Verliefdheid is een optelsom, bestaande uit twee termen:

1) een gevoel van welbehagen
2) het idee dat een ander daar de oorzaak van is

Eenvoudig, niet? Zelfs al draagt U een roze bril, dan nog zult U dit wel kunnen volgen. Toch zorgt deze formule nogal eens voor verwarring. Sterker nog, ik durf alhier te stellen dat er heel wat mensen ten onrechte menen verliefd te zijn. En dan doel ik niet op het tragische misverstand dat in de tweede term besloten ligt.

Om het een en ander te verduidelijken zoomen we in op dat gevoel van welbehagen. Want, wat is dat nou precies? Welnu, het is niets anders dan vlinders in Uw buik en een hoofd op hol. Een woest zinnelijk besef dat die ander in U lijkt los te maken (maar waar U uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor bent).

Goed. Stel, iemand is verliefd op U. Hij lijdt aan voornoemde ziekte, en uit dat door U met zijn bewondering en aandacht te overstelpen. Dit doet U wat. Uw ego wordt gestreeld, U bent geliefd en er bekruipt U een gevoel van … welbehagen.

Het is de omgekeerde weg.

Ziet U? De optelsom klopt, maar verliefd bent U niet. U vindt hem leuk, omdat hij U leuk vindt. En daarmee doet U Uzelf natuurlijk tekort. Merkwaardigerwijs neemt ongeveer de helft van de mensheid er genoegen mee. Maar U bent nu gewaarschuwd, en telt dus voor twee. Net op tijd. De lente nadert.

 1. KatYo zegt op 1 maart 2006:

  Moeilijke materie soms. Persoonlijk ervaar ik snel een gevoel van welbehagen en het is mij soms onduidelijk wanneer dat overgaat in verliefdheid en weer andersom..

 2. Willem zegt op 1 maart 2006:

  Daar heb ik ervaring mee.

  En ik heb het afgebroken, want je wilt zo’n persoon niet aan het lijntje houden. Dat gevoel van welbehagen wordt alleen maar minder.

 3. Actiereactie zegt op 1 maart 2006:

  Volgens mij bestaat verliefdheid toch uit iets meer dan de door U genoemde twee.
  Overigens ben ik al weken verliefd op alles en iedereen (waarbij ik U direct kan vertellen dat deze conclusie niet wordt getrokken op basis van een gevoel van welbehagen nog het idee dat iemand hier de oorzaak van is), heel verwarrend maar helemaal niet onaardig een uiterst ontwikkeld beheersingsvermogen is mij goddank gegeven.
  (Natuurlijk kan het zijn dat ik U niet lees.. dan mijn excuus.)

 4. Actiereactie zegt op 1 maart 2006:

  Tsss… ’t is best nog wel moeilijk dat schrijven.. weet zeker dat ik die fout niet gemaakt heb, ergens tijdens het plaatsen moet er wat misgegaan zijn! Ik neem aan dat U het voor het gemak correct leest.
  (Mocht er in deze reactie weer een fout sluipen mocht U wellicht Uw reactieding toch eens controleren…)

 5. maarten zegt op 1 maart 2006:

  >Maar U bent nu gewaarschuwd, en telt dus voor twee.

  Narcissus.

  En de sneeuwklokjes staan ook al boven de grond, dus zo hoeven we op die volgende bloemen ook niet meer te wachten.

 6. Sas zegt op 1 maart 2006:

  Zucht…

 7. mIKe zegt op 2 maart 2006:

  > Overigens ben ik al weken verliefd op alles en iedereen

  U eet tegenwoordig pastinaak?

 8. Actiereactie zegt op 3 maart 2006:

  :) Gepureerd mijn waarde, gepureerd.

 9. karin zegt op 3 maart 2006:

  En soms wil dat welbehagen weleens werken. Alleen niet altijd. Maar deze theorie klopt denk ik wel in de meeste gevallen. Zo komen stellen bij elkaar die op het eerste gezicht geen bal met elkaar gemeen hebben.

Voeg een reactie toe

N.B. Het e-mailadres wordt nooit gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *