Een week geleden plaatste Ramsey Nasr een stuk in de krant over de normloosheid van dit land. Een paar dagen later komt Frits Abrahams in zijn column tot de conclusie dat hij niet ziet wat Nasr ziet, maar daarentegen ‘een land waarin ik omringd word door talloze mensen van goede wil en met een normaal ontwikkeld normbesef’. Ieder tijdvak kent deze discussie, en het doet er eigenlijk niet zoveel toe wie er nou gelijk heeft: het is maar hoe je het bekijkt. Waar het huidige tijdvak zich wél in onderscheidt is het aantal manieren waarop je kunt kijken. Dat aantal is groter dan ooit, en daarom is het tegenwoordig makkelijker om het met elkaar oneens te zijn. Men heeft het namelijk niet vanzelfsprekend over hetzelfde.

Ieder mens heeft een beeld van de wereld. De contouren van dat beeld worden in belangrijke mate door de media geschetst. Een eeuw geleden was daar de krant. Men kon discussiëren over het nieuws, maar men had het in ieder geval over hetzelfde nieuws ‘van een onzer verslaggevers’. Inmiddels heeft iedereen zijn eigen krant, met zijn eigen verslaggevers en zijn eigen nieuws, die we voor het gemak maar even het internet zullen noemen. Ik ben ervan overtuigd dat mijn internet het Uwe niet is.

Laten we eens kijken hoe dat er nou uit ziet, dat internet van mij, en waarom ik denk dat dat het Uwe niet kan zijn. De belangrijkste poort waar ik sinds jaar en dag gebruik van maak laat zich samenvatten in drie letters: RSS. Op moment van schrijven ben ik geabonneerd op 282 feeds. Dat lijkt belachelijk veel, maar daar zitten uiteraard ook veel ‘slapende’ sites tussen. Schrikbarender is wat de statistieken mij vertellen: “Sinds 13 juni 2008 heeft U in totaal 71.205 items gelezen.” Het is in ieder geval duidelijk dat de methode RSS voor mij niet van enig belang gespeend is, al ben ik momenteel bezig een en ander af te bouwen. De kans dat U precies dezelfde 282 feeds leest als ik lijkt me hoe dan ook verwaarloosbaar. Feit blijft dat dit mijn wereld kleurt: RSS is mijn zelfgeblazen bubble. Natuurlijk is er meer. Zo mag ik graag verdwalen in het labyrint van reddit, met zijn obscure subreddits waar de meest fantastische discussies worden gevoerd. Of MetaFilter en AskMeFi, ook planeten op zich, van waaruit ik weer verder reis, de ruimte in.

Wat mij de laatste tijd opvalt is dat ik bepaalde sites bewust niet meer lees (buiten de sites die ik niet eens kan lezen zonder er onpasselijk van te worden). Het zijn vooral de sites die Ramsey Nasr in min of meerdere mate gelijk geven, ofwel door hun platheid ofwel door het wijzen op die platheid. Ik weet van het bestaan van de rotte kern, maar zie er het nut niet meer van in om me te verdiepen in de normloosheid van anderen. Ik heb mijn handen vol aan het op de hoogte blijven van alles wat me werkelijk interesseert. Al heeft Nasr gelijk, ik zie de wereld liever als een Abrahams. Dat is een keuze, misschien naïef.

 1. Liesan zegt op 3 april 2012:

  Ik heb moeite met ‘rotte kern’, rot ja, kern nee. Maar misschien geloof ik nog teveel in de ziel en hecht teveel waarde aan het idee van een kern die dan natuurlijk het schone en het ware dient te vertegenwoordigen :) (nu moet ik mij bij dhr Swaab melden neem ik aan)
  Maar dat terzijde.
  Ook ik zie liever als een Abrahams, temeer omdat het mij de enige oplossing lijkt mocht mijnheer Nasr dan toch gelijk hebben.

 2. mike zegt op 3 april 2012:

  @Liesan: Verrek, nu je dit zegt zie ik opeens dat ik iets schreef wat ik niet per se zo bedoelde. De rotte kern sloeg in eerste instantie op dat deel van het internet dat ik zoveel mogelijk links laat liggen (in tegenstelling tot de niches waar ik zelf graag vertoef), en niet op de vermeende rotte kern die iedereen zou hebben. Maar zo kun je het dus wel lezen! Dat ondergraaft zo ongeveer het hele stukje ;-)

  Als ik U was zou ik de heer Swaab doorverwijzen naar de heer Keizer, en zelf gewoon blijven geloven in wat voor U van waarde is.

 3. maarten zegt op 4 april 2012:

  Vermoedelijk heb ik er ook 200 feeds, of iets daaromtrent. (Ik kan zo snel niet vinden waar je dat kan tellen, dit is de schatting). Het zou een aardig experiment zijn te kijken waar onze internetten elkaar overlappen.

  Marjolein Februari (in mijn rss-reader) had ook wel een aardig commentaar op het stuk van Nasr.

  “Spreken ze wel eens een Nederlander die niet ook in het opiniërende circuit werkt?”

  Het politiek gekrakeel staat zo ver van de dagelijke werkelijkheid dat het vaak prettig is het te negeren.

 4. mike zegt op 5 april 2012:

  @maarten: Dat stukje van Marjolijn Februari had ik over het hoofd gezien, maar is spot on. Ik ben eerlijk gezegd wel benieuwd waar ze woont, in dorp of stad. Zelf woon ik in een kleine gemeente, waar iedereen elkaar groet op straat. Er zijn veel vrijwilligers (mijzelf incluis). Soms vraag ik me af in hoeverre mijn dagelijkse werkelijkheid overeenkomt met die van de stadsbewoner. Misschien piep ik wel anders vanuit dat perspectief. Hoe dan ook is er ‘maar één manier om de moed erin te houden, en dat is door de moed erin te houden’.

 5. ArieBos zegt op 6 mei 2012:

  Heb niet zoveel rss-en (rss’s?), wel weer een paar nieuwe (sites?) geleerd. Waarvoor dank.
  Lees sinds een aantal (5?) jaren geen kranten en andere periodieken meer, afgezien van wat wetenschap (NWT, SciAm) en ICT. Dat bevalt goed. En, soms, het voortreffelijke http://www.3quarksdaily.com/. Bevalt heel goed.

  Moet vaak denken aan Turing die, in de US of A, getuige was van de uitslagen van een presidentsverkiezing en zich afvroeg waarom de mensen tot ’s avonds laat opbleven om maar zo snel mogelijk te weten wie er gewonnen had. Hij ging op tijd naar bed met de opmerking dat hij het morgen wel zag.
  Of aan de leermeester Edsger W. Dijkstra, befaamd informaticus, bedenker van het principe “never keep volatile information”.
  Geeft veel rust en ruimte voor eigen gedachten. Wel zo leuk.

Voeg een reactie toe

N.B. Het e-mailadres wordt nooit gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *