Het beeld is dat van een gedrapeerde lap stof. Ongeveer zoals de barokke meesters van de Hollandse en Vlaamse school het een eeuw of wat geleden plachten te schilderen. De stelling is dat de stof als zodanig alleen herkenbaar is door de erin aanwezige plooien. Is het materiaal namelijk volkomen glad getrokken, dan ziet men niet veel meer dan een monochroom vlak. En dat kan weer van alles zijn. Het wezen van de stof zit ‘m dus als het ware in die plooien, of eigenlijk in dat wat men niet ziet, in de schaduw, het duistere.

Een man als Pieter Paul Rubens wist deze kern te raken. En zelf hulde hij zich ook wel eens in plooien, zoals bijgaande afbeelding laat zien.

Wie, niet geheel ten onrechte, schampert om deze kolder, bedenke dat een aantal mensen, die zich denkers durven noemen, zich hiermee bezig heeft gehouden. Natuurlijk dient voornoemd beeld als metafoor gezien te worden, en in die zin vindt men het ogenschijnlijk ook elders terug. Is het immers niet zo dat een deels bedekt lichaam veel aantrekkelijker is dan frontaal naakt? Zit het wezen van de aantrekkelijkheid dus niet evenzeer in het ongekende?

Tja. Op een dergelijke manier kan men ook spreken over het wezen van de Waarheid, of van de Schoonheid. Of over dat van om het even wie. Mijn wezen, bijvoorbeeld.

Ik hang van plooien aan elkaar. Zeg zelden direkt waar het op staat. Stelt U zich eens voor dat ik mijzelf per ongeluk in een depressie heb gestort, dan zal ik U dit niet zomaar vertellen, maar het op z’n minst omkleden met een vaag verhaaltje. Over plooien. Welnu, dàt moet nu maar eens afgelopen zijn. Licht werpend op dat wat donker is kan ik heel kort zijn. Ik zie het duister in.

 1. Actiereactie zegt op 21 december 2005:

  Zou het helpen zou ik U vragen positie te nemen maar ergens ben ik nog net helder genoeg van geest om me te realiseren dat het vermoedelijk onvoldoende of anders zeker al erg misplaatst zou kunnen zijn.
  Ongeschreven weet U, hoop ik, reeds voldoende.
  Flauwe grapjes maken of te kort door de bocht gaan daar ben ik helaas veel beter in, mijn excuus.
  Een mooie metafoor overigens.

 2. CasaSpider zegt op 21 december 2005:

  Tijd om een stoomstrijkijzer aan te schaffen.
  Waar is een stoomstrijkijzer ook alweer een metafoor van…
  Sterkte!

 3. frédéric zegt op 22 december 2005:

  Alles valt vroeg of laat wel in zijn plooi, wordt wel ’s gezegd. Al zijn er ook weer die vinden dat plooien gladgestreken moeten worden.

 4. henk zegt op 22 december 2005:

  Mocht je het alleen niet redden, schroom dan niet om assistentie te vragen.
  (Kijk bijvoorbeeld op http://www.goodfieldinstitute.com/ )

 5. mIKe zegt op 22 december 2005:

  Dank U. Zo U begrijpt is het niet mijn bedoeling om hier treurnis te zaaien, of om zielig gevonden te worden. Eerder hoopte ik dat zo’n dipje door ‘m uit te spreken vanzelf zou verdwijnen, ongeveer net zoals die lap stof betekenisloos wordt door ‘m glad te trekken.

  Overigens besef ik me terdege dat ik ondanks mijn woorden weinig zeg over de eigenlijke aard van het ongemak. Excuus daarvoor, temeer daar ik me daar bij een ander, ongetwijfeld ten onrechte, weleens aan irriteer.

  Hoe dan ook, U bent weer een metafoor rijker, moet U maar denken. En dat helemaal gratis en voor niets!

 6. maarten zegt op 22 december 2005:

  Houdt u gezicht in een plooi, dan zien wij niets.

 7. henk zegt op 22 december 2005:

  Wil je s.v.p. NOOIT MEER zeggen dat je je ergens aan irriteert? Daar kan ik me zo aan ergeren. Of dat kan me zo vreselijk irriteren.

 8. Geertjan zegt op 23 december 2005:

  Sinds het suprematisme van Malewich worden er nog maar weinig plooien geschilderd.
  Ik vind: een plooi is mooi.

 9. Mijnheer Lijstje zegt op 28 december 2005:

  Kan je niet een tipje van de geplooide sluier oplichten betreffende de aanleiding/oorzaak van je gesomber??

Voeg een reactie toe

N.B. Het e-mailadres wordt nooit gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *