U bent aantrekkelijk.

Nogal logisch, want U bezit massa. Eeuwen terug wist Newton reeds te vertellen dat alles wat maar enigszins gewicht in de schaal legt een zekere aantrekkingskracht uitoefent. Daarnaast mompelde deze man ook nog het een en ander over een omgekeerde evenredigheid met het kwadraat van de afstand.

Hij vatte het samen in een formule, die we hier verder voor het gemak maar even als bekend veronderstellen. Simpel gezegd komt het er op neer dat de aantrekkingskracht van een object toeneemt naarmate de massa groter wordt. En tevens, hoe verder het object van U verwijderd is hoe kleiner deze zelfde kracht.

Twee kanttekeningen wil ik hierbij plaatsen.

Allereerst weet ik uit ervaring dat iemand klein van stuk niet noodzakelijkerwijs minder aantrekkelijk is dan een uit de kluiten gewassen persoon. Mijn hemel, hoe ik mij ooit aangetrokken wist door iemand met zo’n bescheiden gewicht. Doch andersom gaat het eigenlijk ook weer niet op. Een stevig gebouwd, welgeproportioneerd mens wint het soms juist wel in aantrekkingskracht van een scharminkel. Soms, zoals gezegd, misschien ook niet.

De combinatie massa en aantrekkingskracht is dus op zijn minst nogal ongelukkig gekozen, en doet de vraag rijzen of aantrekkingskracht überhaupt wel afhankelijk is van massa. Ik denk het dus niet. Heel andere factoren spelen ongetwijfeld een veel belangrijker rol. Zoals daar zijn een verleidelijke oogopslag, een sprankelende gevatheid, de fijngevoeligheid die zich uit in een verlegen lach of een voorzichtige aanraking, en zo nog misschien het een en ander.

Ten tweede, over afstand gesproken, huldigt de heer Newton het credo ‘uit het oog, uit het hart’, en heeft daar zijn formule op aangepast. Hij gaat echter voorbij aan de pijn van het smachten die ontstaat wanneer Uw geliefde zich niet in Uw direkte nabijheid bevindt. Als dat geen intense aantrekkingskracht is, dan weet ik het niet meer.

Wat de heer Newton zich verder helemaal niet kon voorstellen is een relatie zoals ik die bijvoorbeeld met U onderhoud. Wat is de fysieke afstand tussen U en mij? Feitelijk onbekend, maar toch ook zo groot als U zelf wilt. Het maakt de eerder genoemde formule minder bruikbaar wanneer ik probeer Uw aantrekkingskracht op mij te berekenen.

En toch kan ik U vertellen dat ik het bescheiden contact met U middels Uw reakties koester. En dat ik de verleiding om Uw reakties of mail te verslinden nooit kan weerstaan. Dat ik zelfs Uw website lees, mocht U mij daar de mogelijkheid toe geven.

Vrijwel alles wat beweerd wordt is afhankelijk van de context. Doch het zal U verheugen als ik U vertel dat U zowel volgens Newton als volgens mij aantrekkelijk bent.

 1. Liesan zegt op 28 januari 2003:

  Insgelijks :)

 2. Actiereactie zegt op 29 januari 2003:

  Heb ik weer, ik kan me ook werkelijk nergens vertonen of men vindt mij maar aantrekkelijk…

  Overigens valt er wel degelijk iets te zeggen voor de aantrekkingskracht van massa, neem nu die van de grijze cellen. Hoewel ook daar, als met alles, vooral de toepassing bepalend is.

 3. frédéric zegt op 29 januari 2003:

  Blij dat ik het zelf voor een keertje niet moet zeggen.

 4. Mijnheer Lijstje zegt op 29 januari 2003:

  De appel moet zeker niet onbesproken blijven in deze context want was het niet de appel die Newton op zijn ideeen bracht, toen hij onder een boom lag. En was het ook niet de appel die al een aantrekkingskracht op Eva uitoefende. Kortom, de appel speelt binnen diverse verhalen en theorieen omtrent deze materie een grote rol. Denk aan Sneeuwwitje, en de prins, die tot Sneeuwwitje was aangetrokken terwijl zij zich in een stuk appel verslikt had. De appel op Willem Tell’s hoofd. Het feit dat de pijl de appel raakte, is niet te danken aan het geoefend oog van de schutter, maar puur door het feit dat de pijl eenvoudigweg werd aangetrokken door de appel (ik weet niet zo snel wie de pijl afschoot, als de appel op Willem Tell zijn hoofd lag, hijzelf kan het dus niet geweest zijn, terwijl ik dat toch wel stiekum altijd dacht).

  Verdere voorbeelden weet ik even niet te verzinnen. Maar wat ik wil zeggen, is: let op de appel.

 5. Liesan zegt op 30 januari 2003:

  en de appelwaarde misschien :)

 6. Puck zegt op 30 januari 2003:

  @Mijnheer Lijstje:
  “The apple is considered a complex symbol which can represent a women’s breasts or, as in the story of Adam and Eve, temptation and sin (Prostas).”
  (Alhier: studentweb.tulane.edu )

  Overigens legde Wilhelm Tell de appel op het hoofd van zijn zoontje, en schoot hem er zelf af.
  hier: users.pandora.be – en hier: http://www.omroep.nl )

  Terzijde:
  “wie is mijnheer lijstje?
  Vraagt U het hem zelf!”

  – Bij deze.

 7. Cranium zegt op 30 januari 2003:

  Ik kan niet anders dan toegeven dat dit wel de fraaiste theorie achter Newton’s formule is, die ik ooit heb gelezen. Er rest mij een dag met een onverwoestbare glimlach, vrees ik.

 8. Mijnheer Lijstje zegt op 30 januari 2003:

  Ik ben Mijnheer Lijstje. Ik ben een goede vriend van mIKe. We waren ooit collegae en toen werden we vrienden. Nu zijn we alleen nog vrienden, want ik heb mijn baan opgezegd sinds kort en doe nu helemaal niets meer. Ik leef van mijn spaarcenten en ben nog enigszins verdwaasd omdat ik geen gezeur meer van managers en klanten en ander werkschuw tuig aan mijn kop heb. Kortom, totdat de portommonee leeg is, ben ik de gelukkigste mens ter aarde.

 9. mIKe zegt op 30 januari 2003:

  Appels met borsten, in plaats van peren, vergelijken is erg verfrissend, Puck. Hou ik in het achterhoofd als ik mijn tanden zet in mijn eerst volgende Elstar.

 10. Dr.D zegt op 31 januari 2003:

  Weet mijnheer Lijstje hoe lang de tunnel is?
  Gevoelsmatig?
  En de massa maal versnelling…

 11. Mijnheer Lijstje zegt op 1 februari 2003:

  Ik weet niet zo veel over massa maal versnelling als mIKe, en gevoelsmatig al helemaal niet, ik weet wel wat over appels, nl dat ik Granny Smith appels het lekkerst vind, maar nu heb ik gisteren begrepen dat die het minste vitamines hebben.

 12. Roseliek zegt op 2 februari 2003:

  Als we appels met borsten gaan vergelijken, dan hou ik het toch liever bij bananen…

Voeg een reactie toe

N.B. Het e-mailadres wordt nooit gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *