Er wordt hier te weinig in metaforen gedacht, sprak de ridder vanaf zijn kreupel paard. Hij boog zich voorover, probeerde een bloem te plukken, maar verloor het evenwicht en viel met zijn hoofd op een steen. Had hij geen gedeukt helmpje gedragen, hij was in het harnas gestorven. Vanaf de kantelen werd er gelachen. Niet onvriendelijk, maar die nuance wist de ridder met koppijn inmiddels niet meer te leggen.

Zittend op de steen omgeven door bloemrijk gras sloeg hij the Art of War er nog maar eens op na, diep van binnen beseffend dat oorlog geen kunst is. Moedeloos haalde hij even later z’n schouders op. Hij mocht dan wel een harnas dragen, een geboren vechter was hij niet. De verdedigingsmuur die voor hem opdoemde kon hij toch niet bedwingen. Hij besteeg z’n ros, en reed de open deur ongezien voorbij.

 

Het was maar goed dat hij alleen was. Anders had iemand hem vast een aansteller genoemd. Of een domkop. Ergens balkte er een ezeltje, maar niet zo hard dat de ridder het hoorde.

 1. orfelio zegt op 27 september 2003:

  Het pad van een anti-held lijkt meer bezaaid te zijn met stenen dan dat van een held op oorlogspad, zou je zo denken.

  Was dit prachtig geschreven stukje trouwens ook niet een `Zoek de verborgen spreuk-spelletje`?
  Ik denk dat ik `m weet maar ik weet hoezeer Mijnheer Lijstje van spelletjes houdt dus hij mag eerst.

 2. Mijnheer Lijstje zegt op 27 september 2003:

  Bedankt voor de hoffelijkheid, Orfelio, maar ga gerust uw gang hoor. Spelletjes zijn juist in het geheel niet aan mij besteed. Ben wel benieuwd waarom u denkt dat ik van spelletjes hou?

 3. Micheline zegt op 27 september 2003:

  Dank u, voor het plaatsen van dit prachtige plaatje van Picasso wat mij zozeer aan mijn jeugd doet denken.

 4. orfelio zegt op 28 september 2003:

  Tja, nu hou ik ook niet meer van spelletjes hoor. Ik bedoel maar, ik dacht dat we een spreuk moesten zoeken? Blijkt het de tekenaar van het plaatje te zijn die we moesten zoeken, ene Picasso.

  Ik wou U gisteren nog een compliment geven voor uw tekenkunsten, mIKe!

  @Mijnheer Lijstje
  Misschien is het toch wel tijd dat Uw weblog af is zodat ik geen verkeerde veronderstellingen rond Uw persoon meer kan maken?

 5. Mijnheer Lijstje zegt op 28 september 2003:

  @Orfelio: Nou ik ben wel zeer vereerd dat u zich voorstellingen van mijn persoon maakt. Maar een weblog had ik niet in de planning staan. ’t Is wel een spannend idee.

  Hebt u zelf een weblog?

  Ikvraag me wel af of je vervolgens een idee van iemand kan krijgen als ie een weblog heeft. Men presenteert zich toch vaak anoniem.

  Ik zou eigenlijk een weblog willen hebben voor vrienden, waarop je dan in moet loggen.

 6. orfelio zegt op 28 september 2003:

  Leuk dat U er naar informeert, Mijnheer Lijstje. Ik heb inderdaad een weblog gehad. Niet vergelijkbaar met deze van mIKe, het was meer een verzameling van linkjes. Een beetje de oervorm van weblog zeg maar.

  Onlangs heb ik trouwens, ergens, gelezen dat veel mensen op het web, het zat zijn om een nickname te gebruiken. Weet je wat ze nu doen?
  Ze gebruiken hun echte naam!

 7. bicat zegt op 29 september 2003:

  Chapeau, ook voor de ridder.

  ‘hun echte naam!’: hoe afgrijselijk platvloers.

 8. orfelio zegt op 29 september 2003:

  @bicat/kiers

  Inderdaad.

 9. Mijnheer Lijstje zegt op 29 september 2003:

  @Orfelio
  We moeten ook met de mogelijkheid rekening houden dat mensen hun echte identiteit juist onder hun schuilnaam laten zien en verborgen weten te houden in het echt. Ik ben volgens mij wel een aantal van die types tegengekomen (in het echt).

 10. orfelio zegt op 29 september 2003:

  Bedoelt u met `die types`, diegenen die in`t zwart (niet altijd) en al luisterend naar muziek komende uit hun Ipod, met de blik steevast naar de grond gericht over straat lopen?

 11. Mijnheer Lijstje zegt op 29 september 2003:

  Voor ik u antwoord kan geven: Wat is een Ipod??

 12. orfelio zegt op 30 september 2003:

  Mijn fout Mijnheer Lijstje. Laten we `Ipod` (heb er trouwens zelf geen) vervangen door `mp3-speler`.

 13. Mijnheer Lijstje zegt op 30 september 2003:

  Ok, mp3-speler, dat ken ik wel. Ben wel nieuwsgierig wat een Ipod nu toch is.

  Dat soort mensen zouden inderdaad wellicht hun identiteit kunnen verbergen maar het zouden ook mensen kunnen zijn die bijvoorbeeld de Albert Heijn mijden. Het is een lastige kwestie, Orfelio, waar ik zo geen oplossing voor weet.

 14. Dimitri zegt op 30 september 2003:

  Ik ken wel het IPOP, dat is natuurlijk het landelijk bekende Interkerkelijk Pastoraal Overkoepelend Platformoverleg maar dat is hier neem ik aan niet bedoeld?

 15. Mijnheer Lijstje zegt op 30 september 2003:

  We zullen Orfelio’s antwoord even moeten afwachten. Platformoverleg klinkt goed. Dat doet de NS volgens mij ook bij vertragingen. “Ik wil vandaag platform 7.”
  “Nee, die is altijd al, ik wil 16, ah toe nou.”

 16. Mijnheer Lijstje zegt op 30 september 2003:

  Oh nee, ik ben in de war. Het is helemaal geen platform. HEt is perron. Hoe kom ik er nou toch bij. Vorige reactie kan geschrapt worden.

 17. orfelio zegt op 30 september 2003:

  Een Albert Heijn hebben we hier niet in Belgie maar ik doe mijn best om me mensen voor te stellen die de Albert Heijn zouden willen mijden. Is dat bij jullie misschien de goedkoopste winkel? Bij ons is dat de lidl en de aldi maar die hebben jullie ook als ik me niet vergis? Krijg je bij de A. Heijn ook zo`n kleurrijk zakje om je boodschappen in te doen soms?

  Als u wil weten wat een Ipod is, Mijnheer Lijstje, dan geef ik U nu uitzonderlijkgewijs een gratis zoekbeurt op het Google orakel cadeau.

 18. Dimitri zegt op 30 september 2003:

  Orfelio, als ik me niet vergis is ‘Albert’ wel degelijk een typisch Belgisch verschijnsel. Of ben ik abuis? Hebben jullie daar niet een monarch die met deze kruideniersnaam door het leven gaat?

  Heel diep in mijzelve bespeur ik overigens een lichte erotische tinteling bij het aanschouwen van het woord ‘zoekbeurt’. Zou dit een hormonale oprisping zijn?

 19. Mijnheer Lijstje zegt op 30 september 2003:

  De Albert Heijn zakken zijn wit met groenig/blauw dacht ik. Niet zo veel aan. De Albert Heijn is juist nogal durig.

  En ik weet nu wat een Ipod is. Het is een “pocket-sized ultralight hard-drive based device” van Apple.

  Lekker zo’n zoekbeurt.

 20. Mijnheer Lijstje zegt op 2 oktober 2003:

  mIKe, mogen we nog doorgaan over de kleur van draagtassen in supermarkten of is dat te ver van het oorspronkelijk onderwerp af? Er is veel over te zeggen.

  Zelf geniet ik er wel van, maar het gaat ook om U natuurlijk.

 21. mIKe zegt op 2 oktober 2003:

  Mijnheer Lijstje, wanneer een kreupel paard verandert in een boodschappenwagentje, en wanneer een schild een draagtas wordt, dan zal ik de laatste zijn die daar bezwaar tegen heeft.

 22. Actiereactie zegt op 3 oktober 2003:

  En zo belanden wij dan bij de ridder anno heden… de jonkvrouwe slaat haar blonde lokken achterover en moppert dat in een hedentendaags huishouden meer nodig is dan slechts dat krat bier wat hij net in een soepele bewegen onder het paard schoof en het geplukte magrietje hangt in een ADHD aanval aan het zadel te huilen om die gallige zak chips, frisdrank en chocola die moeders tijdens het plaatsen van bewuste opmerking uit zijn handjes grist en teruglegt.

 23. Anoniem zegt op 16 november 2003:

  wanneer is PICASSO gestorven , geboren , in welk land woonde hij wat was er zo beroemd aan hem

 24. ik zegt op 27 oktober 2006:

  eei

 25. ik zegt op 30 oktober 2006:

  eei ik weet nix:(

Voeg een reactie toe

N.B. Het e-mailadres wordt nooit gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *