Afgelopen weekend kocht ik mij, voor een handvol grijpstuivers bij het Kruidvat, een opblaaszetel. Mét pluchen hoes. Op maandagavond achtte ik de tijd rijp om het ding met lucht te vullen. Mijn lucht, wel te verstaan, want een pompje heb ik niet. Een domme actie, zult U misschien zeggen, maar het is niets vergeleken met de blunder die ik een paar uur daarvoor beging.

Het komt weleens voor dat ik moet aantonen dat ik mezelf ben. Vreemd genoeg is een kopie van mijn rijbewijs of paspoort in zo’n geval meestal afdoende. Gezien ik een kopieerapparaat zomin als een pompje tot mijn bezittingen mag rekenen, toog ik die middag naar de Albert Heijn. Vijf eurocent lichter had ik het benodigde bescheid in handen.

Toen ik des avonds de zetel aan mijn lippen zette wist ik niet dat op datzelfde moment mijn rijbewijs in het kopieerapparaat van ’s lands bekendste grootgrutter werd gevonden. Die had ik daar dus mooi laten liggen! Mij van geen kwaad bewust blies ik alle lucht en zuurstof uit respectievelijk longen en hersenen. Een half uur later duizelde het me als nooit tevoren.

Met op de achtergrond de muziek van Nicholas Lens’ Flamma Flamma, naast mij twee flakkerende kaarsen en rondom mij een draaiende kamer was het surreële feest compleet. Dat U niet denkt dat ik nooit iets meemaak! Eenmaal de fauteuil in zijn hoes gehesen, zeeg ik in het pluche neder en bemerkte ik dat er aan het zitcomfort nogal wat mankeerde.

Een tikje teleurgesteld, nog altijd licht in het hoofd en gekweld door andere zorgen die verder niets met stoelen of roze papiertjes te maken hadden huilde ik mezelf in slaap. Pas toen ik vanochtend wakker werd besefte ik met een schok dat ik mijn rijbewijs kwijt was. Met de moed der wanhoop rende ik opnieuw naar de Albert Heijn, lichtte de klep van het kopieerapparaat en vond niets.

Aan het meisje achter de balie vroeg ik daarna of zij misschien iets gevonden had wat op een rijbewijs geleek. Hoop had ik allang niet meer. Wat schetst echter mijn verbazing als zij een la opentrekt en er maar liefst vier stuks uit tevoorschijn tovert?

Dat mijn exemplaar erbij zat maakte me bijna even blij als de wetenschap dat ik niet de enige klungel ben in dit aardse tranendal. Als alleen al dit ene filiaal door drie soortgenoten wordt gefrequenteerd, dan extrapoleert zich dat toch tot een significante groep onder de Nederlandse bevolking. Mijn avontuur met de opblaaszetel zal derhalve ook wel niet uniek zijn. Ik ben geloof ik doodnormaal!

 1. Actiereactie zegt op 8 augustus 2006:

  :-)

  Eigenlijk mijn waarde laat U ons daar met een heel eng idee achter, ik bedoel, stel dat het aantal zielen dat hun paspoort vergeet even groot is als het aantal zielen met opblaaszetel voorzien van pluchen hoes…. dat acht ik nu niet meer uitgesloten… en dat mijn waarde maakt me serieus wat bang.
  De kans is groot dat ik eens bij iemand binnenloop en zo’n ding zie staan, dat trek ik niet…

 2. n. zegt op 8 augustus 2006:

  In Amsterdam, in Leiden, in Utrecht… overal liet ik op gezette tijden mijn id-kaart achter onder de klep van kopieerapparaten in buurtsupers. Maar ach, ik weet dan ook al-láng dat ik normaal ben. :)

  P.S.: Meest absurde aan uw stukje is inderdaad de oplaaszetel met pluche omtrek… Ik heb zelfs de website van het Kruidvat bezocht om te kijken of ik een plaatje kon vinden (dit omdat ik sowieso dol ben op anomalieën en andere Rare Dingen), maar helaas. Ik zal het moeten doen met mijn fantasie (wat e.e.a. er niet beter op maakt, vermoed ik).

 3. KatYo zegt op 8 augustus 2006:

  Het feit dat je naar Flamma Flamma luisterde ondertussen, maakt mijn zus dan ineens wat normaler. Zij luistert daar ook geregeld naar en voor zover ik wist was zij de enige ziel ter aarde die dat deed.

 4. jwl zegt op 9 augustus 2006:

  Tel daar bij op dat u een weblog schrijft en de conclusie moet inderdaad zijn: doodnormaal. Laat geen paspoort meer op kopieermachines liggen, blaas geen fauteuils van het Kruidvat op (jaja, leuke woordspeling), luister niet meer naar Flamma Flamma, hang uw weblog aan de wilgen en men zal u ervaren als een eigenaardige bohemien.

 5. mIKe zegt op 10 augustus 2006:

  @n.: Ik weet dat U het niet zo bedoelde, maar om alle twijfel aan mijn geloofwaardigheid die door Uw opmerking inmiddels is ontstaan de kop in te drukken én omdat U zo van anomalieën houdt, heb ik gisteren met mijn telefoon een plaatje geschoten van bewuste zetel. Het is een uitzonderlijk slechte foto geworden, en gelukkig maar! Zo heeft Uw fantasie nog iets omhanden. Rare Dingen laten zich net als UFO’s – zo blijkt – nauwelijks vastleggen. Ziet U zelf maar. Op de stoel ligt overigens Flamma Flamma.

 6. n. zegt op 10 augustus 2006:

  Mijn fantasie is inderdaad eerder aangevuurd dan gekalmeerd :)

  In mijn fantasie was de fauteuil eerder een poef, die werd omhuld door een felgekleurde, eventueel met koeien- of zebramotief beprinte, wildpluchen hoes. Maar niets van dat al! Het geheel maakt een wat sombere indruk, maar dat kan ook door dat mij wat onheilspellend voorkomende Flamma Flamma komen.

  Maar, als u maar lekker zit!

 7. mIKe zegt op 10 augustus 2006:

  > Maar, als u maar lekker zit!

  Dat is dan ook nog zoiets, het stoeltje zit niet fijn. En misschien ligt dat inderdaad wel aan de kleur. Ze hádden ‘m ook in het oranje, maar om de een of andere reden nam ik deze mee. En nou zit ik ermee.

 8. O. zegt op 10 augustus 2006:

  Pluspunt van deze opblaasstoel is echter wel dat u hem het raam uit kunt flikkeren zonder daarbij eventuele passanten blijvend letsel toe te brengen.

  Van een degelijker fauteuil van Oisterwijks eiken kan zulks niet worden gezegd. (of u moet op de begane grond wonen natuurlijk, maar aangezien u zegt te dineren op een balkon lijkt mij dat onwaarschijnlijk.)
  Zo ziet u maar: Elk nadeel heb wel degelijk z’n voordeel.

 9. mIKe zegt op 10 augustus 2006:

  Haha, wellicht stuitert ie zelfs terug!

 10. O. zegt op 10 augustus 2006:

  Goed mogelijk. Zo heb elk voordeel natuurlijk eveneens z’n nadeel :)

 11. flx zegt op 11 augustus 2006:

  Mijn nieuwgierigheid is gewekt. Ik vraag mij af wat het effect zal zijn indien u, gezeten op uw CO2 stoel, een speld in het gestoelte prikt… Belandt u met een doffe plof op de vloer of zakt u langzaam naar de bodem?

 12. Actiereactie zegt op 17 augustus 2006:

  En toch… het kan een troostende gedachte zijn als het wat tegenzit.. ‘Ach wat, ik had ook op een opblaaszetel met pluchen hoes van het Kruidvat kunnen zitten…’. Waarvoor dan weer dank.

 13. mIKe zegt op 21 augustus 2006:

  @flx: Op mijn boodschappenlijstje: een speld.

  @Actiereactie: Talloos zijn de mensen die slechts aan mij hoeven te denken om zich goed te voelen, mijn waarde.

Voeg een reactie toe

N.B. Het e-mailadres wordt nooit gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *