabanken.com ] te lezen dat ‘hoedt u’ niet helemaal verkeerd is.

 5. Puck zegt op 17 augustus 2004:

  Terzijde, werkelijk geheel off topic:
  u had ons verteld dat volleybal op hoog niveau er stevig aan toe gaat.
  Werd het dan niet eens tijd dat u met uw stevige team naar Athene ging?
  Ik heb zelden zulk mak, sullig spel gezien als de (uiteraard verloren) wedstrijd tegen de VS. Schandalig.

 6. elfjetwaalfje zegt op 17 augustus 2004:

  in deze hokjesdialoog wil ik niet in het hokje ’taalpurist’ ondergebracht worden en ging op de suggestie van Puck in om langs te lopen bij ‘www.taaldatabanken.com’
  niet helemaal verkeerd Puck, maar ook niet helemaal juist ;-)
  de Puck-verwijzing bevestigt de verwijzing naar het taalunieversum :-D

  Hoedt u voor namaak is dus fout? Ja, maar… Als je er een ouderwets cachet aan wilt geven, dan kan het. Vroeger bestond er namelijk ook een meervoudsvorm van de gebiedende wijs, met -t. Denk maar aan het oude kerstlied “Komt allen tezamen” of aan het versteende bevel “Geeft acht”. Maar wil er iemand Typisch Chris een ouderwetse uitstraling geven? Nee, toch. Dus…

  enne …. ‘goed zo mIKe’ getuigt niet van walgelijke betutteling of kleinering, maar van bewondering.

 7. anneke zegt op 18 augustus 2004:

  Mooi gezegd, dat van die etiketten. Toch hebben ze hun nut. Net als vooroordelen. Als je in elk apart geval eerst helemaal na moet gaan hoe iets/ iemand in elkaar zit kost dat veel te veel tijd.
  Je gaat uit van een algemeen plaatje en dat stel je voortdurend bij. Al naar gelang.

  Volgens mij zit het gevaar niet zozeer in het etiket maar in het (niet voldoende)bijstellen. Bij een etiket denk ik aan mijn fijne bruine apothekerspot. Daar zitten tientallen stickers op, omdat ik er steeds wat anders in doe.

 8. Willem zegt op 18 augustus 2004:

  He Ba.

  *schraapt labels af*

 9. mIKe zegt op 18 augustus 2004:

  @anneke: Mooi gezegd, dat van die bruine apothekerspot. Mijn neiging tot etiketteren is groot, en de waarschuwing in het stukje was niet in het laatst tot mijzelf gericht. U nuanceert echter prettig.

 10. bonsai zegt op 18 augustus 2004:

  wat zijn jullie weer goed bezig!zijn er nu echt geen belangrijker zaken?

 11. Stonehead zegt op 4 september 2004:

  Het etiketjes-fenomeen speelt zich precies zulks af in de muziekwereld. Gek genoeg maken bands altijd de fijnste muziek zolang ze zich niks van hokjes aantrekken, of de hokjes er nog niet zijn.

  Daarom ben ik er een voorstander van dat Metallica polka gaat schrijven.

  Bovenstaande theorie gaat natuurlijk niet op voor muzikanten die al intrinsiek ongenietbare muziek maken. Zo zie ik Frans Bauer nog geen valide drum&bass-tracks produceren.

Voeg een reactie toe

N.B. Het e-mailadres wordt nooit gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *