De heer Nabokov is dood. Al een tijdje. De ouwe snoeper liet mij een mobiele telefoon na, vol met berichtjes. Voor de grap las ik er een paar. Holy fuck! Ze deden mijn oren kleuren. Blijkbaar ben ik niet de enige die zijn teerbeminde met oneerbaarheid bestookt. Pareltjes van inventiviteit, maar zeer zeker niet voor mijn ogen bestemd. Mág ik ze wel lezen?

Zo kende ik de heer Nabokov helemaal niet. Achter zijn immer stoïcijns gelaat ging, achteraf gezien, een vurige passie schuil. Het is net alsof ik nu pas, na zijn dood, geconfronteerd word met de échte heer Nabokov. Een beetje laat, maar beter dan nooit? Ik betwijfel het. Als de heer Nabokov had gewild dat ik wist wie hij was dan had hij mij zich zelf wel laten zien.

Het is een vreemde gedachte dat iemands dood openheid van zaken legitimeert. Als de heer Nabokov nog leefde, dan had ik het wel uit mijn hoofd gelaten om zijn diepe gronden te doorwroeten. Toch valt het mij zwaar om z’n berichtjes te wissen. Net of ik hem nog doder maak dan hij al is, maar dat kan natuurlijk niet.

 1. Wil zegt op 26 april 2008:

  > Als de heer Nabokov had gewild dat ik wist wie hij was dan had hij mij zich zelf wel laten zien.

  Deze uitspraak neemt aan dat sociale interactie altijd onder de exacte en doelbewuste controle staat van de desbetreffende personen.

  Wat overduidelijk slechts zelden het geval is :)

  Specifieker gezegd; misschien wilde Heer Nabokov wel, maar lukte het hem niet.

 2. jnnk zegt op 26 april 2008:

  Wist de heer Nabokov – naast schrijver ook nog vlinderdeskundige – zijn ‘vurige passie’ telkens in 160 tekens te vatten? Hmm, dat had ik niet verwacht. Ik bedoel, ik zie enkel zijn dikke pillen voor me.

  Aan de andere kant, een passionele sms van de heer Nabokov… Lijkt me toch leuk. Maar ja, dood he.

 3. mIKe zegt op 28 april 2008:

  @Wil: De goede verstaander hoort de persoonlijke noot in Uw reactie. En ja, het is een wrang gegeven dat niet iedereen goed wordt verstaan.

  @jnnk: Als een pier.

  Die mobieltjes van tegenwoordig zijn overigens levensgevaarlijk. Zo heeft de mijne inmiddels een historie van zo’n duizend berichtjes. Nou wil ik niet beweren dat ze stuk voor stuk compromitterend zijn, maar mocht dit toestel in verkeerde handen vallen dan ben ik dus wel mooi de sjaak!

 4. Actiereactie zegt op 3 mei 2008:

  Ik reserveer alvast een url.

Voeg een reactie toe

N.B. Het e-mailadres wordt nooit gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *