Een jaar of tien geleden ontmoette ik een man wiens naam uit drie letters bestond, ofschoon hij er steevast vier tekens aan vuil maakte. Niemand die hem ooit vroeg waarom hij de letter o in zijn naam verving door de tekencombinatie {}. Niemand ook die ervan opkeek. Het was gewoon een eigenaardigheidje, zoals hij er wel meer had.

Ik wist natuurlijk beter: deze man sprak vloeiend 31337. Prompt stuurde ik hem een mailtje dat ik ondertekende met twee hoofdletters in het midden van mijn naam, de overige letters hield ik klein. Eigenlijk was het maar een grapje, en nog een flauwe ook, maar onze vriendschap was sindsdien een feit, tot op de dag van vandaag. Wij waren anders dan de rest.

Later begreep ik dat dat laatste nogal mee viel. Vriendschap wordt vaak verward met een vermeend gedeeld anders zijn, terwijl het eigenlijk alleen maar gaat om elkaar. De rest doet er niet toe, de rest ken je namelijk niet. Vriendschap is een keuze die deels op toeval berust. Had de man op dat moment geen 31337 gesproken, dan ik hem niet. Wij voelden ons uitverkoren, maar waren het niet.

Het flauwe grapje heeft inmiddels afgedaan, nu zelfs Google grappig doet. En daarom heb ik zojuist een schokkend besluit genomen: vanaf dit moment ga ik weer gewoon als mike door het leven. Ik hoop en verwacht dat ik ook zo wel vrienden maak. EyE Am ph33|1n6 |uCky.

 1. Ali zegt op 7 januari 2010:

  Ik heb het nog eens moeten herlezen wat je schrijft over vriendschap, maar ik denk dat je het bij het rechte eind hebt. Een goeie observatie.

  Ik vind het trouwens jammer dat ik in de nieuwe lay-out ‘helemaal’ naar het archief moet om meerdere stukjes tegelijk te kunnen lezen.

 2. Actiereactie zegt op 8 januari 2010:

  Tja en ik, blond tenslotte, al die tijd maar denken dat het Uw eigen versie van Me, Myself, I betrof.. dag vriend.

 3. Actiereactie zegt op 8 januari 2010:

  En kan meegaan met Ali voor wat betreft Uw archief..

 4. mike zegt op 8 januari 2010:

  @Ali: Dank U. Een Vriendschap (grote V) is elitair. Ik maak me wijs dat er buiten die elite nog veel ongekende Vrienden zijn. Een rijk gevoel.

  Over leet gesproken, U kent ook de andere betekenis van het woord? Een computergod die meer weet dan de gewone sterveling is leet. Speciaal voor U heb ik zojuist een pagina in elkaar geflanst waarop U de laatste 10 stukjes kunt lezen:

  http://mikz.net/log/31337

  Mits U het aan niemand doorvertelt kunt U ‘m bookmarken voor persoonlijk gebruik.

  @Actiereactie: En dat, mijn waarde, was inderdaad de dubbele bodem in mijn naam. Net zo flauw wellicht, maar ach, ik was nog jong toen ik het verzon.

  Wat de maandarchieven betreft kent dit log een ‘hidden feature’. Als U jaar en maand achter de URL tikt, dan krijgt U het bijbehorende archief. Bijvoorbeeld:

  http://mikz.net/log/2002/11

  om maar eens iets willekeurigs te noemen.

  Waarom voornoemde links en features niet tot standaard gemaakt? Welnu, ieder stukje is belangrijk en dat wilde ik in dit ontwerp benadrukken. Zelf maak ik graag gebruik van de refresh-knop rechtsbovenaan de pagina om oude stukjes en reacties te herlezen (die was U hoop ik opgevallen?). Ook hier krijgt het toeval een kans :-)

 5. Actiereactie zegt op 8 januari 2010:

  Dank mijn waarde. De refresh-knop heb ik natuurlijk als eerste misbruikt, zo zag ik U nogmaals op een foto in wat jongere jaren ik miste daar een gelijkwaardige knop..

 6. Edwinek zegt op 17 januari 2010:

  Alsjeblieft, een lezer heb je alvast gewonnen. Ik kwam zelfs op een uitverkoren moment voor het eerst bij je langs, want ik ben baaie allergisch voor leet. Beuh!

 7. Mijnheer Lijstje zegt op 17 januari 2010:

  verd{}md, mike, kom ik er na 10 dagen pas achter dat je weer iets moois hebt gescheven.

Voeg een reactie toe

N.B. Het e-mailadres wordt nooit gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *