Een herinnering die zomaar boven komt drijven. Ik was een jaar of zeven, misschien acht, en bevond me temidden van een aantal bijdehandjes van dezelfde leeftijd. Een van hen was jarig, en dit was zijn partijtje. Iemand was op het idee gekomen om Galgje te spelen. Toen vond je dat nog leuk. Om de beurt beklommen we het schavot, en de rest keek toe. Op zeker moment staarde ik naar de volgende combinatie:

s..ker

Ik wachtte op het kwartje, maar er viel niets. Er klonk reeds gegniffel rondom. Mijn hoofd bleef echter blanco. Terwijl het gelach in een orkaan ontaardde, raakte ik volledig in paniek. Een zeldzame black-out, die me de tranen over de wangen deed lopen. Dat ik me de letters een kwart eeuw later nog voor de geest kan halen zegt genoeg over de indruk die ze maakten.

Ik heb eigenlijk nooit van verjaardagsfeestjes gehouden.

 1. Dimitri zegt op 18 augustus 2004:

  Wat een sucker!

 2. Willem zegt op 18 augustus 2004:

  Yeah!

 3. elfjetwaalfje zegt op 18 augustus 2004:

  socker !
  vandaar liever volleybal

 4. Mijnheer Lijstje zegt op 18 augustus 2004:

  mIKe wat erg! Zo erg dat je je hele leven wraak wilt nemen op alle stompzinnige dombo’s in deze wereld? Dat zou ik dan wel hebben.

  Mijn kinderfeestjes trauma is iets dat koekhappen heet. Je moest je hoofd in een teiltje water steken en dan koek happen of zo.. Denk ik…. Je moest iets happen. Het gaat er hier echter om dat voor mij een leeftijdsgenootje was dat heel erg kwijlde. Met afgrijzen wachtte ik het moment af dat ik mijn hoofd in die vieze kwijlbak moest steken. Onvermijdelijk was het. Ik probeerde niet te happen… Maar dat zou betekenen dat ik een looser was omdat ik de koek (of wat het ook was? een stukje hard kwijl misschien wel?) niet hapte. Dus ik hapte wel, maar kreeg vreselijk kwijlwater binnen.

 5. Puck zegt op 18 augustus 2004:

  Mijnheer Lijstje, dat is gruwelijk smerig.

  Het heet overigens snoephappen.
  Snoepjes in een bak water.
  Deden wij bij scouting, toen men nog wat minder op hygiene stond dan nu.
  Onverpakte dropjes enzo. Heel naar.
  ‘watersnoepzoekertje’, heet het op deze site [ http://www.party-kids.nl ] die alle kinderfeestjesnachtmerries levend maakt.

 6. Mijnheer Lijstje zegt op 18 augustus 2004:

  Getver Puck, bedankt voor de site, ik heb het al even nagezocht. Maar ik wil er niet te diep op in gaan want het gaat hier om mIKe zijn trauma, die wil ik niet afpakken!

  Toch vond ik het volgende spelletje op de door jouw genoemde site ook terug:

  “disco
  Benodigdheden

  discolampen
  muziek
  eten drinken
  kinderen

  Beschrijving
  hoeft niet”

  Ik vind het wel grappig dat “kinderen” onder “benodigdheden” staan.

  Maar goed, terug naar mIKe zijn trauma.
  s..ker

 7. mIKe zegt op 18 augustus 2004:

  .. oh, maar voelt U zich vooral niet bezwaard, Mijnheer Lijstje! Uw trauma mag er zeker zijn. Het mijne is daarbij vergeleken eigenlijk maar kinderspel.

  Het hoofd van de kleine Mijnheer Lijstje in een kwijlbak, dat beeld zal ik niet licht vergeten. In welk een wrede wereld leven wij. Daar durf je toch geen kind op te zetten?

 8. Mijnheer Lijstje zegt op 18 augustus 2004:

  mIKe, ik heb toen, zonder dat iemand het merkte, een flinke groene klodder losgelaten, toen ik onder water zat. En die grootste etterbak van de klas, die na mij was, dook er op af in de veronderstelling dat het een zuurtje met appelsmaak was, want die zijn groen.

  Ik hoop eigenlijk dat de EU dit soort spelletjes verbiedt. Het zal toch eigenlijk wel. Er mag zo veel niet van de EU, dus waarom dit wel?

 9. elfjetwaalfje zegt op 18 augustus 2004:

  met alle respect Mijnheer Lijstje, U bent een vies ventje

 10. bonsai zegt op 18 augustus 2004:

  jongens jongens waarom het zo ver zoeken?het was toch gewoon suiker!

 11. jnnk zegt op 18 augustus 2004:

  PATS. Recht in het gezicht van mIKe. Dat vind ik niet zo aardig, bonsai.

  Je opmerking is zo weinig subtiel, dat ik ‘m eigenlijk zou moeten negeren.

 12. stoet zegt op 19 augustus 2004:

  U drinkt zeker zwart?

 13. Willem zegt op 19 augustus 2004:

  Thee, ja.

 14. mIKe zegt op 19 augustus 2004:

  :-) Pikzwart, mijn waarde.

 15. Pollie zegt op 22 augustus 2004:

  Zo te horen een heftige jeugdervaring.

 16. Actiereactie zegt op 25 augustus 2004:

  Hmm… stoker… nu vind ik dat ook niet een voor de hand liggend woord mijn waarde, niks om U voor te schamen me dunkt.

  @Meneer lijstje:
  “Zo erg dat je je hele leven wraak wilt nemen op alle stompzinnige dombo’s in deze wereld? Dat zou ik dan wel hebben”

  Weet U onlangs las ik Menselijke tijdbommen van Werner Eeman (portretten van massamoordenaars) daar trof ik die gedachtegang meermalen in aan… ik hoop dat U er nu een beetje overheen bent gegroeid?

 17. Puck zegt op 27 augustus 2004:

  Zo lief en vredig, mijn vrouw. Fijne rustige boeken.

  Intussen lees ik Joop ter Heul nog maar eens over.

 18. Mijnheer Lijstje zegt op 27 augustus 2004:

  @Actiereactie: of ik een menselijke tijdbom ben… Moeilijke vraag. Ik hoor niets tikken, dat dan weer niet. Aan de andere kant kan dat de stilte voor de storm zijn. Ik denk dat het wel meevalt. Maar dat zegt ook niets. Ik zou u graag geruststellen maar ik kan het niet!

  Ach en toch denk ik dat het wel meevalt. Intuitief denk ik dat. En uzelve: bent u een menselijke tijdbom?

 19. elfjetwaalfje zegt op 27 augustus 2004:

  @ Mijnheer Lijstje : met de huidige technologie tikken tijdbommen niet, ze tellen digitaal terug tot BOEM. Niet te vroeg gerustgesteld zijn of geruststellen !

 20. Actiereactie zegt op 28 augustus 2004:

  @ Mijnheer Lijstje: Hoewel ik mij nog nooit al te lang met de gedachte aan wraak heb beziggehouden hou ik graag de mogelijkheid open, ontkenning mocht namelijk net iets te vaak verbonden zijn met hen die uiteindelijk exploderen.

 21. karsten zegt op 25 oktober 2004:

  Ik vind dat jullie maar parra denken over dit soort dingen.
  toevallig kwam ik hier maar toen ik dit las , genwoon te triest voor worden als kind doe je dit soort dingen gewoon is normaal.
  Kijk niet dat ik dit in mijn vrije tijd doe of zo.
  Ik ben zelf een kok dus weet dondersgoed wat hygiene inhoud.
  maar je moet niet te ver over die dingen gaan denken, het zelfde als dood gaan moet je ook niet te lang over denken.
  Nau sterkte met jullie obsessie.
  karsten

Voeg een reactie toe

N.B. Het e-mailadres wordt nooit gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *