Soms maak ik mij dan zorgen. “Doe ik het wel goed?” Onzekerheid, telkens maar weer die verdomde onzekerheid. De vraag die in dit geval opborrelt is of de frequentie van het verschijnen van mijn stukjes wel enigszins acceptabel is. Date ik wel vaak genoeg up?

Voordat dáár uitsluitsel over gegeven kan worden, dient er allereerst duidelijkheid te zijn over de ideale update-frequentie. Wat is die dan wel?

Na hier een zestal seconden over nagedacht te hebben, kom ik al snel bij de Oude Grieken terecht. Was het niet Euclides die ooit iets schreef over het verdelen van een lijn L in twee delen a en b zodanig dat de verhouding a:b gelijk staat aan L:a? Was het niet een of andere maffe Italiaan die in vijftienhonderdzoveel schreef over de Gulden Snede, daarmee doelend op precies deze verdeling? Was het niet juist deze Gulden Snede die de ideale verhouding in schilderkunst (Michelangelo), muziek (Mozart), wiskunde (Fibonacci) en architectuur (LeCorbusier) bepaalde? Is het dan niet meer dan logisch om hier de edele kunst van het webloggen (mIKe) aan toe te willen voegen?

Voor de fijnproevers onder ons even snel de bepaling van dit magische getal. Stel L=1, dan is a+b=1. Een simpele substitutie voor a/b=L/a geeft a/(1-a)=1/a. Waaruit dan weer volgt

a2+a-1=0

Oh ja! Feest der herkenning. De gulden snede staat gelijk aan

a = (1 + √5)/2 ≈ 0.618

Met andere woorden, het zou eigenlijk wel prachtig zijn om 0.618 stukje per dag te schrijven. Volgens de zojuist verantwoorde, ideale update-frequentie.

Een kleine blik achterom leert dat ik nu zo’n 49 stukjes heb geproduceerd in 127 dagen. Oei, oei. Een update-frequentie van 0.38. Mijn hemel, er is nog vreselijk veel te doen willen wij van een perfect weblog spreken. De moed zinkt mij bijkans in de schoenen.

Maar … zo zie ik opeens, er is nog niets verloren! Nemen wij namelijk de Gulden Snede van de Gulden Snede, 0.618*0.618, dan vinden wij, inderdaad, mijn update-frequentie van 0.38 die dus bijna nog mooier is dan de Gulden Snede zelf.

Ik wist ook wel dat ik goed bezig was.

 1. Mijnheer Lijstje zegt op 29 oktober 2002:

  mIKe, mooie berekening maar eh: waarom rekent u in dagen. Dus 0.168 stukje per _dag_? Komt u via een GSBM (Gulden Snede Berekenings Methode) op precies 1 dag uit???

 2. mIKe zegt op 29 oktober 2002:

  De eenheid van de update-frequentie van een weblog is “aantal stukjes per dag”. Dit zal waarschijnlijk binnenkort aan het SI-stelsel worden toegevoegd (maar is inderdaad nu nog niet het geval, vandaar Uw verwarring).

  De officiële tijdseenheid seconde blijkt in dit geval niet werkbaar.

 3. Mijnheer Lijstje zegt op 29 oktober 2002:

  Waarom Weet ik hier niets van??? Ik dien van al deze Wijzigingen verWittigd te worden, wil het Werkbare Waarde hebben, Waarde mIKe. Ik ben immers MIJNHEER LIJSTJE. IK ben het die lijstjes bijhoudt van stelsels en opsommingen. Zonder mij geen nieuwe eenheden.

  Als u belangstelling hebt, kan ik u een lijstje doen toekomen van mijn lijstjes. Het zijn er al heel wat!

 4. lief meisje zegt op 6 april 2004:

  juuuuuw de seute, wa ne wiskunde… kmoet een werkske make.. geïntresseeerd om het in mijn plaats te doen??

Voeg een reactie toe

N.B. Het e-mailadres wordt nooit gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *