Negen van de tien stukjes die ik het afgelopen half jaar schreef plaatste ik hier met behulp van mijn mobiele telefoon. Via een USB-kabeltje koppelde ik het ding aan mijn laptop, waarna ik nogal ouderwets inbelde om vervolgens de traagste verbinding tot stand te brengen die U zich maar kunt voorstellen. Veel meer dan een tekstje uploaden deed ik niet daar zelfs mijn geduld zo zijn grenzen kent.

De primitieve omstandigheden waarin ik verkeerde – en in welke ik tot op dit moment nog steeds verkeer – hadden alles van doen met mijn zelfverkozen nomadenbestaan, en het is dan ook niet de bedoeling om nu op enigerlei wijze Uw medelijden te wekken. Nee, eerder wil ik mijn fascinatie voor de volgende kwestie met U delen.

In hoeverre is het internet veranderd voor een mens die daar een half jaar lang praktisch van verstoken is geweest? Het antwoord op die vraag zal ik over enkele weken weten daar ik mij zojuist een pijlsnelle ADSL-verbinding heb besteld. Ter indicatie: tot U schrijft iemand die het verschijnsel youtube slechts van naam kent. Ik weet wat het zo ongeveer doet, maar meer ook niet.

En zo zullen er talloos veel nieuwigheden zijn die begrijpelijkerwijs aan mijn aandacht konden ontsnappen, maar die voor U inmiddels gemeengoed zijn. Althans, daar ga ik van uit. Om alvast een voorschot te nemen op de pret die mij te wachten staat wil ik U vragen wat voor U de krenten uit de pap zijn. Waarom is voor U die snelle verbinding noodzakelijk? En, meer ontnuchterend, heb ik überhaupt wel wat gemist?

 1. henk zegt op 21 februari 2007:

  Het abonnement op kabel-TV en -radio wordt in elk geval overbodig. Die paar programma’s die de moeite waard zijn, zijn ook, on demand, zoals dat heet, beschikbaar op Internet.

 2. Willem zegt op 22 februari 2007:

  De snelle verbinding maakt het internet, dat wil zeggen, de sites die ik regelmatig bezoek, niet sneller. Waar breedband zijn voordeel toont is in situaties als het Even Gauw Een Filmpje kijken op Youtube of Google Video; of een muziekbestand downloaden danwel uploaden; of mooie, complexe ontwerperssites gemaakt in de allerzwaarste and allerrijkste Flash; of het bladeren door mijn Flickr Contacts.

 3. Puck zegt op 22 februari 2007:

  Wat betreft YouTube: vind ik een bijzonder irritante en volkomen overbodige ontwikkeling. Youtube is het nieuwe Flickr. ‘Iedereen’ heeft ineens maar filmpjes en foto’s. Daarvoor bezoek ik geen weblogs, ik bezoek weblogs voor woorden en teksten. Ik heb geen zin in geluid en bewegende beelden, ik heb ook geen zin in foto’s (uitzonderingen daargelaten).
  E.e.a. heeft tot gevolg dat de laatste weken en maanden het een fors aantal weblogpostings aan mij verspild is, gewoon omdat ik niet op Play wens te klikken, of naar een externe fotosite wil gaan.
  En die snelle verbinding.. ach, die is vooral erg fijn bij het downloaden van grote bestanden. Voor het dagelijks webbezoek is hij voor mij niet nodig.

 4. mIKe zegt op 22 februari 2007:

  @henk: Dat zal mij inderdaad gaan plezieren daar ik geen TV heb en soms mooie dingen mis. Zeggen ze.

  @Willem: De nonchalance die in Uw woorden besloten ligt, die wil ik ook!

  Heeft U trouwens nooit het gevoel slechts toeschouwer te zijn, terwijl er misschien zoveel meer mogelijk is? Ik bedoel, conceptueel zijn zaken als youtube niet zo vreselijk lastig te bedenken, en toch verandert het de wereld. Waarom zelf niet bedacht? Wat is de volgende stap? Een combinatie van on-demand en peer-to-peer? Ik zie wel mogelijkheden.

  ’s Mens hersenen, de mijne incluis, consumeren meer dan dat ze produceren. Misschien komt dat juist omdat er zoveel te zien valt. De voorsprong remt, zo denk ik weleens.

  @Puck: Aha, downloaden! Dat genoegen heb ik ook lang niet gesmaakt :-)

  Ik had overigens het idee dat er op youtube ook historisch interessante beelden te vinden zijn (ipv alleen maar homevideo’s), maar misschien heb ik het mis. Dát lijkt me zo af en toe dan weer wel boeiend.

  Flickr heb ik, net als U, nooit zo goed begrepen.

 5. maarten zegt op 22 februari 2007:

  RSS-feeds zijn mijn ontdekking van het afgelopen half jaar, maar ik geloof dat ik zo ongeveer de laatste weblogger ben die het nut daarvan ontdekt. Misschien kunt u Second Life gaan proberen, dat is ook nogal hype. Skype is ook aardig over breedband, maar vooral omdat het zoveel minder kost dan mobiel bellen.

 6. jnnk zegt op 23 februari 2007:

  Ik heb het weergaloze Bamzaaien van Jacobse en Van Es geleerd via YouTube.

  En ja, heel erg veel bewegend beeld is te vinden op YouTube, maar lang niet alles. ’t Is maar waar je naar op zoek bent. Misschien overbodig, maar zeer vermakelijk. Zo nu en dan.

 7. Sas zegt op 23 februari 2007:

  Bewegend beeld? Loop naar Uw raam, schuif het gordijn zo ver mogelijk opzij, hetzelfde geldt voor vitrages en kantoorlamellen, duw/ruk dat immer te laat gepoetste raam open, hang naar buiten, snuif een diepe teug lentelucht op, laat Uw borstkas zwellen, check of de ogen geopend zijn en kijk met een draai van 180 graden om U heen. En voila, bewegend beeld voor Uw neus. In FirstLife nog ook. Never been bored out there.

 8. mIKe zegt op 23 februari 2007:

  @Sas: Wow! Dat FirstLife .. heeft U daar ook een linkje van?

 9. Rose zegt op 23 februari 2007:

  Waarom? Omdat ik anders mijn haren uit mijn hoofd trek. Trage verbindingen ’trek ik niet’, zullen we maar zeggen. Maar da’s gewenning. En de lat komt steeds hoger te liggen.

  En of je wat gemist hebt? Tsja. Hoe meer ik me in het fenomeen internet verdiep, hoe interessanter ik het vind. De ontwikkelingen zijn leuk om te volgen, maar YouTube bekijk ik ook niet vaak. Het is zoals altijd relatief. Maar wel leuk om straks hier te lezen hoe het Snelle Internet bevalt. Surfen met harde wind, zeg maar ;-)

 10. karin zegt op 26 februari 2007:

  Ik heb RSS gezien. Met nadruk op gezien. Ik begrijp niet waarom ik nog een weblog heb … eigenlijk.

 11. frédéric zegt op 3 maart 2007:

  De YouTubes, Flickrs, Technorati’s, Wikipedia’s en Bittorrents van deze wereld zijn allemaal zoooo 2.0. Dé trend voor het nieuwe internet, zeg maar 3.0, gaat daarentegen mobiel zijn. Dus meer dan iets gemist te hebben, was u zowaar aan het pionieren!

 12. Actiereactie zegt op 8 maart 2007:

  Ach weet U, tegenwoordig storm ik bij U binnen met een vaart die me bijna gelijk weer Uw niet geplaatste achterdeur doet uitschieten.
  Eens schreef ik dat shit aan hoeveelheid verliest in de vaart van het werpen, dat is op het internet niet van toepassing kan ik U melden.
  Het mag sneller binnenkomen, minder is het niet en beter heb ik het ook nog niet gezien (dit natuurlijk geheel los van Uw site, daar rem ik gaarne wat af), voordeel is natuurlijk dat we onze kostbare tijd nu elders kunnen verspillen wanneer we ons niet laten verleiden nog meer shit tot ons te nemen.

 13. Don zegt op 1 april 2007:

  Niet veel gemist, wat mij betreft. Ik ben juist blij met deze plek waar vooral intelligente woorden worden geschreven.

Voeg een reactie toe

N.B. Het e-mailadres wordt nooit gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *