Het is altijd geruststellend als iets objectief gemeten kan worden. Harde cijfers die een bewering staven of logenstraffen. De grootheden massa, lengte en tijd zijn U niet vreemd, en het verwondert U niet dat ze zeer precies meetbaar zijn. Hoe men iets obscuurdere begrippen als de molaire susceptibiliteit of het magnetisch dipoolmoment bepaalt, dat zal U wellicht toevallig even ontglipt zijn, maar dat ze meetbaar zijn, daar kunnen we met een gerust hart van uitgaan.

Er zijn natuurlijk genoeg zaken die niet meetbaar zijn. Zaken ook die U welbekend zijn en waar men met regelmaat over rept. Neem nou het begrip gelukkig zijn. Hoe dit te meten, ik weet het niet. En toch zijn er mensen die weten te vertellen dat ze op een bepaald moment gelukkiger zijn dan op een ander.

Het zou misschien best geinig zijn om een soort performance meter te hebben, zoals U die ook in Uw taskmanager op Uw PC kunt vinden, die het levensgeluk als functie van de tijd laat zien.

 

De uit de Griekse mythologie bekende goden, die hun toorn richten op mensen die door hybris bevangen zijn, stel ik me altijd ongeveer als volgt voor. De gehele dag zitten ze op performance metertjes te kijken, op zoek naar mensen die een ietsjepietsje teveel voorspoed genieten. Is dit het geval dan grijpen ze in, en zorgen ze ervoor dat het geluksniveau gemiddeld gezien netjes op een nullijn uitkomt.

Immers, in een mensenleven dient evenveel geluk als ongeluk te zijn.

“Het is bij nader inzien eigenlijk ook wel geruststellend dat sommige zaken niet gemeten kunnen worden”, zegt hij die terugkijkt op een tot nu toe zeer gelukkig leven. Waarmee de chronisch ongelukkige het vanzelfsprekend niet eens kan zijn.

 1. Anoniem zegt op 17 april 2003:

  Gelukkkig is geluk wel subjectief meetbaar zoals u in uw eerste zin al door laat schijnen. En dat is maar goed ook, anders zouden we geen geluk kennen. Daar wordt ik triest van, die gedachte.

 2. Mijnheer Lijstje zegt op 17 april 2003:

  Het is niet toevallig dat geluk niet gemeten kan worden. Geluk doet er nl helemaal niet toe. Geluk is irrelevant. Het enige dat er toe doet is het Bruto Nationaal Produkt (BNP), en dat kan dus wel gemeten worden. Een BNP waarvan de groei weer gegroeid is, is goed. Een BNP die daalt is slecht. Omdat het verschil tussen goed en slecht gekend moet worden kan het BNP gemeten worden. Ik hoop dat jullie het nu een beetje snappen.

 3. Roseliek zegt op 18 april 2003:

  Dat dacht u, dat geluk niet te meten is. Kijkt u maar eens op de volgende pagina voor een heuze geluksmeter.
  home.concepts-ict.nl

  Of wat dacht u van deze pagina:
  http://www.employabilitymanager.com

  Laat u even weten of u gelukkig bent? :)

 4. mIKe zegt op 20 april 2003:

  Ik ben relatief gelukkig, Roseliek, dank je.

  Maar van de geluksmeter word ik dat niet. Is een mens gelukkig als hij veel verdient, vaak sex heeft, en af en toe ook nog eens lacht? Onzin toch, nietwaar?

 5. Roseliek zegt op 20 april 2003:

  mIKe, het is zeker onzin om op die manier het geluk te meten.

  Ik vind het echter wel vermakelijk dat mensen serieus aan de slag zijn geweest met het benoemden van indicatoren voor geluk en het resultaat uit weten te drukken in een objectief en subjectief gelukscijfer.

Voeg een reactie toe

N.B. Het e-mailadres wordt nooit gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *