Socrates was zo U weet gewoonlijk op de agora (marktplaats punt gr) te vinden, om aldaar de jeugd te bederven. Tegenwoordig noemen we een dergelijke plek in modern Latijn een forum, en hoeven we er zelfs de deur niet meer voor uit. Het internet is er immers vol van, met dit verschil dat de jeugd heden ten dage geen Socrates meer nodig heeft om te bederven. Dat kan ze helemaal zelf.

Ik moet U bekennen nog nooit aan een forumdiscussie deelgenomen te hebben. Als ik er al eens langs sjees, valt het niveau me meestal een beetje tegen. Het concept van zo’n forum vind ik niettemin alleraardigst, en ik kan me bijna niet voorstellen dat er geen hele goeie bestaan. Alles staat of valt natuurlijk met de deelnemers, maar er zijn er vast meer als ik.

Kent U ze?

 1. Oscar zegt op 20 februari 2009:

  En óf ik ze ken!

  Maar ik ga u natuurlijk niet aan uw wijsneus hangen waar u ze vinden kunt.

  Ook ik hecht namelijk aan enig niveau.

 2. Liesan zegt op 21 februari 2009:

  Ja

 3. stoethaspel zegt op 21 februari 2009:

  Zoals op een marktplein, in de tijd van Socrates of in een engels park de kwaliteit fluctueert al naar gelang wat de bezoekers en beheerders aan kwaliteit inbrengen, zo doet het dat ook op de digitale variant. Wat vorige maand nog een forum was waar op zinvolle manier gediscussieerd werd is een maand later mogelijk al teloor gegaan aan trollen en ander digitaal ongemak.

 4. Mai zegt op 21 februari 2009:

  Goh, dat gevoel heb ik ook wel eens gehad… ben benieuwd of er hier een ‘goede tip’ verschijnt…

 5. mIKe zegt op 23 februari 2009:

  Het interessante van een forum vind ik de ‘veel op veel relatie’ (in tegenstelling tot de ‘één op veel relatie’, die een weblog kenmerkt): iedereen schrijft en iedereen reageert. Dat geeft een totaal eigen dynamiek. Met een groep gedreven mensen kan dat iets heel moois worden, lijkt mij. Met dit in het achterhoofd heb ik weleens serieus overwogen om zelf zo’n forum te bouwen, maar wie is er zo gek om daaraan mee te doen?

  Een zoektocht naar bestaande fora met focus op onderwerpen die mij boeien (U weet wel, filosofie, literatuur, sex et cetera) leverde bedroevende resultaten op. Vragen als ‘Wat lees jij nu?’ die beantwoord worden met een boektitel, dat soort werk. Daar wordt een mens niet veel wijzer van. Wellicht zijn de beste fora besloten feestjes, vandaar dat ik ze niet vind.

 6. jan zegt op 23 februari 2009:

  Ik heb wel eens deelgenomen aan het Volkskrantforum. Totdat ik ontdekte dat het werd gedomineerd door drie of vier mensen die telkens in andere bewoordingen hun mening opdrongen. Sinds die tijd mijd ik fora als de pest.

 7. Oscar zegt op 23 februari 2009:

  @jan: evenzo verdroot het mij zeer dat ik onlangs uit betrouwbare bron moest vernemen dat mIKe stiekem steeds onder een andere naam zijn eigen stukjes becommentarieert.

 8. mIKe zegt op 24 februari 2009:

  Nou ja, ‘steeds onder een andere naam’, dat is wat overdreven. Achter vrijwel elke naam schuilt een mens van vlees en bloed. Alleen Oscar, die bestaat eigenlijk niet. Ik beken.

 9. mIKe zegt op 2 maart 2009:

  Een fijne tip: nu ik het gevonden heb weet ik dat ik iets als metafilter zocht. Ideaal voor in Uw feedreader, evenals zijn zusje ask.metafilter met nóg meer forumpret. Het loont de moeite kennis te maken, mocht U onbekend zijn met dit fenomeen.

 10. meneer Walski en ik zegt op 5 maart 2009:

  Je kunt natuurlijk ook een zwik co-auteurs toelaten op je blog en op die manier talrijke interessante items laten aansnijden waar veel boeiende discussie op volgen. Een soort forum met je eigen toelatingsregime dus. Ik zie dat mikzforum.nl nog niet bestaat….

 11. mIKe zegt op 6 maart 2009:

  @meneer Walski en ik: Die zwik is de crux. Zomaar een groepje bloggers bij elkaar zetten werkt niet, denk ik. Het zouden geestverwanten moeten zijn, een vriendenclub met een eigen signatuur. Als ik al een zwik vrienden heb, dan zijn de meesten ook nog eens digibeet. Dat schiet dus niet op.

  Een écht forum heeft minstens een stuk of 20 schrijvers nodig die er hun hart en ziel in leggen om enig momentum te hebben, om überhaupt van de grond te kunnen komen. Laat U het me even weten als U ze gevonden hebt? :-)

 12. bjorn zegt op 10 maart 2009:

  Ik zie veel van de “habitué’s” alhier nog wel open staan voor zo’n initiatief…

Voeg een reactie toe

N.B. Het e-mailadres wordt nooit gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *