De eenzaamheid van de jongen die ik was lijkt in niets op de eenzaamheid van de man die ik geworden ben. Terwijl ik er vroeger van overtuigd was dat ik wel aansluiting vond als ik er maar naar zoeken zou, zag ik later in dat dat toch echt een vergissing was. Eerst hoorde ik niet bij de rest omdat ik er niet bij wilde horen, nu is het omdat ik anders ben. Wat ooit een keuze leek bleek domweg opgelegd.

Wat doet een man die anders is? Hij doet wat ie wil. Het specifieke geval dat ik ben stort zich van tijd tot tijd op zaken die hem raken. En dat gaat meestal met een hartstocht gepaard die hem de wereld geheel doet vergeten. Je kunt je natuurlijk afvragen of iemand nou anders is door wat hij doet, of juist zo doet omdat hij anders is, maar laten we daarover even geen haren kloven. Ik doe wat ik doe en ik doe het vaak alleen, zo simpel is dat.

Deze week heb ik slecht geslapen. Iedere nacht lag ik wakker van een probleem dat zich maar niet liet oplossen. Een technisch probleem. Het had te maken met een database. Zoals U misschien wel weet schrijf ik zo nu en dan stukjes op een weblog. Alle tekst van dat weblog wordt opgeslagen in een database. Op het laagste niveau is dat niet meer dan een verzameling van nullen en enen. Iedere letter is in feite gecodeerd. Mijn probleem betrof nou net die codering.

De voorkant van mijn weblog (dat wat ervoor zorgt dat de lezer ziet wat ie ziet), is in de loop der jaren regelmatig ververst, de database echter nooit. Inmiddels verwacht die voorkant een heel andere codering dan die waarvan de achterkant al die tijd gebruik maakte, met als gevolg dat mijn weblog zich nogal eens verslikte in speciale karakters, letters met trema’s, accenten of andere diakrieten. Het was me werkelijk waar een gruwel.

Wat mij dus te doen stond was een conversie van de database naar een ander type codering, eentje die wél raad weet met letters met karakter. Alle nullen en alle enen moesten anders. Ik zal U niet vermoeien met de details, maar neemt U van mij aan: dat is bepaald geen sinecure! Toen het mij gisteren na dagen van proberen en prakkiseren dan toch lukte om de database met behoud van data om te zetten naar utf8, de universele codering, kon ik mijn geluk niet op.

Alleen, ik kon het met niemand delen.

Ik heb nachten wakker gelegen van iets wat een ander niet deert. En dat bedoel ik dus met eenzaamheid, met anders zijn. Ook ik ben een speciaal karakter. Slechts een enkeling weet raad met mijn codering. De rest verslikt zich.

Maar alle hoop is nog niet verloren. Want vanaf heden heb ik heel wat meer noten op mijn zang. Ik kan plots dingen zeggen die ik nooit eerder heb kunnen zeggen.

世上无难事,只怕有心人

Ik kan me niet voorstellen dat niemand dat begrijpt.

 1. Actiereactie zegt op 14 november 2009:

  Nou ons Babel Fish weet het anders perfect te vertalen als altijd!

 2. Actiereactie zegt op 14 november 2009:

  Wat ik dan, als altijd weer eens niet perfect weet in te voegen in Uw commentding… eens of er nog hoop is voor dit blondje..

  In the world does not have the difficult matter, only fears the person with high aspirations

 3. Actiereactie zegt op 14 november 2009:

  Kijk nou dan!
  Er is hoop voor mij, dan toch zeker ook voor U.
  Zie U dus getroost (en vergeef mij mijn spam).

 4. Computer zegt op 15 november 2009:

  Het maakt niet uit of ik het begrijp; als ik maar weet wat ik met de tekens moet doen.

 5. Puck zegt op 15 november 2009:

  > Ik kan me niet voorstellen dat niemand dat begrijpt.

  Erhm…. hmz

 6. mIKe zegt op 16 november 2009:

  @Actiereactie: Ik vind Uw vertaling eigenlijk veel mooier dan ‘waar een wil is, is een weg.’

  Denk ik nota bene mijn lezersschare wat te vergroten door nu ook in het Chinees te gaan publiceren, reageert er niet één. En ze zijn nog wel met een miljard!

  Ach, door U zie ik mij al jaren getroost, mijn waarde :-)

  @Wil: Ik zal Uw reactie doorgeven aan John Searle. Dat zal hem leren!

  @Puck: Hoe krijgt U dát nou weer voor elkaar??

  Wat U laat zien mag helemaal niet! Bah. Ik vrees dat mijn nachten vanaf nu weer slapeloos zullen zijn …

 7. Dr.D zegt op 18 november 2009:

  Ach, zolang de karakters niet een bepaalde boodschap van een triade vertegenwoordigen blijft U waarschijnlijk buiten beeld voor justitie…
  Dus kan U blijven zeggen, zeg maar……..

 8. Van de Pot Gerukt zegt op 19 november 2009:

  Als U de slaap niet kan vatten ga terug naar de essentie van uw blog en tel de nullen en enen.

  Was getekend

 9. Mijnheer Lijstje zegt op 22 november 2009:

  mIke, ik lees dit nu pas! Je bent een held. Ik heb uren besteed aan character encoding, en hoe meer je leest, hoe verder je er in wegzakt.

  De voorkant in utf-8, de database naar utf-8 geconverteerd, en dan kan het ook in php nog misgaan. Die database is een soort doos van pandora, de documentatie is slecht en die ene mens die het snapt die kan weer niet schrijven: ik kan alleen maar diepe bewondering uiten dat het u gelukt is.

 10. Ali zegt op 25 december 2009:

  Wat u schrijft over speciale karakters vind ik erg treffend. Het is wáár dat de jongen denkt dat ‘het’ wel ‘goedkomt’ en dat de man vaststelt dat ‘het’ gewoon blijft duren. Afwisselend worstel en heb ik hier vrede mee.
  Groet.

Voeg een reactie toe

N.B. Het e-mailadres wordt nooit gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *