Het kan zijn dat U de heer Leonardo Pisano Fibonacci associeert met konijnen. Of met de Gulden Snede. Of met recursief rekenen. Misschien associeert U Fibonacci helemaal nergens mee, maar dan toch zeker wel na lezing van het volgende.

Op een mooie dag in het jaar 1202 krabde Leonardo, de jongen met de hazentanden, zich eens achter de oren, nadat hij zichzelf de voor de hand liggende vraag had gesteld hoe snel konijnen zich vermenigvuldigen. Idealiter dan. Aangezien hij op dat moment geen proefkonijnen tot zijn beschikking had, maar slechts pen c.q. ganzenveer en papier, sloeg hij aan het rekenen aan de hand van een paar eenvoudige aannames.

Na enig getob kwam hij tot de legendarische getalreeks, die sindsdien zijn naam draagt.

1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, … (U kunt de rij zelf wel vervolgen)

De cijfers geven het aantal (uiterst vruchtbare) konijnenparen aan waaruit een konijnenpopulatie iedere opeenvolgende maand bestaat. De reeks is daarnaast nauw verwant met de Gulden Snede, en is een schoolvoorbeeld van een recursieve rij. De geïnteresseerde wordt met klem naar Google doorverwezen, en zal zien dat het halve internet is volgeschreven met bespiegelingen over deze getalreeks.

Vanwaar deze omstandige inleiding van dit stukje?

Welnu, ik heb een konijn en zijn naam is Pardoes.

“Ach, wat lief”, glimlacht de ene lezer. “Het interesseert me geen ruk”, zegt de ander. Dat laatste interesseert mij dan weer geen ruk. Zelfs ik heb een zachte kant, en als het mij belieft iets over mijn konijntje te schrijven dan heeft U zich daarbij neer te leggen.

Vader en moeder van Pardoes komen uit een kort- respectievelijk langharig geslacht en Pardoes heeft zelf nooit kunnen kiezen. Waarmee ik wil zeggen dat de korte, zwarte vacht die z’n lijf bedekt nogal contrasteert met de ondertussen grijze, lange lokken op z’n hoofd. Zindelijk en goed van zin als hij is loopt hij vrijelijk door mijn huis.

Pardoes heeft ondertussen de respectabele konijnenleeftijd van 10 jaren bereikt, waarmee hij bijkans bejaard genoemd mag worden. In niets toont zich dat. Als een dolle rent hij bij tijd en wijle door het huis, vliegt geregeld uit de bocht, jaagt eventuele bezoekende huisdieren, honden of katten, zonder een spoor van angst op en komt mij vervolgens nederig een strohalm brengen.

De gedachte dat hij het ooit voor gezien zal houden verdring ik hardnekkig.

De wildebras die hij soms is, staat in schril contrast met de sfinx die hij meestal pleegt te zijn. In diepe contemplatie ligt Pardoes normaalgesproken uitgestrekt in een deuropening. De denker. Gedachten over Fibonacci en getallenreeksen gaan dan door dat hoofdje. Of misschien denkt hij wel aan vrouwen, dat weet ik niet.

Het zal nu nog een week of wat duren, maar dan weet ik in ieder geval zeker waar hij op dat moment aan denkt. Wanneer de lente voelbaar in de lucht hangt is Pardoes niet meer te houden. Volkomen verloren in aanvallen van dierlijke lust bespringt hij ieder kussen, rijdt hij tegen ieder been op, en hupt hij radeloos door de kamer op zoek naar zijn vrouw. Die er niet is.

Deze bui valt zeker niet bij iedereen in goede aarde, maar ik kan niet anders dan weemoedig en vol begrip toezien.

Pardoes is een prachtbeest, en ik voel me sterk verbonden. Wat ik me tot op heden echter nog altijd afvraag is of ik me nu met hem identificeer of hij zich met mij.

 1. Roseliek zegt op 6 maart 2003:

  De groeten aan Pardoes van mijn konijn Flip.

 2. Puck zegt op 6 maart 2003:

  Oh! Ik ook groeten doen.
  Groeten van vh Olivier, vh Tineke/Tinus en de broertjes Ruben, Paul, Samuel en Mukkie. Ook ‘vh’, vrees ik.
  (moet wel even benadrukt dat de factor ‘vh’ nooit aan mij te wijten was. Ik was zelfs heel tolerant en zorgzaam toen Tineke pas na drie maanden een Tinus werd)

 3. CasaSpider zegt op 6 maart 2003:

  En heeft Pardoes ook zijn bijdrage geleverd aan de immer voortschrijdende reeks van Fibonacci?

 4. Mijnheer Lijstje zegt op 7 maart 2003:

  Kent u de getallenreeks van Pardoes?? Die is:
  0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, … (U kunt de rij zelf wel vervolgen).

  Beste lezers, mIKe vraagt zich af waar Pardoes aan denkt. “Misschien wel aan vrouwen”, mijmert hij. Welnu, ik ben geboren en getogen op een boerderij en weet precies waar Pardoes aan denkt. Namelijk waar alle mannen-konijnen continu aan denken en dat is copuleren met vrouwtjes-konijnen. Ik leg dit al jaren aan mIKe uit, en zeg dat hij iets aan moet schaffen voor Pardoes. Desnoods een hamster waar hij op kan raggen. Maar nee, nog steeds is Pardoes alleen, en dan maakt mIKe zich zorgen dat Pardoes er niet meer zal zijn. Als ie Pardoes nou eens de kans gaf zich te vereeuwigen, middels nageslacht. Dan leeft Pardoes en langer (sex maakt energiek), en voort.

  Namens Pardoes,
  Mijnheer Lijstje

 5. Puck zegt op 7 maart 2003:

  Een hamster?? Zeg Mijnheer LIjstje,et alle respect, maar bent u nu helemaal gek geworden??
  En hoe ziet u daaruit nageslacht komen? Weet u niet dat twee dieren van een verschillende soort geen (vruchtbare) nakomelingen kunnen krijgen, en dat wat dat aangaat uw voorstel redelijk zinloos is?
  Als Pardoes zonodig moet, schaft Mike hem maar een opblaaskonijn aan.

  Geschokt,
  namens de hele hamsterpopulatie,
  Puck

 6. Actiereactie zegt op 7 maart 2003:

  “Wat ik me tot op heden echter nog altijd afvraag is of ik me nu met hem identificeer of hij zich met mij.”

  Identificeren, komt hierbij niet vaak herkenning om de hoek? De vraag die u zich dan vervolgens mocht stellen, en uw lezers met u, is hoevaak u zichzelf aantreft, volkomen verloren in aanvallen van dierlijke lust ieder kussen bespringend, tegen ieder been op rijdend, en u radeloos door de kamer hupt op zoek naar uw vrouw.

 7. Willem zegt op 7 maart 2003:

  Gisteren nog.

  Omstanders werden toen een beetje zenuwachtig van me.

 8. Mijnheer Lijstje zegt op 7 maart 2003:

  Beste Puck,

  Even wat misverstanden wegnemen: in bepaalde gevallen kunnen twee dieren van een verschillende soort wel nageslacht krijgen. Neem bijvoorbeeld een paard en een ezel met als resultaat een muilezel. Zo zijn er nog wat voorbeelden. Wat dat betreft moeten we dus niet uitsluiten dat Pardoes een hamster zou kunnen bezwangeren. Stel je eens voor, een klein hamstertje met flaporen. Pardoes zou zich bescheuren. Het hamstervrouwtje zou het best lekker vinden om door zo’n stoer en sterk konijn (“ik heb al drie electriciteitskabels doorgeknaagd maar daar kan ik dus best wel tegen”) benaderd te worden en zou zich direct aanbieden. Pardoes zou na 10 jaar onthouding dit hamstertje de beste nacht geven die ze ooit gehad heeft. Alleen die flaporen tijdens De Daad, dat blijft wennen natuurlijk.

 9. Puck zegt op 7 maart 2003:

  Beste Mijnheer Lijstje,

  over het werkelijk weerzinwekkend seksistische karakter dat u de potentiele relatie tussen Pardpes en Hamster toedicht zal ik maar liever zwijgen. Het zegt niet veel goeds over uw beeld van de wensen en verlangens van de (hamster)vrouw.

  Wel wil ik even opmerken dat ik in mijn reactie sprak over ‘geen (vruchtbare) nakomelingen’.
  Zoals wij allen weten is de muilezel zo onvruchtbaar als wat.

 10. Actiereactie zegt op 7 maart 2003:

  Kijk nu is dan direct de getallenreeks van Pardoes die Dhr. Lijstje in gedachten had me duidelijk geworden. (Kent u de getallenreeks van Pardoes?? Die is:
  0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, … )

 11. mIKe zegt op 8 maart 2003:

  Mevrouw Puck,

  U zou twee dingen moeten laten. Allereerst dient U zich niet op de kast te laten jagen door de heer Lijstje. Daarnaast dient U de juistheid van zijn beeld van de wensen en verlangens van de vrouw niet publiekelijk in twijfel te trekken. Het is iets waar Mijnheer Lijstje verdorie al zijn hele leven mee worstelt. En hij niet alleen. Vrijwel iedere man tast volkomen in het duister waar het de wensen en verlangens van de vrouw betreft. Waarbij ik mij haast te zeggen dat ondergetekende vanzelfsprekend de positieve uitzondering is die deze regel bevestigt.

  Overigens kan ik U terzijde mededelen dat het niet zelden het geval is dat de vrouw wat betreft de wensen en verlangens van de man in precies hetzelfde duister tast.

 12. mIKe zegt op 8 maart 2003:

  Mijnheer Lijstje,

  Heeft bij U de gedachte nooit postgevat dat Pardoes in die zin misschien wel helemaal niets om vrouwen geeft? Ik constateerde namelijk onlangs dat Pardoes steevast mijn been verkiest om tegenaan te schurgen, ongeacht de aanwezigheid van welk vrouwenbeen in mijn nabijheid dan ook. Ik kan hem wat dat betreft natuurlijk geen ongelijk geven. De kast durft hij echter nog niet uit. Wanneer ik hem in die richting een vraag stel, hupt hij verlegen weg. Ofschoon hij zich wat mij betreft nergens voor schamen hoeft.

 13. bicat zegt op 9 maart 2003:

  Schurgen doet wurgen.

 14. Liesan zegt op 10 maart 2003:

  Ik had ooit een jongetjes konijn en een meisjeskonijn, ze vonden elkaar erg lief maar het jongetjeskonijn meende toch dat mijn voeten geschikter waren voor sexuele activiteiten dan het meisjeskonijn, ooit heeft hij het meisjeskonijn uitgeprobeerd en daar kwamen direct acht babies van waarna hij van schrik de rest van zijn leven mijn voeten trouw is gebleven.

 15. Mijnheer Lijstje zegt op 10 maart 2003:

  Beste mIKe,

  Bedankt voor Uw steun in deze tijd waar men zo keihard wordt aangevallen. Ook dit, en het spijt me het te moeten zeggen, is een teken van de verruwing van de samenleving. En dat nog wel door een v-r-o-u-w!!! Waar gaat dit heen.

  Wat de geaardheid van Konijn P. betreft: er bestaan ook mannenhamsters. U zou een vrouwtje kunnen kopen, en als dat geen verhoogde activiteit bij P. oplevert, gaat u terug naar De Dierenwinkel en zegt u: “Ja, ik had dus om een mannetje gevraagd, maar ik heb de bon niet meer.” Dan dumpt u het nietsvermoedende hetero-hamstertje bij Konijn P. in het hok, die dan op ruwe wijze de werkelijke waarheid van de wereld zal ontdekken.

 16. Roseliek zegt op 10 maart 2003:

  Arme Pardoes, als hij eens wist wat er allemaal over hem geschreven en gespeculeerd wordt.

  Mijn konijn Flip heeft reeds bewezen niet kieskeurig te zijn wat geslacht betreft. Wellicht dat we Flip en Pardoes eens kennis met elkaar kunnen laten maken.

 17. Liesan zegt op 10 maart 2003:

  Is – ongeacht welk geslacht – een cavia niet geschikter dan een hamster? Moest het dan perse een niet-konijn wezen.
  Ik stel me zo voor dat er niet erg veel van een eventuele hamster over blijft.

 18. Mijnheer Lijstje zegt op 11 maart 2003:

  Het zou kunnen dat ik een cavia bedoel, ik ben niet zo goed op de hoogte van al die knaag-varianten. Een cavia mag ook. Ik zal eens op het internet kijken hoe groot een hamster is. Ik kom hier op terug.

 19. Puck zegt op 11 maart 2003:

  Mr Lijstje. Ik val u niet aan, ik geef u slechts mijn mening. Maar dat schijnt bij mij wel vaker op elkaar te lijken.
  Een hamster is pakweg 10 centimeter lang en past met gemak tussen duim en wijsvinger. Groot soort muis, maar dan staartloos.

 20. Mijnheer Lijstje zegt op 11 maart 2003:

  Nou Puck! Ik neem aan dat Pr. Bush ook “zijn mening” aan Irak gaat geven??? :=) Ik zet er maar even een smiley bij want voor je het weet heb je misverstanden. Bedankt voor de info mbt de hamster en dat is inderdaad geen doen want Pardoes is geen klein konijn! Een cavia is beter.

  Bericht aan mIKe: doe maar een cavia.

  Mijnheer Lijstje is erg verdrietig want zijn gloednieuwe ALDI laptop (waar iedereen zo enthousiast over is, ALDI heeft kwaliteitcomputerspullen en goeie service) is vanochtend gecrashed. Een CMOS Checksum error, en het toetsenbord doet het niet meer. Gelukkig kon hij alle data nog naar zijn PC overhalen.

 21. Liesan zegt op 11 maart 2003:

  Arme Mijnheer Lijstje :(

  Maar als de service werkelijk zo goed is kan het probleem weer snel verholpen zijn toch?

 22. Mijnheer Lijstje zegt op 11 maart 2003:

  Ik weet dat dit eigenlijk niet de plaats is, maar in naam van Pardoes, het geile konijn, schrijf ik het toch op, opdat iedereen wete wat er kan gebeuren als je een laptop bij de ALDI koopt:

  Mijnheer Lijstje draait het 0900 telefoonnummer van “MEDION” want zijn zojuist bij de ALDI aangeschafte laptop is alreeds kapot. Dit vindt Mijnheer Lijstje niet erg want hij heeft van ex-collegae vernomen dat de ALDI een zeer goede kwaliteit en service levert. Ook een zoektocht in Google newsgroups bevestigt dit beeld.

  “Goedenmiddag, wij zijn blij dat u ons gebeld heeft en dat we u van dienst kunnen zijn blah blah”

  (Tieteliedomdomdommuziekje)

  Helpdeskmedewerker: “Goedenmiddag”

  Mijnheer Lijstje: “Goedenmiddag, u spreekt met Mijnheer Lijstje. Ik heb vrijdag een laptop bij de Aldi gekocht en nu is ie stuk. Het keyboard doet het niet meer, ik krijg een ‘CMOS Checksum bad’ melding bij het opstarten.”

  Helpdeskmedewerker: “Wilt u de batterij er uit halen en de stroom er af halen.”

  Mijnheer Lijstje: “Oke, had ik ook al gedaan trouwens.”

  Helpdeskmedewerker: “Wilt u nu de produkt- en recovery CD er in doen?”

  Mijnheer Lijstje: “Eh, ja die procedure heb ik ook al helemaal gevolgd, ik heb een volledige reinstallatie gedaan, maar het keyboard is stuk.”

  Helpdeskmedewerker: “U moet doen wat ik zeg!”

  (Stilte.)

  Mijnheer Lijstje: “Ehh, tja.”

  (Mijnheer Lijstje vraagt zich enigszins verdwaasd af of hij inderdaad belt naar een 0900 betaalnummer om iemand te horen zeggen “U moet doen wat ik zeg”. )

  (Helpdeskmedewerker beseft dat ie een beetje te sterk overkwam en lacht een beetje onhandig.)

  Mijnheer Lijstje: “Ik ben zelf systeembeheerder en heb dit allemaal al gedaan…. Het keyboard is stuk.”

  Helpdeskmedewerker: “Oh ja, waar?”

  Mijnheer Lijstje: “Hoe bedoel je?”

  Helpdeskmedewerker: “Waar bent u dan systeembeheerder?”

  Mijnheer Lijstje: “………… ***.”

  (Het zweet breekt Mijnheer Lijstje uit, hij heeft net een klein beetje gelogen, hij is immers niet meer in dienst en dit gaat de verkeerde kant op, en dat voor 15 eurocent per minuut. )

  Helpdeskmedewerker: “Ja ja.”

  (Ijzige stilte. Helpdeskmedewerker besluit door te gaan met het voorlezen van zijn script.)

  Helpdeskmedewerker: “Wilt u nu de toetsen S – L – G indrukken en daarna de powerknop ongeveer 7 keer indrukken.”

  Mijnheer Lijstje: “Maar natuurlijk.”

  (Mijnheer Lijstje vraagt zich af: Waar zit de camera?? Straks zegt de helpdeskmedewerker: “Wilt u nu uw broek naar beneden trekken en dan de toetsencombinatie S – U – K – K – E – L indrukken.” En hoe maak ik de andere kant duidelijk dat mijn opmerking alleen bedoeld was om aan te geven dat we een aantal stappen konden overslaan en dat het geenszins de bedoeling was om aan te geven dat hij boven de (tot op het bot gefrustreerde) Helpdeskmedewerker zou staan.)

  (Al gauw begon het aanhoudende gepiep van de laptop weer. Mijnheer Lijstje houdt de hoorn bij de laptop in de hoop dat dit genoeg bewijs is voor de helpdeskmedewerker om te geloven dat de laptop kapot is.)

  Helpdeskmedewerker: “Ik ga u nu een nummer geven en dat nummer moet u op de doos plakken als de laptop opgehaald wordt.”

  (Ja ja!!!!!!!!!!!!! Het is gelukt!! Mijn laptop is nu echt officieel kapot. De laptop zal van huis opgehaald worden. Alles komt goed, Mijnheer Lijstje weet het zeker. )

  Mijnheer Lijstje gaat nu nog harder zijn best doen om een goede webdesigner te worden. Want als dat niet lukt dan moet Mijnheer Lijstje weer een baantje zoeken. Onderaan beginnen, want zijn specialisatie is dan niets meer waard op de markt. Als helpdeskmedewerker aan de slag. Bij Medion bijvoorbeeld. Dan krijgt hij van die eikels aan de lijn die gelijk beginnen te zeggen dat ze zelf systeembeheerder zijn. Maar die krijgt Mijnheer Lijstje dan wel plat met de opmerking “Drukt u nu de toetsen S – L – G in.”

  Mijnheer Lijstje hoopt dat mIKe het hem vergeeft dat hij zijn frustratie hier neerkwakt. Maar mIKe heeft daar wel ervaring mee, met mannen die hun frustratie bij hem neerkwakken. Of het nu mannen-vrienden, mannen-konijnen of mannen-ondergeschikten betreft.

 23. Roseliek zegt op 11 maart 2003:

  Mijnheer Lijstje, het wordt tijd voor uw eigen weblog. Prachtig stukje overigens.

 24. Mijnheer Lijstje zegt op 11 maart 2003:

  Dank u Roseliek, maar een eigen weblog, da’s technisch veel te moeilijk voor mij, dat kunnen alleen hele ingewikkelde mensen.

 25. Rik van der Helm zegt op 12 maart 2003:

  Ach wat een bescheidenheid opeens mijnheer Lijstje. Ietsje meer ambitie zou U sieren ! En anders wil Mike (of Blogger) u vast wel helpen. Publiek is verzekerd.

 26. Mijnheer Lijstje zegt op 12 maart 2003:

  Ja maar dan wordt het zo’n verplichting.

 27. Mijnheer Lijstje zegt op 14 maart 2003:

  Ik heb op Blogger een eigen hoekje gecreeerd, allemaal leuk en aardig maar men kan niet reageren. Nergens wordt mij de kans gegeven dit zodanig in te richten. Weet iemand raad?

 28. Roseliek zegt op 14 maart 2003:

  Mijnheer Lijstje, dat kan via rateyourmusic.com
  Voor voorbeelden kunt u op diverse weblogs kijken.

  Ik ben benieuwd naar uw stukjes.

 29. Mijnheer Lijstje zegt op 15 maart 2003:

  Dank je Rosaliek.

  Ik kreeg een e-mail van blogger met de aankondiging “Hi mijnheer, Thanks for signing up with Blogger.” Ongelofelijk dat ze zo snel reageren! Ze moeten het daar wel druk hebben! Ik ga direct vannacht nog een blog aanmaken. Ik denk dat het dan wel even langer duurt!

  Hij zei Mijnheer tegen me!!!!!

 30. meid zegt op 22 april 2006:

  I love you

Voeg een reactie toe

N.B. Het e-mailadres wordt nooit gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *