Ze houdt zielsveel van de man die niets is zonder zijn vrouw, haar man. Die liefde toont zich in zijn werk, dat zich misschien nog wel het best laat omschrijven als visuele filosofie. Skazka skazok (de Russische titel is te mooi om te vertalen) heet de animatiefilm, die laat zien waarvan men niet spreken kan. Francesca Yarbusova, de vrouw van het genie, schept de wereld die haar man tot leven brengt. Zij maakt de figuren, tekent, schildert ze, en hij laat ze bewegen met behulp van een ingewikkelde constructie van glasplaten, wieltjes en touwtjes. Allesbehalve een computer. De gouden slak, zoals Yuri Norstein weleens wordt genoemd, is maanden bezig met één minuut film, en het resultaat is dan ook verbluffend.

Een week geleden wees Mijnheer Lijstje mij op Egel in de mist. Tot op dat moment was Yuri Norstein mij onbekend, maar sindsdien is hij in mijn gedachten, niet in de laatste plaats door zijn huidige project: al meer dan vijfentwintig jaar werkt hij aan de mooiste animatiefilm aller tijden, De mantel, naar een verhaal van Nikolaj Gogol. De gouden slak heeft inmiddels een half uur voltooid, en is daarmee op de helft. De tijd dringt echter, want Yuri is nu zevenenzestig. Ik stel me deze baardige Rus soms voor, ’s ochtends aan het ontbijt, in alle rust, zijn vrouw aan zijn zijde, terwijl hij de dag die komen gaat bespreekt. Een dag die lijkt op alle andere, en die hij beleeft alsof het zijn laatste is. Samen met Francesca, zonder wie hij niets is. Zij is de liefde van zijn leven, en dat is al wat telt.

 1. Mijnheer Lijstje zegt op 12 maart 2009:

  Schitterend mIKe, heerlijk om te lezen. De Gouden Slak, schitterend.

 2. mIKe zegt op 16 maart 2009:

  En heerlijk om te kijken, Mijnheer Lijstje :-)

 3. Anoniem zegt op 3 april 2009:

  Zij wil graag nog wat van hem lezen.

 4. Sas zegt op 15 april 2009:

  Heeft U nog een schakel met de buitenwereld?

 5. Oscar zegt op 15 april 2009:

  …of hoe zit dat precies?!

 6. ylsa zegt op 21 april 2009:

  De langste adempauze ooit?

 7. Daniël zegt op 28 april 2009:

  Voorstel voor een stukje, want het hoeft niet altijd van een grenzeloze genialiteit:

  “,”

  OK?

Voeg een reactie toe

N.B. Het e-mailadres wordt nooit gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *