Iemand van arrogantie betichten, dát is pas arrogant. Want wie bent U nu helemaal om over een ander te mogen oordelen? Het verhaal wordt vanzelfsprekend anders wanneer U Uzelf, en niet een ander, arrogant noemt. Voor de ene verstaander bent U in dat geval dubbel arrogant wegens eerder genoemde reden, voor de andere ontkracht U op slinkse wijze Uw eigen arrogantie door de rol van relativerende zelfbeschouwer te spelen. In werkelijkheid bent U echter helemaal niet arrogant, maar om dat te kunnen begrijpen, zult U zeggen, dat is voor de rest van de wereld natuurlijk te hoog gegrepen.

Af en toe stuit ik wel eens op mensen die zichzelf het stempel der arrogantie op het voorhoofd menen te moeten drukken. Ik durf zelfs te stellen dat dergelijke personen zich onder mijn exquise lezerspubliek bevinden. Met enige graagte hoor ik hen aan. Ik word immer vervuld van een zekere genegenheid jegens deze figuren, en denk al snel: “Deze mens is helemaal niet arrogant, doch slechts sympathiek.”

Waarna ik mij dan weer afvraag of het ook van arrogantie getuigt wanneer men iemand beticht van het feit dat hij juist niet arrogant is.

 1. Mijnheer Lijstje zegt op 29 december 2002:

  Een weblog beginnen, da’s pas arro!

  Welkom terug, mIKe! Ik ben ook weer in Nederland!

 2. mIKe zegt op 30 december 2002:

  En ook U welkom terug, heer Lijstje! Ik was al bang dat U dit land nimmer meer betreden zou (hetgeen ik dan ook nog begrepen had, maar wel betreurd).

 3. lyptanice zegt op 30 december 2002:

  Alleen dìe eigenschap is niet zo erg. Maar irritant, arrogant èn pedant samen is bijzonder flamboyant!

 4. R&Bplaya zegt op 13 maart 2003:

  Kent arrogantie niet 2 kanten? Positieve en negatieve? (vb. Vooraf aan een wedstrijd zeh je: “Ik scoor 5 keer” (positief, want je hebt zelfvertrouwen) of zeg je: “ik ben de beste van mijn team” (negatief, als het feit is dat je zeker niet de beste bent (wat dus weer duidt op kapsones hebben).
  Graag uw reactie hierop, want ik had er gisteren (woensdag 12-03-2003) een discussie over.

 5. mIKe zegt op 13 maart 2003:

  U heeft helemaal gelijk, mijnheer of mevrouw R&Bplaya. Het gaat er dan ook om met welk doel U arrogant bent. Uw genoemde positieve arrogantie is bedoeld om Uzelf op te peppen. De negatieve variant wordt juist gebruikt om een ander neer te halen.

Voeg een reactie toe

N.B. Het e-mailadres wordt nooit gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *